用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔知讀pebbles對讀Sc pn幫助又幾大,有冇用家分享吓經驗 ...
樓主: song2021
go

唔知讀pebbles對讀Sc pn幫助又幾大,有冇用家分享吓經驗,謝

EasyTrendyMum 發表於 22-1-18 15:45
咁點解最後又唔讀SC K呀?
因為揀左龍呀~ 我是懶媽^^

blissbliss2018 發表於 22-1-18 15:49

再一次恭喜你

blissbliss2018    發表於 22-1-18 15:53

jbbmom 發表於 22-1-18 15:42
回覆 EasyTrendyMum 的帖子

考家長EQ
1 take 過先傷感情呀 SC片係可以平日草草埋埋湊出黎, 輕鬆好多。

blissbliss2018 發表於 22-1-18 15:52
1 take 過先傷感情呀  SC片係可以平日草草埋埋湊出黎, 輕鬆好多。
...

真係睇小朋友性格
我小朋友係好social嗰種,所以一take過可能仲好

blissbliss2018    發表於 22-1-18 15:58

blissbliss2018 發表於 22-1-18 15:49

請問你個個係仔仔定女女呀?可以講下揀左邊間龍嗎?

song2021 發表於 22-1-14 20:36
其實真係唔知讀pebbles對入讀Sc pn有幾大幫助

我覺得對大b相對有用啲,始終n 少選擇

love_sukaa 發表於 22-1-18 22:27
請問你個個係仔仔定女女呀?可以講下揀左邊間龍嗎?
仔仔, PC, 雖然唔係話好勁的龍, 好多朋友都話我做咩為PC而棄SC, 不過男仔無咩龍揀, 對我黎講已足夠。

pc 靚龍,sc始終要岀公海

都可能要睇下你係大b定中b,我仔3月b,冇讀pebbles,有pn offer

我諗都視乎小朋友係咪乖巧型,因為上playgroup時間長,老師會清楚小朋友特質,如果唔係老師喜愛類型,可能反而扣分。

我細b有讀pebbles無k offer,n就唔接受細b申請。

我小朋友現讀維記快升小. 當年報N班前有讀pebbles. 我小朋友當年係極慢熱, 在pebbles pg 裡變了不合作學生. 去in PN時正是pebbles的art老師, 但衰左. interview真係好睇小朋友表現. 不過要諗埋, 去上堂, 若平時俾老師印象唔好上堂又唔合作, 仲衰過唔上 (emoji)

淨係pebbles 呢個pg, 我覺得性價比一般(為了考sc除外). 好多其它playground有NET英文老師或更好玩. 當年500蚊堂, 唔係咁好玩, 我知考唔到N後, 連堂都無再去上了.

利申: 仔最後入維記N, 現K3

pkjanel 發表於 22-2-1 08:32
我小朋友現讀維記快升小. 當年報N班前有讀pebbles. 我小朋友當年係極慢熱, 在pebbles pg 裡變了不合作學生. ...

竟然係pebbles老師interview pn!
不過近年好似已經交返俾pn老師搞

有上有PN offer

回覆樓主:

sc 分了50%學位俾pebbles 人,50% 街客。街客咁多人,番pebbles 唔一定收,但收嘅機會點都大過街客。而家已去到700 蚊堂,係貴的,但就係誠意金,唔差嗰幾萬蚊洗,就當交誠意金,當然交完唔一定收,但大機會過街客,因為街客冇交誠意金。同埋,銀碼只係俾多個net difference (貴過其他pg 幾多),而唔係全筆都白俾,都有上堂㗎嘛。有誠意入sc, 點解唔上pebbles呢。sc 都要交貴學費,相信想入得sc 嘅都唔會冇能力交pebbles 學費。咁如錢唔係問題都仲唔上pebbles, 就係誠意問題囉。

我覺得唔一定要上
識人上足曬
上個陣老師comment 好好
最後都係waiting

所以上唔好為左諗住一定有而上

(我當年小朋友5 個月時都有填表報pebbles ,最後係佢從來無offer 過我上pebbles , 而最後正取pn am offer )

個人覺得讀Pebbles無咩關係

我仔5月尾B
讀普通playgroup

有a.m. offer,收倒都嚇左一跳(記憶中我好似揀pm的)
反而覺得個交片次序先重要呀……

我小朋友2年前讀pebbles
佢小組8人,最後SC PN 收6個

Rbrbrb852 發表於 22-3-24 22:49
我小朋友2年前讀pebbles
佢小組8人,最後SC PN 收6個

請問係咪因為你班小朋友係大B?

potato38 發表於 22-3-20 11:41
sc 分了50%學位俾pebbles 人,50% 街客。街客咁多人,番pebbles 唔一定收,但收嘅機會點都大過街客。而家已 ...

有50%俾pebbles 咁都好多
PN收生係大約幾多人?我見校網無提及

pipi20 發表於 22-6-8 17:06
請問係咪因為你班小朋友係大B?

大B