用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC 自行 17/1 交表
go

QC 自行 17/1 交表

請問有冇家長last day 交表?可否透露下 編號 大約幾多到? 想知道大約幾多申請者 爭一席,謝謝!

s99667973 發表於 22-1-17 22:47
請問有冇家長last day 交表?可否透露下 編號 大約幾多到? 想知道大約幾多申請者 爭一席,謝謝!
...

對於QC尼啲top的官津,都係睇自己牌底好過睇公開的牌面(即幾多人申請).

medicine 發表於 22-1-17 23:00
對於QC尼啲top的官津,都係睇自己牌底好過睇公開的牌面(即幾多人申請).

你講嘅我明,手上不是葵扇A,不代表不會贏。 呢個遊戲都好睇對手,加上移民潮,所以想知 大約有幾多人報名。
因為我有朋友 差唔多 deadline 報鄧肇堅,比起往年( 報紙有講幾多人報) 編號確實細了一截。

s99667973 發表於 22-1-18 08:01
你講嘅我明,手上不是葵扇A,不代表不會贏。 呢個遊戲都好睇對手,加上移民潮,所以想知 大約有幾多人報名 ...
有信心係好事!

希望樓主成功並分享經驗,等來年有緣人有所得着.

你講嘅我明,手上不是葵扇A,不代表不會贏。 呢個遊戲都好睇對手,加上移民潮,所以想知 大約有幾多人報名 ...
幾多?我就係驚太多飛所以唔入

hcpp 發表於 22-1-18 08:26
幾多?我就係驚太多飛所以唔入

鄧肇堅 - 第二個星期中 早上 交表400 內

我覺得QC個case係咁,無論有幾多人申請,自己嘅對手都係200個,爭43個位。如果自己唔係1/200, 咁即是未起跑已墮馬,就索性當張表掉咗入咸水海,一了百了

係高要求收生而又有捧場客嘅中學,係睇你自己本身嘅巿場價值,幾多份申請表係唔會太影響結果,中學一定可以撈到佢想要嘅目標學生。無論各間小學該年有幾多學生,都會有學生係12345~~~

mcl203 發表於 22-1-18 10:25
係高要求收生而又有捧場客嘅中學,係睇你自己本身嘅巿場價值,幾多份申請表係唔會太影響結果,中學一定可 ...

多謝大家的意見。 懇請針對此帖 原問題作回覆。 謝謝(emoji)(emoji)

s99667973 發表於 22-1-18 10:32
多謝大家的意見。 懇請針對此帖 原問題作回覆。 謝謝(emoji)(emoji)

咁原問題你應該問QC啦,除咗學校或校內某些負責人,相信無人有呢啲數字~~~

喇叭茶 發表於 22-1-18 10:16
我覺得QC個case係咁,無論有幾多人申請,自己嘅對手都係200個,爭43個位。如果自己唔係1/200, 咁即是未起 ...

皇仁自行收生有音樂/體育名額
無特異功能可能要頭180人才有面試

Revised on 2022-01-13
https://www.qc.edu.hk/en/site/view?name=S1+Admission

自行
學額43個 (音樂/運動不超逾7個)
面試200人 (音樂/運動約20人)

甄選準則 如面試* | 如無面試
操行、學業成績 40% | 70%
課外活動及服務 15% | 30%
面試表現 45%
---------------------------------------------------------
總數: 100% | 100%

* 個別面試將考核申請者的中英文語文能力、數理知識、常識及溝通技巧。

s99667973 發表於 22-1-18 09:44
鄧肇堅 - 第二個星期中 早上 交表400 內
第一個星期六去某B2校交表,已5xx
但不知號碼排序真假

hcpp 發表於 22-1-18 11:02
第一個星期六去某B2校交表,已5xx
但不知號碼排序真假

我講緊聖公會鄧肇堅中學。他是b1. 不是b2.

回覆 s99667973 的帖子

咁講,有葵扇A都未必入到QC,何況冇?移民潮並唔會影響神校收表數量,而且個個都唸住移民潮,報神校既人數比以前更多,就例如今年報SPCC既人數比舊年仲多左200人。鄧肇堅並唔是神校,不可同日而語。

Dylanli2017 發表於 22-1-18 11:22
回覆 s99667973 的帖子

咁講,有葵扇A都未必入到QC,何況冇?移民潮並唔會影響神校收表數量,而且個個都唸 ...

你說得對! 我帖是問 QC .
可能比去年更多,想知( 求知欲)。 謝謝!

回覆樓主:

今年有郵寄,最後收生/號碼應該學校先知

s99667973 發表於 22-1-18 11:18
我講緊聖公會鄧肇堅中學。他是b1. 不是b2.
我知,灣仔唯一B1男女津校
就係邊緣人報B2校,原來比B1校更多人申請

三年前,同區另一間二線,全A,級一,還有特異,都失落。
手上不是全葵扇A,又係另一個「勵志」常試。其實你哋學校每年都係3 個左右入QC,有冇問老師這兩年有幾多個師兄係自行QC有面試機會?

piyohk 發表於 22-1-18 14:25
三年前,同區另一間二線,全A,級一,還有特異,都失落。
手上不是全葵扇A,又係另一個「勵志」常試。其實 ...

不同小學評分準則不一致,所以我相信中學係依據RO作為學術方面的評分標準。
所以係呢個forum , 有過來人話級二有 面試機會,有人話級一無面試機會。

rsx    發表於 22-1-18 15:02

s99667973 發表於 22-1-18 14:55
不同小學評分準則不一致,所以我相信中學係依據RO作為學術方面的評分標準。
所以係呢個forum , 有過來人話 ...

又唔好睇低人哋學校一線(可能同區同級咋喎)。往蹟,人哋間學校都有三個左右入QC,還有其他港九Band 1A男校