用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 近年成功入SC PN家長可否分享下拍片心得同少少背景? ...
go

近年成功入SC PN家長可否分享下拍片心得同少少背景? [複製鏈接]

如題,希望有近年成功入讀SC PN 的家長,可以簡單分享下
拍片心得/
父母背景(在職?高薪?)/
小朋友歲數/可能優勝地方(叻講野?玩玩具勁?)
返過邊間playgroup?

感謝感謝
   4    0    0    1

上年拍片入左PN ,有讀pebbles
一月大b 有優勢
跟指示walk in circle , 唱歌
爸爸媽媽同小朋友互動,親子活動(去農場,picnic)
遊戲part :玩A-Z 拼圖 加講少少A for 咩,B for 咩⋯
家長comment 講野,為什麼選SC (用英文)

我哋background :不是特別有錢,兩個係醫護

Nutcraker 發表於 22-1-17 10:46
上年拍片入左PN ,有讀pebbles
一月大b 有優勢
跟指示walk in circle , 唱歌

多謝你呀
今年的拍片要求無講要親子活動,同點解揀SC.
定係上年都無,但你仲可以有時間sip到入3分鐘內?
大B真係可以做到多好多野,好羨慕呀

EasyTrendyMum 發表於 22-1-17 10:57
多謝你呀
今年的拍片要求無講要親子活動,同點解揀SC.
定係上年都無,但你仲可以有時間sip到入3分鐘內?

指定要求之外 再自己加d d

Nutcraker 發表於 22-1-17 11:20
指定要求之外 再自己加d d

3分鐘拍到咁多樣,抵你小朋友入到

回覆樓主:

當時拍片考PN,小朋友可以開心地清唱一首英文歌,同埋伴讀答倒問題!
仲有佢講倒自己叫咩名同幾歲

笑容好緊要!

happymeme 發表於 22-1-18 16:29
當時拍片考PN,小朋友可以開心地清唱一首英文歌,同埋伴讀答倒問題!
仲有佢講倒自己叫咩名同幾歲

唉,突然覺得自己最失策係無拍要求以外既野,因為淨係做要求既野已經好唔夠用(3分鐘)

請問你小朋友當時幾大呀?可以咁叻唱到歌。我仔淨係伴讀同玩玩具時可以講到好多字詞喳。

不過笑容就無限既

大女同細女都靠拍片入SC PN,或者我都可以分享下。
大女,5月中B。前年第一年拍片,條片既內容都係跟番指示:
1. 遊戲:手抓板配對兼說出物件名稱,認顏色。
2. 唱歌跳舞轉圈圈,加一條跟音樂唱歌。
3. 坐定定聽媽媽講故事,有交流。看圖認物件再加自己意見,例如見到橙識講係 Orange 再加多句我好鍾意食。
4. Parents' statement 係 COVID-19 下照顧小朋友的難處同有咩做約30秒。

細女,1月大B,剛收到 offer。除標準內容盡量加多少少料:
1. 遊戲:玩積木認形狀顏色,手抓板認物件。
2. 一段自己唱歌跳舞,一段同媽媽跳舞轉圈,再加一段自己睇歌詞集清唱。
3. 坐定定同爸爸媽媽睇書,有交流例如認物件動物,再自己扮動物叫聲等等。
4. 中間加插了日常生活片段例如刷牙食飯餵動物自己睇書攬攬朋友等等。 5. Parents' statement 約45秒。

兩條片爸爸都有出現唔係媽媽 SOLO,聽聞呢個好重要。

兩個女都有讀 Playgroup,唔係 Pebbles而係屋企附近國際學校。由一歲開始一星期兩堂一小時,到兩歲一星期三堂兩小時。本來兩歲後可以一星期五堂番足當係 pre-N,但都因為疫情無得繼續

EasyTrendyMum 發表於 22-1-17 08:19
如題,希望有近年成功入讀SC PN 的家長,可以簡單分享下
拍片心得/
父母背景(在職?高薪?)/

