用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 國際學校插班面試有感
樓主: monmonbbb
go

國際學校插班面試有感

邊間學校,高xx?

piglover 發表於 22-1-19 15:44
邊間學校,高xx?

Yes

kudon 發表於 22-1-19 14:59
純粹路過........

用家梗係覺得好先繼續用同會「分享」啦 但我見每次面試都見到高校 真心希望所有家長可以搵到自己小朋友合適的學校而吾好去左一啲只求名氣的學校

我諗有啲嘢冇絕對最好,只有比較好。轉校都唔代表原本嘅學校係唔好,可以係準備好更上一層樓,或者目標有變。希望唔好單打/貶低其他學校,抹殺咗學校團隊這一番心血。

選一間學術能力合自己小孩就夠了

piglover 發表於 22-1-19 15:44
邊間學校,高xx?
高主x?

回覆 creambun 的帖子

你講得好岩呀, 某網友好似只准自己分享個女n年前的經驗, 其他網友以現任用家分享又唔岩聽, 好似講到要show埋註冊證、學生手冊以證明自己係阿媽.....
搞到咁, 呢個論壇被小撮人無限騎劫, 唔睇都唔可惜

yianleen 發表於 22-1-21 17:58

你講得好岩呀, 某網友好似只准自己分享個女n年前的經驗, 其他網友以現任用家分享又 ...

我都有同感,不論小一版及插班,都遍報佢既足跡….睇到佢既分享/意見都覺得悶,只有佢兩個孩子既學校先最好… :)

icebbs 發表於 22-1-24 23:45
我都有同感,不論小一版及插班,都遍報佢既足跡….睇到佢既分享/意見都覺得悶,只有佢兩個孩子既學校先最 ...

EK肯分享的家長已經唔多,覺得自己小朋友讀緊的學校好,贊多幾句我覺得好正常,也俾其他家長多一個途徑了解學校。所贊的內容自己分析,有可能未必係自己想要的,咁聽過就算。
至於彈其他學校,一樣道理,自行分析,是否自己所重視的。例如谷唔谷,有人覺得谷好,有人覺得唔好。

有人提供多些信息,好過個個守口如瓶

b3410 發表於 22-1-25 21:15
EK肯分享的家長已經唔多,覺得自己小朋友讀緊的學校好,贊多幾句我覺得好正常,也俾其他家長多一個途徑了 ...

肯分享的家長仍不少,不過為免吵吵鬧鬧,改變了分享形式,不再公開分享罷了。和昔日的百花盛放相比,現在的確冷清得多。

7-8年前開始睇EK的時候真係多好多人發表意見,慶幸當時睇到大家留言教路。近幾年感覺EK成日出現“XX必勝”的風氣,留俾其他聲音的討論空間不足,自然就越來越少人講嘢。亦因為肯上論壇分享的人少咗好多,所以先會覺得某啲人成日出現。

Raccch 發表於 22-1-26 10:06

7-8年前開始睇EK的時候真係多好多人發表意見,慶幸當時睇到大家留言教路。近幾年感 ...

EK 的確存在不少定律,好多學校的評語多年不變。校長,教師,學生不停轉轉轉,其實學校真是可以幾十年都是同一樣子,沒有任何轉變?以前敎育討論區比較少,所以吸引好多家長到EK 分享及取經。現在社交平台多了不同group, 吸走了部分家長。

creambun 發表於 22-1-26 10:42
EK 的確存在不少定律,好多學校的評語多年不變。校長,教師,學生不停轉轉轉,其實學校真是可以幾十年都是 ...
我自己小朋友都已經逐漸長大,不過真係從佢哋讀幼稚園就開始在EK學習經驗,其實多方面分析之後,還是有比較準確的答案。
其他社交媒體因為圈子比較細,有時會更加偏頗,或者好似“圍爐取暖”  “同溫層”。

不如EK各路人馬,各個年齡層都有,小朋友不同階段都有,可以綜合分析。

醒目開學勳章

b3410 發表於 22-1-26 10:54
我自己小朋友都已經逐漸長大,不過真係從佢哋讀幼稚園就開始在EK學習經驗,其實多方面分析之後,還是有比較 ...
我都認同ek有唔同類型嘅user,唔會好似某啲forum或平台,只會容納某種聲音。
最近睇齣日劇,講到事實(fact)與真相(truth)嘅分別,話事實只有1個,但唔同人會覺得有唔同真相(from their pov),所以唔同人對某學校有唔同睇法絕對正常,用戶必須抽出事實,再分析下到底學校適唔適合自己小朋友。

b3410    發表於 22-1-27 16:36

piyohk 發表於 22-1-18 23:19
洩露⋯⋯言重啦。我所quote嘅文字,都係抄自ek公眾論壇。你所講嘅無限loop主要都係你講人哋中學部點點點, ...

插班可以唔谷咩,咪玩啦 已經成為某校代言人

creambun 發表於 22-1-19 13:03
不好意思,沒有Cap 圖留証據的習慣。你被糾正了幾多次自己心中有數。你可以說從來沒有,是我無中生有,我 ...

某人成日以家教專家口吻去指導他人,睇見就好笑

creambun 發表於 22-1-19 12:11
你又錯重點了。我有「聽自己朋友講」但清楚明白只是朋友個人意見,所以不會隨便在網上發表,但比你批評為 ...

某人唯我獨尊,家教達人口吻教人都唔係第一次啦,幼稚園人哋鍾意俾錢讀又一大堆理論,甚麼家教最重要。come on, 咁就咪轉校啦

真係忍唔住加把口喇

icebbs 發表於 22-1-24 23:45
我都有同感,不論小一版及插班,都遍報佢既足跡….睇到佢既分享/意見都覺得悶,只有佢兩個孩子既學校先最 ...

錯了,係只有佢的家庭教育最好

monmonbbb 發表於 22-1-19 19:52
用家梗係覺得好先繼續用同會「分享」啦 但我見每次面試都見到高校 真心希望所有家長可以搵到自己小朋友合 ...

又咁,你每次見到高校,係因為如你所講唔知點解佢哋鍾意著校服唧,就好似考小時你一定會見到某間無K1的幼稚園校服一樣,其實有好多其他學校的學生都有參與

Jean1769 發表於 22-1-27 20:17
插班可以唔谷咩,咪玩啦 已經成為某校代言人

希望代言人能分享準確的資料,不要估 或 但「如果」是真實情況。
唉,別人的資訊要proof畀她睇,別人孩子的資訊(級位置)要與她分享,以之正明真偽⋯⋯ 那敢再在ek分享。