用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 國際學校插班面試有感
樓主: monmonbbb
go

國際學校插班面試有感 [複製鏈接]

PTL_L 發表於 22-1-18 22:32
其實大家都知大家存在多年,你又何嘗咩時候分享過?只知你小朋友同我小朋友同年,早年很氣憤,因老師估錯b ...

你記錯咗啦,老師估計孩子成績「最多」是band 2,即係可能band 3A,好彩嘅話係band 2C。距離Band 1嘅學校有點遠。
我「估計」你對非名學校無興趣,我亦無意在ek「吹捧」孩子嘅學校,所以無可分享。

piyohk 發表於 22-1-18 22:51
你記錯咗啦,老師估計孩子成績「最多」是band 2,即係可能band 3A,好彩嘅話係band 2C。距離Band 1嘅學校 ...

原本係咁,咁你先生冇左話你喇?揀適合就好喇,不過升中post好多網友都為小朋友揀band 3中學而苦惱中,其實唔介意間中又俾人講一講,真係可以分享下心路歷程。至於本人,怕左再分享喇,因為講一件事,亦同樣起唔同學校分享過差不多意見,又好多前輩網友同樣分享,不過當個人分享時,就俾人無限loop無限曲解又無限放大仲間中又俾人洩露小朋友情況,試問,作為媽媽既你,仲敢分享嗎?

monmonbbb 發表於 22-1-18 22:50
都吾叫谷架啦 個仔跟吾上都無辦法
其實真係自己先最清楚自己小朋友,有得選擇已經好好,起某啲低收入家庭,連選擇既機會都冇,硬著頭皮讀落去,父母望子成龍望女成鳳,奈何能力不足。

PTL_L 發表於 22-1-18 23:01
原本係咁,咁你先生冇左話你喇?揀適合就好喇,不過升中post好多網友都為小朋友揀band 3中學而苦惱中,其 ...

洩露⋯⋯言重啦。我所quote嘅文字,都係抄自ek公眾論壇。你所講嘅無限loop主要都係你講人哋中學部點點點,但資料又真的不確喎(誤人子弟?)
希望你可以多分享你孩子學校(MSS/高主教/轉新校?),他們成功學習之路讓大家學習(不過,唔好吹捧話無補習,其實有喎)。

PTL_L 發表於 22-1-18 22:22
認同,但討論區唔可以發表睇法?上次講到樓主要delete 既post(spcs),何嘗唔係「不在其位 不謀其政」?又 ...

凡事有兩面嘛,是否曲解,心中有數。或者你可以表達得清楚一點,減少你覺得比人曲解意思。

piyohk 發表於 22-1-18 23:19
洩露⋯⋯言重啦。我所quote嘅文字,都係抄自ek公眾論壇。你所講嘅無限loop主要都係你講人哋中學部點點點, ...

無限loop同一個point對討論區無咩意思,不過把尺最緊要要一致,度起人地到同度起自己度應該要一樣,互相尊重係重要。唉,又提補習問題,都唔知覆過你幾多次,每個小朋友一讀小學最少6年,中學又6年,每年變化都唔同,點解要執著已過去既說法呢?大家小朋友都快要準備考dse上大學,仲要講番幾年前既事(仲要人哋解釋過原因,但好似從來都選擇性唔睇咁)咁仲可以點呢?
同之前討論已提過,本人之事情由本人說出好了,你又多次說出,仲唔係未經本人同意洩露情況?

creambun 發表於 22-1-18 23:23
凡事有兩面嘛,是否曲解,心中有數。或者你可以表達得清楚一點,減少你覺得比人曲解意思。
...
Thank you 提醒!所以而家選擇唔分享好了,但又睇返,個人意見都有唔少網友認同,可能未必係吹捧,係分享得太多了。

PTL_L 發表於 22-1-18 23:30
Thank you 提醒!所以而家選擇唔分享好了,但又睇返,個人意見都有唔少網友認同,可能未必係吹捧,係分享得 ...

唔認同你意見的網友你又知道幾多?過分自我膨脹並不是一件好事。分享自己小朋友學校的資訊是美德,但無的放矢詆毀其他學校則可免則免吧。

creambun 發表於 22-1-18 23:39
唔認同你意見的網友你又知道幾多?過分自我膨脹並不是一件好事。分享自己小朋友學校的資訊是美德,但無的 ...

