用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網男仔統一大抽獎怎樣排位好,123志願,請賜教 ...
樓主: samuellau9494
go

12網男仔統一大抽獎怎樣排位好,123志願,請賜教 [複製鏈接]

回覆 vslc285 的帖子

請問寶血係咪男仔偏少, 活動空間唔係咁多(即小息時可跑跑跳跳)嗎?

可以幫忙一下嗎?
我都心大心細ING....

1)你最心儀邊間?
        st joe
2)有冇私小揸手?
        No
3)有冇細佬妹跟尾?
        細佬
4)讀唔讀中學(E.g. 會唔會移民?)
        留港升中, 不會移民
5)最差接受到邊間?
        嘉道理
6)谷唔谷得?想唔想谷?
       谷,一半一半.

kman3 發表於 22-1-20 00:02

請問寶血係咪男仔偏少, 活動空間唔係咁多(即小息時可跑跑跳跳)嗎? ...

寶血據2021年校務報告
全校378人 男196(52%) 女182(48%)

kman3 發表於 22-1-20 00:02

請問寶血係咪男仔偏少, 活動空間唔係咁多(即小息時可跑跑跳跳)嗎? ...
係,再利申:我地最後幸運叩返入St. Jo,,所以冇讀寶血,就算冇叩入都會去讀聖類斯

kman3 發表於 22-1-20 00:07
嘉道理都接受 :)
咁都係
1. St Jo
2. 寶血/李賜豪
3. 軒銅 (For 叩門)

其余5寶點擺都入

恭喜... 叩到st joe,仔仔一定好smart

最差.... 都望入雲官

kman3 發表於 22-1-20 00:07

如果你嘉道理都接受到,幾乎可以任排,張嘉道理推前少少就可以了~~~

都係果啲分享,雲官6年後成績應該不如李賜豪,成績寶血>李賜豪>雲官。雲官現升中成績不能作準,佢哋嘅學生似乎升中仲係揀緊東區網,灣仔水平比東區高,要成為本區真B1生係唔易嘅~~~

自己參考雲官升中生去向,嘉諾撒和筲官都係東區網,亦收到唔少東區B2生嘅英中。至於灣仔,聖鄧亦都收到灣仔B2生的~~~

回覆 Poyau 的帖子

呢個係雲官?  有80位學生咁多咩?

kman3 發表於 22-1-21 16:05
回覆 Poyau 的帖子

呢個係雲官?  有80位學生咁多咩?

雲官 派位表右下 全級總人數 80人

派位結果顯示,雲官有大量學生留係東區派位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 22-1-21 17:43
雲官 派位表右下 全級總人數 80人
雲官派位資料顯示既福建中學,好大機會係指東區個間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我都諗住叩st jo,請問可以分享一下叩門資料嗎?係咪要交portfolio?父母需要見嗎?小朋友會唔會要做卷?

Chuchinghan 發表於 22-1-25 22:48

我都諗住叩st jo,請問可以分享一下叩門資料嗎?係咪要交portfolio?父母需要見嗎?小 ...

第一round四頁portfolio, 包括自薦信 (6-700人)

第二round小朋友自己in, 中英數, 口頭問, 英數全英文 e.g. 讀幾頁中/英文書, 加減數(有三連加) (約150人)

第三round小朋友同家長分別in, 見校長/校監, 小朋友全英文傾計,問吓第時想做乜,因應小朋友嘅答案一路問落去,約10分鐘。重會問吓啲物件嘅英文名同用途,我地當時係疫情所以問咗枱面嘅口罩/紙巾/酒精搓手液。家長都係傾吓計,冇乜特別。(3-40人)

我哋上年多人放位, 收15-20人

mj830    發表於 22-1-29 14:43
mj830    發表於 22-1-29 14:42

軒銅上年000可叩入
‹ 上一主題|下一主題