用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有私小backup 跨區甲一點填好
go

有私小backup 跨區甲一點填好

聖心私小backup (emoji)本身12校網
我屬於(進取型) 預咗再叩門
我打算填頭三志願 搏一搏, 但其實.. 我只喜歡1. & 2.  
1. 聖保祿天主教小學
2. 瑪利曼
3. 聖方濟各

心裏面有幾間好鍾意(emoji)
但係 唔知點排好❓ 不計宗教 及 地區‼️
雖然知道跨區只有5%❗但係正所謂❗搏一搏冇頻撲呀嘛❗六合彩咁難中都有人中(emoji)所以想向大家請教下

希望 覺得谷得黎(emoji) 唔係chr到盡嗰隻

A. 瑪利諾修院學校
B. 瑪利曼
C. 嘉諾撒聖瑪利學校
D. 聖士提反女子中學附屬小學

感激萬分 希望各位畀啲意見

yanthai77 發表於 22-1-18 00:51
我打算填頭三志願 搏一搏, 但其實.. 我只喜 ...

這樣如何?
跨區 甲1 MCS > SSGC > SMCS
本區 乙1/2/3 MPS / SPPCS / SFCS

回覆 yanthai77 的帖子

你提及嘅小學間間都係好學校,不如你睇下邊間小學適合你嗰女

christy2011 發表於 22-1-18 08:33

你提及嘅小學間間都係好學校,不如你睇下邊間小學適合你嗰女 ...
其實得甲部5%,根本唔會花太多時間研究每間學校內部情況,因為中既機會率真係好低,又有聖私back up,所以隨心就可以。

PTL_L 發表於 22-1-18 08:56
其實得甲部5%,根本唔會花太多時間研究每間學校內部情況,因為中既機會率真係好低,又有聖私back up,所以隨 ...

同埋住緊12網, 就無謂揀九龍既學校啦, 除非會搬近學校.

zaba 發表於 22-1-18 09:04
同埋住緊12網, 就無謂揀九龍既學校啦, 除非會搬近學校.

認同,住12網,有聖私offer,好理想,果5%填自己鍾意就得喇。又見到樓主準備叩門,同開其他post 問mcs,st mary,ssgps,不如叩左有offers先再考慮,收窄範圍,好過漫無目的咁問。

yanthai77 發表於 22-1-18 00:51
我打算填頭三志願 搏一搏, 但其實.. 我只喜 ...

我上年抽12網排位如下 (有私小backup ) 甲1 乙1 ) Marymount
乙2) St. Paul Cath
乙3)St. Francis
只填左呢3間,之後全漏空,最後抽中乙2 St. Paul Cath .
根據上年睇,乙1 填 St. Paul Cath / St. Francis 應該必中,我乙2中St. Paul Cath 係幸運的。
不過最後我都揀讀私小。

我自己完全冇考慮過填 Maryknoll ,我自己喜歡MPS 比 MCS 多很多

從填表策略黎講,MCS同St. Mary應該全港認受性高啲,而且好多人會跨區揀搏一搏,所以甲部派到的機會應該細啲。瑪利曼同聖提女有啲新界同九龍人係唔太識的,所以甲一選的人可能較少。而你自己係12區,可以試下甲一乙一瑪利曼應該係最有機。
家長可以多了解一下這些學校的風格和利弊再填,唔係錯配六年比較辛苦。

我覺得甲一博一間跨區都無問題,但甲二放唔放你考慮清楚(最鍾意就放左甲一、甲二會唔會唔及乙一?),問下你入了甲二會唔會後悔失去乙一?要知乙一機會大過甲部很多。

上年我放甲一跨區純粹想博叩門,最後抽到乙一已經超開心,連叩門都放棄了。

回覆 zaba 的帖子

同意

你提及的4間想叩/放甲部的學校,我囡上年叩到其中2間

回覆樓主:

犀利犀利 請問你個女係咪中英數都非常強勁 同埋適合做卷嗰啲

Yes, K2時 Mover 15盾,中英數做卷無問題