咁真係唔知有幾多,亦唔介意提出,如Spcs post中,前用家分享,亦有人仍然唔認同唔信,原因亦是聽人講,咁把尺一致嗎?分享校內資訊又會被形容自我膨漲,咁應該可以點做呢?同請問本人對那校無的放矢?煩請告知,如屬事實,本人會改正。做錯唔緊要,仲緊要承認及改善。

PTL_L 發表於 22-1-18 23:43
咁真係唔知有幾多,亦唔介意提出,如Spcs post中,前用家分享,亦有人仍然唔認同唔信,原因亦是聽人講,咁 ...

咁另一個關於聖保祿天主教小學的post, 有前用家,現用家分享,你亦唔認同,通通質疑。你那一把是軟尺嗎?

PTL_L 發表於 22-1-18 23:43
咁真係唔知有幾多,亦唔介意提出,如Spcs post中,前用家分享,亦有人仍然唔認同唔信,原因亦是聽人講,咁 ...

已經有不少網友在不同post 糾正過你了,不如以後唔好再靠估及想像去分享,這樣對其他學校會公平一點。

creambun 發表於 22-1-18 23:50
咁另一個關於聖保祿天主教小學的post, 有前用家,現用家分享,你亦唔認同,通通質疑。你那一把是軟尺嗎?
...

咁又好多前用家,現用家認同呢?你睇到嗎?又當分享時,本人會說出聲音聽兩面好,只聽一面唔作準,同時亦會加上時間,絕不會以現用分宣稱,亦不只一post表示,「本人已過時了,請現用家分享」

creambun 發表於 22-1-18 23:55
已經有不少網友在不同post 糾正過你了,不如以後唔好再靠估及想像去分享,這樣對其他學校會公平一點。:for ...
來來去去,都是那一兩個,唉!anyway,唔緊要,互相提醒啦,「不在其位 不謀其政」

PTL_L 發表於 22-1-18 23:59
來來去去,都是那一兩個,唉!anyway,唔緊要,互相提醒啦,「不在其位 不謀其政」 ...

Anyway, 有些人只會看到自己喜歡看到的東西,明白的。

creambun 發表於 22-1-19 00:03
Anyway, 有些人只會看到自己喜歡看到的東西,明白的。
認同,扮瞓既人係叫唔醒。

PTL_L 發表於 22-1-19 00:04
認同,扮瞓既人係叫唔醒。

不要認同我了,我不會特別去數有幾多網友認同,幾多唔認同。

creambun 發表於 22-1-19 00:07
不要認同我了,我不會特別去數有幾多網友認同,幾多唔認同。
要數㗎咩?唔係睇?唔好為反而反就得喇。

PTL_L 發表於 22-1-19 00:17
要數㗎咩?唔係睇?唔好為反而反就得喇。

為捧而捧,為反而反都是不好,你明白就好了!

creambun 發表於 22-1-19 00:20
為捧而捧,為反而反都是不好,你明白就好了!
即係,分享是美德,但同時又會被人覺得捧或自我膨漲,咁應該要點做?或者同網友一樣,把尺因人而異,鍾意點度都得,又或者無限loop評論人,自己情況就絕口不提?其實網友就自己熟悉既情況分享,如果唔想知唔想睇,可以選擇唔睇,但睇完又要評論,咁可以點呢?

PTL_L 發表於 22-1-19 00:26
即係,分享是美德,但同時又會被人覺得捧或自我膨漲,咁應該要點做?或者同網友一樣,把尺因人而異,鍾意點 ...

網友你到現在仍未分得清分享和盲捧盲眨的分別,難怪會覺得自已經常被曲解和批評。持平中肯分享是美德,但要求其他網友想好問題PM 你賜教栽培小朋友心得算是自我膨脹的表現吧!明白你很喜歡自己小朋友曾入讀及現就讀的4間學校,但為了抬高自己愛校而去胡亂眨低其他學校就有點兒那過了,最近你連幼稚園亦不放過,似乎過火了吧。其實我極少回應你,正如你講可以選擇唔睇,但見到你純粹靠估的評論又忍不住口出句聲。中小學家長有經驗可以分析真偽,害了幼稚園的新手家長就不太好吧!
‹ 上一主題|下一主題