用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 國際學校插班面試有感
樓主: monmonbbb
go

國際學校插班面試有感 [複製鏈接]

piyohk 發表於 22-1-27 21:01
希望代言人能分享準確的資料,不要估 或 但「如果」是真實情況。
唉,別人的資訊要proof畀她睇,別人孩子 ...

咪嘥氣啦,睇見佢d專家口吻就想笑,唔講以為佢教d仔女入到牛津劍橋

Jean1769 發表於 22-1-27 21:13
咪嘥氣啦,睇見佢d專家口吻就想笑,唔講以為佢教d仔女入到牛津劍橋
...

莫非想學ek前輩,開間教育顧問公司,做網絡達人

creambun 發表於 22-1-26 08:50
肯分享的家長仍不少,不過為免吵吵鬧鬧,改變了分享形式,不再公開分享罷了。和昔日的百花盛放相比,現在 ...

我都好想分享下對教育的睇法,例如入左一條龍後不妨放鬆俾小朋友自己學習,keep住對學習的興趣,唔考第尾就得喇。不過某人即刻專家上身衝出黎教訓,話咩要考公開試就無可能。

咩野無可能?我就係其中一位,從來無補過習順順利利到而家 專家話大把網友都分享對不同學校的睇法/用家意見,點解d人剩係jer住佢喎。係囉,咁你自己諗下點解啦

Jean1769 發表於 22-1-27 20:31
某人唯我獨尊,家教達人口吻教人都唔係第一次啦,幼稚園人哋鍾意俾錢讀又一大堆理論,甚麼家教最重要。com ...

先前見一個九龍塘私幼post, 有用家詳細分享,大家高高興興用心討論。但網友又要揶揄讀私幼如掉錢落海,那私幼又被神話化云云。好好一個分享post 又變成吵吵鬧鬧。漸漸無人願分享又要揶揄人無貢獻。

creambun 發表於 22-1-27 22:42
先前見一個九龍塘私幼post, 有用家詳細分享,大家高高興興用心討論。但網友又要揶揄讀私幼如掉錢落海,那 ...

緊係記得呢個post啦,人哋好幾個用家真心分享好喇,佢又要唱反調話咩最重要家教,間間都一樣(但又唔明佢兩個仔女點解都要玩插班)

anyway, 唔尊稱佢做家教達人真係講唔通

先前見一個九龍塘私幼post, 有用家詳細分享,大家高高興興用心討論。但網友又要揶揄讀私幼如掉錢落海,那 ...

他兩個孩子都是私校插班入津校(1個是私小插津校,級十成績升真正勁英中;1個是私幼私小插Band1A小學),為什麼要揶揄讀私校?他不是讃私小課程深,彈津校課程淺嗎?
原來,你們才是追踪他多年的忠實粉絲( 抱歉,請不要怒)。

piyohk 發表於 22-1-28 00:48

他兩個孩子都是私校插班入津校(1個是私小插津校,級十成績 ...

既然網友的小朋友都讀過私幼私小,為什麼又要嘲諷其他家長,的確令人費解!難道認為自己小朋友的學校是最好就要貶低其他學校!?。網友有讚過私小課程深,但又會彈為深而深。有彈過津校課程淺,不過又讃愛校課程雖淺但又鼓勵自我學習,增進知識。不同場合有不同的「分享」。

creambun 發表於 22-1-28 08:19

既然網友的小朋友都讀過私幼私小,為什麼又要嘲諷其他家長 ...

只記得他彈⋯津校課程淺,不用補習孩子叻英文考到9X分、輕輕鬆鬆就全級第十的成績(他知道排名因為孩子知道其他人的成績),跟著自爆原來高小(呈分)開始前已經搵老師朋友私補才有9X,再跟著就是他爭鬧「從來無寫過,補習只是為勁英中作預備」。
無諗過他連其他學校/家長都有意見。
看他的發文,像中國網絡小說,好多時都係前言不對後語。

原來自己有搵人私補..... 咁補得仲勁過去補習社

piyohk 發表於 22-1-28 08:55

只記得他彈⋯津校課程淺,不用補習孩子叻英文考到9X分 ...

其實補習咪補習,唔使咁過份強調自己冇補有好成績,我覺得有時睇佢留言都真係幾偏頗,我之前都真心覺得呢份師姐幾好肯分享,但日子發覺,她只將最好既一面包裝好去說話,唔好既都變成好,我而家見到佢留言都skip,不用太上心了:)

我都有響嗰個post留過言,都係用過來人用家身份評論,就俾人話神化嗰間幼稚…都真係幾無奈…不過都無謂同呢啲爭拗,話不投機半句多!

Amymichelle 發表於 22-1-31 17:38
我都有響嗰個post留過言,都係用過來人用家身份評論,就俾人話神化嗰間幼稚…都真係幾無奈…不過都無謂同 ...

網友成日覺得自已小朋友的學校被低估,其實可以舉例平反。不斷貶低其他學校,又批評他校被神話化其實幾無謂。

creambun 發表於 22-2-1 00:07
網友成日覺得自已小朋友的學校被低估,其實可以舉例平反。不斷貶低其他學校,又批評他校被神話化其實幾無 ...

*** Deleted ***

creambun 發表於 22-1-28 08:19

有無link睇睇講咩?
‹ 上一主題|下一主題