用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 NPL 究竟有幾谷?
go

NPL 究竟有幾谷? [複製鏈接]

D 人成日話NPL 好谷,想問有無人知道係點谷法? 有無人分享下? thanks
   4    0    0    0

回覆樓主:

功課1-2小時完成,平日上堂經常有quiz,大約一張工作紙。小兒參加兩項校隊訓練,也不覺他特別忙。

IYY    發表於 22-1-15 13:00

回覆樓主:

多謝解答

想問學校有分set 上堂嗎?

感覺好似比較少NPL 的用家分享,其實我覺得呢間學校都幾好。有語境,有IB 退路比中文差果D, 保良局又多資源,又有宿舍,但唔知點解好似好少人推介咁。

有可能歷史背景不足,公開試成績不亮麗,和其他比較出名的直資學校比較會比下去。

其實想要有Band 1 DSE output, 有邊間Band 1 唔谷?

阿仔今年顏寶鈴中一, 校園生活好開心, 一星期兩日放學後足球校隊在摩士公園練波, 一日STEAM coding training.

又試過星期六晚回校的天台用全港最大天文望遠鏡觀星, 功課每天最多四樣,

直資+保記=保證資源豐富, 老師們都年青有熱誠.

「谷」聽落有些可怕,用「忙」比較正面。

作為舊生家長, 我見小兒讀得算輕鬆。功課在 6:00pm 前完成, 只有一次因為要處理最弱的VA 家課, 要做到 10:30pm。功課實在不多, 不算谷。老師會要求小朋友做功課/小測/默書的 correction, 如把 correction 都算上功課數量, 就可能覺得多。
個人認為學校的英文同數學的水平均不俗。部分學生需要較長時間適應。

可惜學校老師流動性較高, 因此有很多新老師入職。不過很多新老師也很有 heart, 很盡責, 亦關心學生。小兒中一時就遇上很好的班主任, 他教數學, 幫了小兒很多。

多謝解答  
想問學校有分set 上堂嗎?
感覺好似比較少NPL 的用家分享,其實我覺得呢間學校都幾好。有語境,有IB 退路比中文差果D, 保良局又多資源,又有宿舍,但唔知點解好似好少人推介咁。

NPL 以前(~ 6年前) 係 EK 係一間非常熱門好多家長討論及追棒熱門直資之一

只係6 - 8 年前, 3年內學校發生咗2單報紙會刊登嘅風化案, 刑事案, 當年嚇怕咗大批 EK 家長們 (特別係女學生家長), 故NPL 係EK 討論立即靜咗,少咗人談論

平心而論, NPL 以平民化學費, 提供嘅硬件設施非常好, 唔係咁多間直資可以提供到的. 但係家長選校, 除咗睇硬件, 亦會好著重軟件 (e.g. 學校價值觀, 校長老師質素人品等等)嘛

時間過咗咁耐, 出事後校長都換咗最少2個, 老師亦換咗一大批, 洗牌大換血, 相信現時學校同以前不一樣, 有所改善及不同吧!

當年EK熱烈討論 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3232917&extra=page%3D311

當年討論帖https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3233012&highlight=%E9%A1%8F

北歐小星塵    發表於 22-1-17 21:36

chanaa1 發表於 22-1-15 19:02
其實想要有Band 1 DSE output, 有邊間Band 1 唔谷?

阿仔今年顏寶鈴中一, 校園生活好開心, 一星期兩日放學 ...

請問 英語方面 是否有很大的進步? 特別是 會話。

保良局教育方面的用心和資源應該是可見的

保良局小學方面,話說 1999年陳守仁成立
也是近十年才發展成為搶手小學

蔡繼有,2002年,一開始都冇咁受歡迎呢

多條戰線(幼稚園,小學,中學)都大力推進
每條戰線都不能看出那些是領頭羊。。
顏寶鈴,2003年,2011得到 IB牌照,應該都係保良局重點照顧中學
中長期來說,顏寶鈴能達到陳守仁,蔡繼有的江湖地位我不會驚訝。。

當然,有些人可能不喜歡保良局
但是,多一個好的選擇,對家長有什麼壞處呢?

IYY 發表於 22-1-17 00:37
作為舊生家長, 我見小兒讀得算輕鬆。功課在 6:00pm 前完成, 只有一次因為要處理最弱的VA 家課, 要做到 10:3 ...

非常感謝你的分享

所以囝囝已經畢業了嗎? 他是考DSE 還是IB 呢?

Azzurro 發表於 22-1-17 15:24

係啦,我就係睇到TSL CKY 都短時間做得好好,吼緊NPL或甚羅氏會否係追落後,可以趁(相對)低吸納

回覆 小時了了 的帖子

嘩,原來有d咁嘅過去

回覆 北歐小星塵 的帖子

孩子只在 NPL 讀過中一, 因入讀 NPL 後覺得還是讀男校較合適, 2021 年暑假考了一間男校就讀, 現時為中二生。
NPL 的英文程度佳, 在同級數 (1C / 1B) 直資中, 我相信她的英文水平僅次於 St Margaret。整體 DSE成績與東九龍匯基相若, 各有長短; NPL 數理較佳, 東九龍匯基則文科稍勝。

硬件在同級直資中算是非常好, 應該是保良局旗下其中一間重點中學。

回覆 kl2010 的帖子

學術成績係重要,但相信道德觀念更重要

醒目開學勳章

Azzurro 發表於 22-1-17 15:24

plk資源夠,不過係咪間間用心就認真難講

醒目開學勳章

kl2010 發表於 22-1-17 23:35

plk重學術多過道德好多

kl2010 發表於 22-1-17 23:35

唔少名中(甚或小學)都發生過風化案,但仍然無阻家長追捧。所以……講乜都好,成績仍然係主菜。

回覆 88heihei88 的帖子

可能我地讀開地區津小, NPL見識到英小同學的英文水準, 我仔話D同學英文好勁, 佢自己也有進步,而中一一開波用中四Grammar 書真係有D震撼.

回覆樓主:

本身交了表,但search了校長資料後,決定不in了。
‹ 上一主題|下一主題