我小朋友冇唱歌,因為唔識唱,但有跳舞跟動作同行一圈,我唱佢跳,玩lego 時問吓佢咩嚟㗎,佢唔識講嘢,我問佢係咪xx 呀(用深啲嘅字),佢話yea. 睇書問佢身體部位,佢指出,問動物點叫,佢扮叫聲,爸爸只出鏡家長講嘢嗰part, 其他冇出現過。video 全英。事前教晒小朋友我問咩你答咩先開拍,拍一兩take 就要用,唔可以同一本書拍n 次,小朋友會冇耐性。大b, 有番pebbles, 平民百姓。有換衫化裝,小朋友都換衫,唔著睡衣。執到間屋乾淨到冇晒野,環境舒服,畫面人物靚,先會有心機睇落去,老師都係人。我覺得最重要係睇完覺得家長錫小朋友,同家長同小朋友都係開心嘅人。sc 鍾意開心嘅小朋友。我有專登拍攬小朋友,同剪小朋友做task 有笑,做得好開心嘅一面,我亦專登講嘢時笑,要感覺好親切。爸爸講嘢嗰part 專登用深啲嘅字去show 家長有能力教小朋友,男人講野態度要有親和力。

小朋友只係清唱一首歌+跟父母走一個圈
之後媽媽講故事,會問小朋友問題,同埋小朋友咁O岩自己突然指住本書的圖畫話係D乜野另外拍到玩手抓板同埋砌圖
跟住父母按學校的拍片要求講野 (係呢部分有飛片和飛相展示小朋友的日常親子生活)

bc1019 發表於 22-3-21 11:12
小朋友只係清唱一首歌+跟父母走一個圈
之後媽媽講故事,會問小朋友問題,同埋小朋友咁O岩自己突然指住本書 ...

恭喜哂各位
不過我小朋友得waiting,我應該要去開個圍爐取暖版(emoji)

其實考唔考到PN真係唔好太強求,得果歲半人仔,小兒考PN果時明顯比其他人慢,但考K1果時得左。

tim6851 發表於 22-3-22 00:02
其實考唔考到PN真係唔好太強求,得果歲半人仔,小兒考PN果時明顯比其他人慢,但考K1果時得左。
...

不過個問題係,我覺得係自己剪片唔叻,present得唔夠好。反而小朋友既能力其實已經好好,絕對對得住佢個月齡

大家如果花左好多心思都入唔倒SC真係唔好太灰心。
以下係我少少經驗。

大仔 (失敗例子)
6月中B
普通Playgroup
條片好有心機整,有字幕有配樂
仔太細個唔識唱歌,淨係跳舞,但成條片講倒好多野
記憶中條片deadline前2日先交

(最後LH PN收左,SC無offer)

細仔 (成功例子)

5月尾B
普通Playgroup
唔係太識唱歌,只係跟住音樂哼下,玩下積木,講野唔太叻
條片無字幕、無音樂、無任何花巧剪接
條片第一日上午已經交左(經歷左上次失敗,都市傳說話早交有著數)
(最後有SC PN AM OFFER)

細佬應該都會Take左offer先,因為等緊LH 2nd in

但我覺得段片內容好似唔係太重要,自問哥哥叻過細佬,但細佬個樣真係好乖好斯文,同埋我段片早交左,咁就收左。

PigPigMiu 發表於 22-3-23 15:48
大家如果花左好多心思都入唔倒SC真係唔好太灰心。
以下係我少少經驗。

多謝你既分享呀

唯有話,面試真係要夾眼緣。同埋SC係咪唔鍾意小朋友講野叻架 我仔個case同你大仔好似...竟然係講野叻無著數

希望你細佬入埋LH, 唔洗分兩間湊返學啦。

EasyTrendyMum 發表於 22-3-23 16:36
多謝你既分享呀

唯有話,面試真係要夾眼緣。同埋SC係咪唔鍾意小朋友講野叻架  我仔個case同你大 ...
哈哈,之前家長都講得啱呀,我諗番轉頭,細佬真係比哥哥多好多笑容。
所以真係好睇眼緣呀!

‹ 上一主題|下一主題