用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2女仔選11 or 12網較好
go

band 2女仔選11 or 12網較好

阿女灣仔聯繫小學band 2生,老師說大抽獎入番中學部機會低,家住中西區,想問11和12網對band 2女生較有利?謝謝!
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

回覆 joyceaaron 的帖子

好烦惱
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

b2女生12網大抽獎有機會入到b1中學
你有無考直資?

joyceaaron 發表於 22-1-14 15:19
阿女灣仔聯繫小學band 2生,老師說大抽獎入番中學部機會低,家住中西區,想問11和12網對band 2女生較有利? ...

聯中會否用自行位收聯小B2生?
大抽獎聯繫位21個 應無餘位給B2生

Poyau 發表於 22-1-16 09:41

聯中會否用自行位收聯小B2生?
這點我也明白,所以我想會否用住址轉11網,始終11網乙部有鸭真,培德可比b2女抽,而灣仔只能揀何東,維官好難揀得落手。1

joyceaaron 發表於 22-1-16 11:27
這點我也明白,所以我想會否用住址轉11網,始終11網乙部有鸭真,培德可比b2女抽,而灣仔只能揀何東,維官好 ...

重點係你哋個人意願,乙1打算目標如何?是否已經打算放棄自己中學?~~~

mcl203 發表於 22-1-16 11:52
重點係你哋個人意願,乙1打算目標如何?是否已經打算放棄自己中學?~~~
...
不想放棄中學部,老公又話鸭真點都好過何東,所以先咁矛盾,你講得啱是個人意願,努力考埋呈三睇下可否上番b1。我同老公講揀12網,到時派得唔好先叩門鴨真吧。

joyceaaron 發表於 22-1-16 12:02
不想放棄中學部,老公又話鸭真點都好過何東,所以先咁矛盾,你講得啱是個人意願,努力考埋呈三睇下可否上番 ...

坑真我估有自己B2生入到中學部,不過,經統一抽入定自行入就唔肯定了。兩區都有B2女生上移入英中,視乎你統一嘅選擇,有成功亦應有失敗,亦視乎你乙1嘅選擇,會直接影響機會率,始終B2生係偷雞嘅~~~

自己評估下你囡是否邊緣人,或者問下老師,有冇機會跨區升banding,灣仔水平平均應該高於中西區。我係估嘅,唔好信我~~~

mcl203 發表於 22-1-16 12:14
坑真我估有自己B2生入到中學部,不過,經統一抽入定自行入就唔肯定了。兩區都有B2女生上移入英中,視乎你 ...
明白,好多謝你不厭其煩的回覆。

坑真band 2入吾番中學部?過去收番多少學生就計到數 band 2 生轉回中西區 可能抽倒band 1 校 有無邊間目標?抽入到band 1 生 記得打番好基礎 特別英文

tkhhung 發表於 22-1-16 13:20
坑真band 2入吾番中學部?過去收番多少學生就計到數 band 2 生轉回中西區 可能抽倒band 1 校 有無邊間目標 ...
明白,阿女各科都ok, 只是呈一和呈二數學失手,所以跌落B2A,11網我心儀聖提女子。謝謝你的回覆

joyceaaron 發表於 22-1-16 15:15
明白,阿女各科都ok, 只是呈一和呈二數學失手,所以跌落B2A,11網我心儀聖提女子。謝謝你的回覆 ...

去年大抽獎聖提女子向外只有13個 英華女有成85個 數學易補救 不只操 要理解才最重要

joyceaaron 發表於 22-1-16 15:15
明白,阿女各科都ok, 只是呈一和呈二數學失手,所以跌落B2A,11網我心儀聖提女子。謝謝你的回覆 ...

坑真小如果係佢哋嘅2A,似乎直升到機會唔細,只係唔知佢哋經乜途徑會收你,或者想唔想收你~~~

坑真小女生若有一半直升,再加1X個肯定B1生外闖,坑真小唔似可以有6X% 本區真B1率~~~

要評估你是否可以誇去中西區搏升banding,係要知你大約位置,外人係好難俾到意見,亦唔應該盡信~~~

2a上番中學部都高

tkhhung 發表於 22-1-16 15:22
去年大抽獎聖提女子向外只有13個 英華女有成85個 數學易補救 不只操 要理解才最重要
...
自行選左ssgc ,阿女主要做數慢,理解方面冇問題,現在操佢做快D。

mcl203 發表於 22-1-16 15:24
坑真小如果係佢哋嘅2A,似乎直升到機會唔細,只係唔知佢哋經乜途徑會收你,或者想唔想收你~~~

坑真小 ...

是佢地既b2A,經同女女仔細商討後,佢都是想升番中學部,所以跟番12校網,謝謝你用心和中肯的回覆。