用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分問題
樓主: captain0tsubasa
go

呈分問題

captain0tsubasa 發表於 22-1-16 14:57
我就係唸住現在已經係輸晒墊底,冇嘢再輸,不如搏一搏,搏唔到,都好似冇乜分別(emoji)
...

支持你,最重要幫小朋友重拾學習興趣

lovecupid 發表於 22-1-16 15:05
去補習社操卷再專科補習算啦,馬鞍山有間九流小學,因為有欣安邨救命,十年八年暫時唔駛殺校,個級一和十 ...

其實已去補習了,但好似冇乜效用,巳打定輸數,唯有這3個月再盡下力

其實好多嘢,包括讀書、體藝……都要講天份嘅。有時天份唔喺嗰方面都冇辨法,自問已盡力就可以了。樓主加油!!

captain0tsubasa 發表於 22-1-16 00:16
我case係在band 1小學考尾幾,估計band2尾-3,反正都係band 3學生,甘不如搏一搏,轉間band2小學,搏考返 ...

轉去一間低level嘅小學都有風險, 學習環境及風氣, 如果小朋友唔自律可能仲差過之前!

仲有小朋友意願如何? 佢自己想唔想轉? 有冇破釜沉舟之心?

唔知小朋友間小學有幾一線? 可能同區band 3, 但全港可能係band 2生! 我仔個屆有同學仔係band 3, 自行報天水圍band 2中學入咗! 我哋係荃灣區一線小學!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-1-17 12:02
轉去一間低level嘅小學都有風險, 學習環境及風氣, 如果小朋友唔自律可能仲差過之前!

仲有小朋友意願如何 ...

九龍城區聯繫小學

captain0tsubasa 發表於 22-1-17 13:57
九龍城區聯繫小學

民生/培正?

自行可試弱區band 2中學, 唔洗轉校又repeat
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

(emoji)甘我研究一下先,Thks

captain0tsubasa 發表於 22-1-16 14:57
我就係唸住現在已經係輸晒墊底,冇嘢再輸,不如搏一搏,搏唔到,都好似冇乜分別(emoji)
...

留在名校,考直資或者報自行較著數。九龍城就算b3,選擇都多過其他區,一動不如一靜。
有時間可以睇下直資學校,看看有無合適的。

Ok, 多謝意見,唯有試下她有冇機會大爆發