用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC 自行 17/1 交表
樓主: s99667973
go

QC 自行 17/1 交表 [複製鏈接]

piyohk 發表於 22-1-18 15:58
又唔好睇低人哋學校一線(可能同區同級咋喎)。往蹟,人哋間學校都有三個左右入QC,還有其他港九Band 1A男 ...

請你不要誤會,我沒有睇低人地學校。我只係話 係呢個forum , 有過來人 分享 級一無得in, 亦有人話自己級二有得in . 間間小學 評分標準不同,中學睇RO 很正常,亦是follow 教局指引。

s99667973 發表於 22-1-18 14:55
不同小學評分準則不一致,所以我相信中學係依據RO作為學術方面的評分標準。
所以係呢個forum , 有過來人話 ...

一線小學 級五內同學 有機會進入第一會合200人之選 但無保證 級一生都有權無得見

有人話大概600人,佢最後日交表,我也唔知申請人NO係咩代表人數,信唔信就個人衡量

7-seven 發表於 22-1-19 01:25
有人話大概600人,佢最後日交表,我也唔知申請人NO係咩代表人數,信唔信就個人衡量
...

多謝回覆!

Deleted

Deleted

回覆 s99667973 的帖子

其實想知自己有得in既機會可以參考一下自己學校師兄

QueenieQuin 發表於 22-1-19 08:30

其實想知自己有得in既機會可以參考一下自己學校師兄師姐

唔好意思,我想問清楚, 你指QC 定QES? 謝謝

睇錯添

照目前疫情發展趨勢,面試恐怕會是取消。甄選準則學業成績改為70%。咩都唔洗做等結果。

334455 發表於 22-2-9 11:05
照目前疫情發展趨勢,面試恐怕會是取消。甄選準則學業成績改為70%。咩都唔洗做等結果。 ...

皇仁 自行面試(原訂12/3)取消
收生準則及比重更新如下

甄選準則 更新前 | 更新後
操行及學業成績 40% | 70%
課外活動及服務 15% | 30%
面試表現 45% | ---

https://www.qc.edu.hk/

取消2022-23「中一自行分配學位」面試

鑑於疫情嚴峻,原訂於二零二二年三月十二日進行之「中一自行分配學位」面試將會取消。(詳情請參閱網頁內中一收生「申請方法詳情」更新版)

Cancellation of 2022-23 Secondary One Discretionary Place Application Interview

In view of the latest situation of COVID-19 pandemic, the 2022-23 Secondary One Discretionary Place Application Interview scheduled on 12 March 2022 will be cancelled.
(For details, please refer to the updated S1 Admission Details at our school website)

S1 Admission
https://www.qc.edu.hk/en/site/view?name=S1+Admission

Admission Details (Revised Version)
https://www.qc.edu.hk/uploads/files/Admission/S1%20admission%202022-2023/S1%20Admission%20Details%202022%20(as%2005-03-2022).pdf

申請方法詳情(修訂版)
https://www.qc.edu.hk/uploads/files/Admission/S1%20admission%202022-2023/%E4%B8%AD%E4%B8%80%E8%87%AA%E8%A1%8C%E5%88%86%E9%85%8D%E5%AD%B8%E4%BD%8D%E7%94%B3%E8%AB%8B%E8%BE%A6%E6%B3%95%20(as%2005-03-2022).pdf
‹ 上一主題|下一主題