用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S4 數學差了很多
go

S4 數學差了很多

小女一直數學較佳,但上了中四,成日掛住d club 活動,冇專心讀書,剛剛考完試,話好深唔識做,唔知點算

回覆樓主:

可以先退一兩個 Club soc 嗎?
除非天才,否則高中數係要俾時間落去㗎。
請記住:Club soc 只係錦上添花㗎咋,成績唔夠嘅話,幾多 club soc 都無乜大作用。

Rich5 發表於 22-1-15 22:53
小女一直數學較佳,但上了中四,成日掛住d club 活動,冇專心讀書,剛剛考完試,話好深唔識做,唔知點算 ...

好深係份卷出得深定點? 全級一齊跌? 學霸嗰D幾多分先?

如果一直數學較佳, S3有冇70%? 可能今年冇專心温習係一個因素, 但亦可能份卷真係出深咗, 所以睇定先, 係咪主要心散引致唔識做!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

她說深,取到average 分,上年全級頭十名。她很心散。又不肯退出club,我只好請補習迫她温書。好像我讀書咁,好吃力

Rich5 發表於 22-1-17 23:26
回覆 gracelam 的帖子

她說深,取到average 分,上年全級頭十名。她很心散。又不肯退出club,我只好請補習 ...

咁應該是心散了!數學要多計, 補習也是唯一方法, 起碼有老師篤住佢計個1.5hr

樓主其實已經講出重點,女兒掛住參加活動冇專心讀書,才引致成績退步。其實升上高中後更加要好好分配時間,能力兼顧唔到應該減少參加活動,越接近考 DSE 就越要以學業放首位,大個女啦自己要學習取捨。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-1-20 11:12
樓主其實已經講出重點,女兒掛住參加活動冇專心讀書,才引致成績退步。其實升上高中後更加要好好分配時間, ...

其實參加活動對入大學,大影響嗎?我女不喜歡參加學校的課外活動。

bbq. 發表於 22-1-24 22:02
其實參加活動對入大學,大影響嗎?我女不喜歡參加學校的課外活動。

申請大學要寫OLE(other learning experience),  到時得一兩項細單野, 甚至空白一片比較突兀。

當然大前提DSE成績最重要!

bbq. 發表於 22-1-24 22:02

唔參加又唔算好大影響,有就錦上添花,無亦不用擔心,入大學都係以DSE成績行先。

個人睇法初中就應該多參與學校活動,學習待人處事技巧,亦能發展潛能,畢竟中學生涯唔應該只係讀書。但到了高中就要視乎自己能力,如未能兼顧學業,就要適量調節甚至減少參與活動,DSE 成績影響深遠,故目標應以公開試為重,無謂掛住玩拖累成績令自己將來後悔。

gracelam 發表於 22-1-24 23:21
申請大學要寫OLE(other learning experience),  到時得一兩項細單野, 甚至空白一片比較突兀。

當然大前提 ...

OLE 學校點都會幫手砌夠,所以不用擔心,若在港升大學主要都係睇DSE成績。不過如果有意出國升學,無乜參與活動同經驗的話,對申請海外大學無嘢寫可能會比較蝕底。

OLE若真係用得著,乜唔係高中嘅OLE先發揮作用咩?~~~

回覆樓主:

請問補習形式要怎樣才有更佳效果

洋蔥頭媽咪 發表於 22-1-25 00:16
唔參加又唔算好大影響,有就錦上添花,無亦不用擔心,入大學都係以DSE成績行先。

個人睇法初中就應該多參 ...

同意呀!所以我女不太懂社交。不過現在已初中尾,唯有順其自然。

洋蔥頭媽咪    發表於 22-1-26 00:35

gracelam 發表於 22-1-24 23:21

當然大前提 ...

Rich5 發表於 22-1-25 17:31
請問補習形式要怎樣才有更佳效果

單對單, 做到唔識可以即時問到!

回覆樓主:

小女經常做不完卷,怎樣訓練才能快手?

Rich5 發表於 22-1-25 23:20
小女經常做不完卷,怎樣訓練才能快手?

通常係MC做唔切卷

都係老生常談, 多做, 摸熟題型就會快!