用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 國際學校插班面試有感
go

國際學校插班面試有感

最近半年去過好多間國際學校面試,港島九龍都有。因為係插班,所以每位來面試嘅小朋友都有在讀緊嘅小學。而每次面試同場都有來自xx的小朋友,每次等待面試時都有跟其他家長交流一下,佢地轉校的原因也大致一樣。希望藉此post溫馨提示各位家長真係要好好選校比自己小朋友,選一間合適的總比有名氣的更好。

*小兒感恩已找到一所合適自己的國際學校啦 雖然只有短短兩個月 進步不少

vincenthocs    發表於 22-1-19 12:32

XX? 好難估喎, 有冇提示?

zaba 發表於 22-1-18 11:41
XX? 好難估喎, 有冇提示?

高校

monmonbbb 發表於 22-1-18 11:55
高校

這間「高校」好勁㗎喎!學生必穿校服應考!所有Band 1 名津直私校必有他們的蹤影(學生應考)。
反而唔明點解是否「高校」有問題?還是家長有問題?學生好似「冇鞋挽屐走」咁樣;EK有家長,日日讚揚學校有幾美好,但自己就移校轉學

monmonbbb 發表於 22-1-18 11:27
最近半年去過好多間國際學校面試,港島九龍都有。因為係插班,所以每位來面試嘅小朋友都有在讀緊嘅小學。而 ...

請問他們轉校的原因是什麼?

piyohk 發表於 22-1-18 13:39
請問他們轉校的原因是什麼?

他們都在說學校成績不算太差 中等 但每天都被老師訓話 小朋友和家長都讀到好攰 擔心升上小五成績更比下去 自信心急降 所以轉校

piyohk 發表於 22-1-18 13:35
這間「高校」好勁㗎喎!學生必穿校服應考!所有Band 1 名津直私校必有他們的蹤影(學生應考)。
反而唔明點 ...

我都覺得間學校好勁 但不是人人讀到 所以唯有走佬

睇到一頭霧水。。 x2

睇唔明。。。請問係邊間? 及可以分享點揀國際學校嗎?

monmonbbb 發表於 22-1-18 11:27
最近半年去過好多間國際學校面試,港島九龍都有。因為係插班,所以每位來面試嘅小朋友都有在讀緊嘅小學。而 ...

而家報國際學校插班,要等幾年嗎?

angelfish228 發表於 22-1-18 14:26
睇唔明。。。請問係邊間? 及可以分享點揀國際學校嗎?

高xx學校
我自己只揀了吾使比capital levy 而又小班教學的學校 最抵讀的有plkis

babybabyjoy 發表於 22-1-18 16:10
而家報國際學校插班,要等幾年嗎?

有一兩間係啊

monmonbbb 發表於 22-1-18 16:12
高xx學校
我自己只揀了吾使比capital levy 而又小班教學的學校 最抵讀的有plkis
...

還有什麼介紹?抵讀又不用付capital levy

高xx學校
...

Plkis 只有小學?不是一條龍,咁中學要再報其他國際學校,會唔會等好耐?中間無書讀?

babybabyjoy 發表於 22-1-18 16:19
Plkis 只有小學?不是一條龍,咁中學要再報其他國際學校,會唔會等好耐?中間無書讀?
...

校長就聲稱可以去cky 但我本人就吾建議 因為一定跟吾上 其實你睇返都好多國際學校都係得小學部  中學流動得太快 隨時有位 而國際小學都會搵定好多有聯繫嘅中學方便自己學生 我深信如果自己小朋友ok 吾會無書讀吧

2jkidsfather    發表於 22-12-20 17:06

babybabyjoy 發表於 22-1-18 16:17
還有什麼介紹?抵讀又不用付capital levy

Invictus

高xx學校
...
唔知你所講係咪本人較為熟既一間,如是,你所言甚是,呢間學校既流動性真係好大,學術好既,好多轉去程度相若,但免費既名津,始終性價比高啲。亦有一啲,同你講既情況相似,其實讀得不差,但有感學習上都有壓力,所以轉去國際,不過有朋友當時話因為升中後會離港,所以插班入國際學校,早啲適應ib 或gcse課程,但轉去後,非常唔適應,想轉返local school都無能為力,亦有係重讀後,仍然跟不上而離校,實在太多太多原因喇。
不過最緊要係有得揀,呢間學校既家長多是中產以上,所以亦可作出更適當既選擇俾自己小朋友。又呢間學校每年不少人轉走,亦有不少插班生。

piyohk 發表於 22-1-18 13:35
反而唔明點 ...

係FB group 都見過有家長埋怨誤信鐵粉意見,入讀後發覺根本另一回事。好彩嘅跳得走,唔好彩嘅繼續頂硬上。

zaba    發表於 22-1-19 08:44

monmonbbb 發表於 22-1-18 13:44
我都覺得間學校好勁 但不是人人讀到 所以唯有走佬

上年直情有風吹出嚟(連我呢啲住極區嘅都收到風),叫人申請入學(區內band 2 女仔無任歡迎(區內band 2女分分鐘係全港band 1組別),人哋級頭嘅更加歡迎(這個組別更無語))。

creambun 發表於 22-1-18 18:28
係FB group 都見過有家長埋怨誤信鐵粉意見,入讀後發覺根本另一回事。好彩嘅跳得走,唔好彩嘅繼續頂硬上。 ...

鐵粉日日都走出嚟讚不絕口,但身體卻很誠實⋯⋯走佬。
而且,這間高校家長/學生又好奇特,到人哋學校考試面試,就算星期六,例必穿高校服,驚x無人知 ⋯⋯