用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最後決定:林護,荃官,可風,善德,沙田崇真點揀 ...
go

最後決定:林護,荃官,可風,善德,沙田崇真點揀

仔Band1A至B成績,活動形,喜歡球類活動,想搵一間多元化中學,唔想齋讀書,想佢多方便思考,乒乓球拿過學界團體冠軍,奧數經常代表學校比賽,想問那間中學適合他?

回覆樓主:

可風(機會大), 沙田崇真(有D難度)

仔Band1A至B成績,後三間應該機會大點~

回覆 kkv408 的帖子

沙崇

林護、荃官唔附合你多元化條件。 善德唔清楚。可風、沙崇就多元化,但你本身邊區校網?自行可博,但沙崇自行1B忟忟地,除非英文好流利靠面試特圍。我諗可風入到機會較大

回覆 yaumuimui 的帖子

完全同意,不過比我我會博沙祟,呢間真係好學校

沙崇最強係VA, 睇完眼會放星星。希望樓主唔好錯配啦。最後想問樓主交左邊兩間

yaumuimui 發表於 22-1-18 01:14
林護、荃官唔附合你多元化條件。 善德唔清楚。可風、沙崇就多元化,但你本身邊區校網?自行可博,但沙崇自 ...

我地係葵青,你既意見同我朋友一樣,佢都係見意自行可風,機會大d,佢覺得沙崇比較難入,因為沙田區top1中學,唔止沙田區多B1學生會揀,其他區都會揀沙崇,我仔英文排名雖然是全校頭3名,但葵青區小學唔夠同沙田區小學競爭。

c.ronaldoz 發表於 22-1-18 10:18
回覆 yaumuimui 的帖子

完全同意,不過比我我會博沙祟,呢間真係好學校

我原本都想博,參觀開放日時,仔好喜歡,不過唔想浪費機會,所以冇揀

BB-Tiger 發表於 22-1-18 10:29
沙崇最強係VA, 睇完眼會放星星。希望樓主唔好錯配啦。最後想問樓主交左邊兩間 ...

冇錯,我仔睇到不停講:哇哇....,不過難入啦,唔敢博,即使跨區都難抽。
最後揀可風,善德,希望我地決定冇錯。

kkv408 發表於 22-1-18 14:16
我地係葵青,你既意見同我朋友一樣,佢都係見意自行可風,機會大d,佢覺得沙崇比較難入,因為沙田區top1中 ...
青衣世德全港排名好頭,雖然我以前見過班學生又唔係話好特別smart

kkv408 發表於 22-1-16 23:05
仔Band1A至B成績,活動形,喜歡球類活動,想搵一間多元化中學,唔想齋讀書,想佢多方便思考,乒乓球拿過學 ...

其實活動型,唔想齋讀書數學又好,點解唔試吓九華?

我地係葵青,你既意見同我朋友一樣,佢都係見意自行可風,機會大d,佢覺得沙崇比較難入,因為沙田區top1中 ...
沙田TOP 1 應該是曾記 !

你可以睇番資料, 可風乒乓球都強架 !

money3298 發表於 22-1-18 14:41
其實活動型,唔想齋讀書數學又好,點解唔試吓九華?

仔唔想讀男校,否則我都想揀

BB-Tiger 發表於 22-1-18 14:39
青衣世德全港排名好頭,雖然我以前見過班學生又唔係話好特別smart

你講得好岩, 世德與九龍區學校比,都係一般咋

subb 發表於 22-1-18 14:52
沙田TOP 1 應該是曾記 !

冇錯,但曾記冇沙崇咁多活動

subb 發表於 22-1-18 14:57
你可以睇番資料, 可風乒乓球都強架 !

我地揀可風都係見乒乓球比較強,所以揀佢

可風應該比較適合你小朋友情況,朝早返學葵涌入大圍沙崇都會塞車,時間較難預。

yaumuimui 發表於 22-1-19 00:23
可風應該比較適合你小朋友情況,朝早返學葵涌入大圍沙崇都會塞車,時間較難預。
...

我地冇參觀過可風,當時撞了學校比賽時間,學校唔比退出比賽,我地只好靠問人意見,問老師意見,聖誕假期在學校附近望望,仔只從出面偷望學校,覺得校舍ok, 就決定揀佢,希望我地冇揀錯。
沙崇有去過開放日,不過聽左好多意見,覺得太冒險,你也說得對,去沙田時間較難預,正常車程25分鐘左右,不過錯過一班車要等15分鐘,萬一塞車,時間更難預算。