用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人因疫情打算暫緩海外升學
樓主: jollyma
go

[英國] 有冇人因疫情打算暫緩海外升學 [複製鏈接]

jollyma 發表於 22-1-14 18:10
實在好多變數

樓主,如果家庭經濟許可,個人十分支持孩子留學或海外工作,畢竟「讀萬卷書不如行萬里路,行萬里路不如閱人無數。」

至於是否暫緩,這個取決於孩子現在的就學狀況,例如現在的學校和學習進度還算滿意,不急。例如本地大學的offer也吸引,不急。例如考慮把錢留給孩子讀海外碩士,博士等,不急。

女兒在英國住了五年,北京近三年了。在英期間曾發生意外,急回港,幸好當年能24小時內離英,回港緊急治療。每年從英國兩次回港,除緊急的一次,每次都是乘搭轉機航班,甚至因為便宜四百元,會訂轉機航班,轉機加航程多三小時,所持的觀念是孩子無賺錢本事,如果善用轉機,等機的時間來賺一程二百元(也可說成節省二百元)也是應該的,記得最便宜的一次,買到一張來回程飛倫敦機票要才HKD4100.

至於宿舍,大學第一年住三人間宿舍,3700磅34星期包晚餐。

至於旅遊,往歐洲各國短程旅行,探訪友人,支出相比待在英國還便宜。

至於見識和經歷,今日在各方面的疫情限制下,留學的得著無異會有折扣的。

這些都是疫情前的能省則省的可行性生活支出,順道學習做個窮書生。今日疫情期,留學的花費已經近乎是無可奈何的寃枉到「無感覺」了。

與病毒共存慳水慳力,政府應該快啲取消所有措施!但….有冇人比較外國嘅「自由」其實用咗幾十萬(甚至數以百萬)生命(covid 死亡人數)作出代價嚟換取

我兒子正在London 讀書,暑假返嚟打齊針先再過去,最後一年希望佢繼續小心,雖然預咗可能中招,但都叮囑要記得戴口罩,唔好去泡吧!雖然中咗都唔太擔心佢康復情況,只係怕無症狀或無意地傳比其他體弱人士…

hongkeikei 發表於 22-1-16 17:43
與病毒共存慳水慳力,政府應該快啲取消所有措施!但….有冇人比較外國嘅「自由」其實用咗幾十萬(甚至數以 ...

而家呢刻,死亡率好低

annie40 發表於 22-1-16 12:25
樓主,如果家庭經濟許可,個人十分支持孩子留學或海外工作,畢竟「讀萬卷書不如行萬里路,行萬里路不如閱 ...
請教以你經驗,Year幾出去比較好

實在好多變數
今年底有望疫情結束,可以先做好升學申請,再看看之後情況,做好準備。

annie40 發表於 22-1-16 12:25
樓主,如果家庭經濟許可,個人十分支持孩子留學或海外工作,畢竟「讀萬卷書不如行萬里路,行萬里路不如閱 ...

行萬里路不如閱人無數……

呢句好正,謝謝!

whoo99 發表於 22-1-17 01:45

每個人心中一把尺,亦有個別家庭的要求和需要,很難準確地說year 9 或year 11 或大學才去留學較合適,讓我整理一點所見所知,關於青春期孩子在海外求學時期發生的事,讓家長有個底作參考,想清楚自己和孩子準備好未?
自己是個既大膽又蛇呱的媽媽,就算是別人家孩子遇上不愉快的事,也會心痛。萬幸孩子們的適應能力強大,接受得快。

whoo99    發表於 22-1-17 17:53

whoo99 發表於 22-1-15 11:44
係,人口平均年齡也唔同,香港老齡化嚴重點,都有影響

關咩事

sleung2020 發表於 22-1-17 16:52
關咩事

冇咩事,只想話各地情況唔同,Covid情況會唔同。又比如南非,疫苗接種率好低,但人口年輕,Omicron傳播很快過去,冇咩問題

whoo99 發表於 22-1-17 01:45

因為要分享的我見我知比較長,為免騎刧樓主這個帖,只好開新帖在教育講埸內,慢慢寫。
內容包括朋友的意見和經歷,自己的,聽回來又印證過的,有些是懸案,在留學帖上,少見家長關心留學生的精神健康,只有我留意這些嗎?還是沒有精神健康這回事?真怕寫出來⋯⋯⋯掃興。

manning2014    發表於 22-1-20 11:24

whoo99 發表於 22-1-17 17:55
冇咩事,只想話各地情況唔同,Covid情況會唔同。又比如南非,疫苗接種率好低,但人口年輕,Omicron傳播很 ...

哦,原來係咁

wtcys 發表於 22-1-15 14:17
他們不當一回事, 早前面試照常,幾百人在hall逗留, 只要你戴口罩及做lateral flow test就得。中咗covid啲同 ...

英國16-17歳要打加強劑,第三針啦!
3-11歳好似末開始打針

英國下星期取消防疫限制,課室內不用戴口罩

王家爸爸 發表於 22-1-14 19:52
英國打疫苗既比例高,所以重症既風險低,可以正常生活。香港情況好唔同,有啲老人家堅持唔打疫苗,第三針又 ...

英國真係比較正常
朋友仔去多倫多boarding school, 讀Grade9,9月開始只係上半日課,下午活動又取消,因疫情嚴峻,聖誕後要網上授課2星期.

其實加拿大12-17歳學生比較早可以打2針,英國好遲才開始打第一針……

實在好多變數

打齊針,做足防疫,正常生活,無問題!

bbc2018 發表於 22-1-20 09:04
英國16-17歳要打加強劑,第三針啦!
3-11歳好似末開始打針

16~17歲可以打第三針了嗎?

bbc2018 發表於 22-1-20 09:14
英國真係比較正常
朋友仔去多倫多boarding school, 讀Grade9,9月開始只係上半日課,下午活動又取消,因疫 ...
英國既政府管治同行政,比較務實同注重科學方法。因為疫情對老人影響比較大,所以好早就同佢哋打針。對小朋友影響好微,識得既小朋友起碼一半中咗。如果唔係NHS叫佢哋去驗,大部分人連自己中咗都唔知道。睇返英國,佢哋主要考慮係老人同長期病患者會唔會令到醫療系統過荷,有機會過荷就叫啲人少啲出街,限制接觸。睇唔到過荷既風險,就大家正常生活。

疫情嚟到呢個階段,喺英國生活、學習大致正常,大學生應該冇問題。(不過亦認識幾個大學生‘扭計’要停學一年或放假後唔願返去上堂)

中學生如果冇可靠嘅guardian 就麻煩少少,因為不同以往放假可以隨時出入境,除多咗檢測、隔離等種種要求,政府禁飛更難攪!2022年航班減少咗,出入難上加難!父母仔女要有心理準備,放假未必返到香港。

上兩星期我兩個細路一個返嚟一個走,航班不停取消,總共買咗六張機票,另外仲有檢測出問題,雖然到最後有驚無險順利上機,不過我就死咗好多細胞。

longlokma 發表於 22-1-20 11:48
16~17歲可以打第三針了嗎?
NHS 網址

‹ 上一主題|下一主題