用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖約瑟英文小學 VS 福建小學
go

聖約瑟英文小學 VS 福建小學 [複製鏈接]

請問不考慮升中一條龍,論校風、師資和成績,聖約瑟英文小學 VS 福小邊間好?
   0    0    0    0

dordor926113 發表於 22-1-14 17:39
請問不考慮升中一條龍,論校風、師資和成績,聖約瑟英文小學 VS 福小邊間好? ...

如升中目標為 SJC 考慮 SJAC

聖約瑟

識人早兩年有同樣offer, 最後入讀褔小

Poyau 發表於 22-1-15 05:27
如升中目標為 SJC 考慮 SJAC

如果係女仔,點考慮SJC ?~~~

mcl203 發表於 22-1-15 13:48
如果係女仔,點考慮SJC ?~~~

聖若瑟英文小學係男校,咁樓主個個一定係仔,我親戚讀緊英文幾好,係間校舍舊D

jinjinca 發表於 22-1-15 15:16
聖若瑟英文小學係男校,咁樓主個個一定係仔,我親戚讀緊英文幾好,係間校舍舊D
...

Thx. 係喎,原來搞錯咗, 佐敦谷仲有間St Joseph.

回覆樓主:

佐敦谷個間係米有一間直上的中學,樓主要睇下中學是否都係你杯茶

mcl203 發表於 22-1-15 17:30
Thx. 係喎,原來搞錯咗, 佐敦谷仲有間St Joseph.

有兩間,一間係佐敦谷聖若瑟天主教小學,是男女津校。另一間係聖若瑟英文小學,男私校,我諗樓主是問男私那間。

PTL_L 發表於 22-1-15 19:11
有兩間,一間係佐敦谷聖若瑟天主教小學,是男女津校另一間係聖若瑟英文小學,男私校,我諗樓主是問男私那間 ...

如果係佐敦谷果間,好多都係考唔到福小先讀果邊,幼稚園同學果堆年年都有十個八個喺聖約瑟想跳船,考福小插班但考唔入。

如果傳統果間,名氣係有但傳統學校真係唔會為學生做多幾多嘢,啲老師舒服慣,疫情下好多傳統學校家長到呻爆。不過為名氣嘅多數仍選擇聖若瑟。講到尾,睇下自己重名氣定重實際。福小比到小朋友嘅嘢係出面搵唔到。疫情下更明顯。

Mathew0214 發表於 22-1-17 11:09
如果係佐敦谷果間,好多都係考唔到福小先讀果邊,幼稚園同學果堆年年都有十個八個喺聖約瑟想跳船,考福小 ...

可能你都有少少搞錯,佐敦谷聖若瑟天主教小學是津校,派位入,課程係較淺。
你所提係英小那間,聖若瑟英文小學,私校,有直屬band 2中學(聖若瑟英文中學/band 2)同級頭考入聖若瑟書院(中西區/band 1)的優勢。

兩間小學好近,起隔離,一間綠色為主,一間橙灰色。

至於福建小學,當年冇考到,亦冇特別留意,由於福建中學是好早面試,故有幫小朋友報中學,亦有second in機會,不過父母及小朋友見老師後,作為父母感覺不太良好。

我你SJACPS的用家。褔小未讀過,俾唔到意見,只知道CAMPUS唔錯。
K3時幼稚園班主任同埋外補老師都話我仔性格同埋資質係係比較適合傳統教學。所以最後都選擇了SJACPS。的確,老師果然係專業人士,我仔o係學校成績暫時不錯。同學們都好喜歡老師,老師一d都唔hea。論語境,我覺得佢比以前讀英普KG時講得更多英文。

其實每間學校都有BAND1~3學生,只係比例問題,揀一間合適先最重要。

回覆 Rachelanya 的帖子

您好,請問SJACPS英文程度係咪好深?SJACPS收左我仔仔,仔仔讀普通卷幼,擔心上P1難適應英文。

回覆 apple2015 的帖子

其實好取決於你小朋友英文程度。免費KG,但有外補,會自己睇英文書的話,會比較好。因學校小一已經用小二o既英文書,英數、英常。的確有部分同學係比較吃力。

回覆 Rachelanya 的帖子

謝謝回覆我小朋友有外補英文,都會睇英文書,咁我放心啲☺️
請問如果對英文無咁好既小朋友,老師會唔會有課後輔助?

回覆 apple2015 的帖子

暫時好似唔覺有呢方面o既支援

因應性格去選校 (好動的孩子去活動學校,文靜的孩子去傳統學校),
然後再視乎自己孩子的學術能力,學校課程,遠近........

至於校風,愛心,呢d好見人見智。而且每間學校都有人讀得輕鬆,有人跟得辛苦。

Mathew0214 發表於 22-1-17 11:09
如果係佐敦谷果間,好多都係考唔到福小先讀果邊,幼稚園同學果堆年年都有十個八個喺聖約瑟想跳船,考福小 ...
呢個會員成日鐘意吹捧福小,如果同其他學校比較,一定係福小最優

cxyu841216 發表於 22-1-20 17:46
呢個會員成日鐘意吹捧福小,如果同其他學校比較,一定係福小最優

又唔一定,我都唔會個個VS覆
講事實啫,的確有一堆幼稚園同學入咗聖約瑟,想轉福小
福小唔係最優
但的確係好好,你問十個用家十個都讚
以事論事啫

dordor926113 發表於 22-1-14 17:39
請問不考慮升中一條龍,論校風、師資和成績,聖約瑟英文小學 VS 福小邊間好? ...

如果想更上一層樓就聖約瑟英小,認識一些也中途轉入了其他有直屬中學的如喇沙,級頭年年升中都有其他名男中offer如港島聖約瑟。其中學部5班之中,2班精英班英文教學兼有外籍老師做班主任、其他三班也是除數外其他科science ,humanities 也是英文教學、進可守退可供
‹ 上一主題|下一主題