用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分問題
go

呈分問題

想問5年級呈完分後可否留級或轉校重讀5年級?如果可以,怎計法?Thks

captain0tsubasa 發表於 22-1-14 12:42
想問5年級呈完分後可否留級或轉校重讀5年級?如果可以,怎計法?Thks

我識得有人重讀五年班,但呈分試有無留成績或計分就不清楚了,不太熟,無問

只可重讀小五、不可重讀小六。

遲一年升中,咩計重讀嗰年呈分試囉,我反而唔知小六轉校(唔同區)嘅呈分次第點計?

7-seven 發表於 22-1-14 15:05
遲一年升中,咩計重讀嗰年呈分試囉,我反而唔知小六轉校(唔同區)嘅呈分次第點計?
...

本身小五學生在舊校會有一個「Pre S1 HKAT的次弟分」,這個「分」會帶去新校。新校又再和新同學再爭新校的名次,再爭新校的「次第分」。

lovecupid 發表於 22-1-14 15:28
本身小五學生在舊校會有一個「Pre S1 HKAT的次弟分」,這個「分」會帶去新校。新校又再和新同學再爭新校的 ...

咁係咪兩間學校的名次加埋再除2 才得到RO?我朋友想小六轉校

lovecupid 發表於 22-1-14 15:28
本身小五學生在舊校會有一個「Pre S1 HKAT的次弟分」,這個「分」會帶去新校。新校又再和新同學再爭新校的 ...

假設兩間都考同一名次,而兩間學校pre-s1差異大,又真係幾混淆下

JonesDay 發表於 22-1-14 15:41

咁係咪兩間學校的名次加埋再除2 才得到RO?我朋友想小六轉 ...

基本上,就是這樣除2,就是自行分配學位用的成績次弟名單。

假設兩間都考同一名次,而兩間學校pre-s1差異大,又真係幾混淆下

同一名次而HKAT分差異大,可能是舊校強,新校渣。亦可以是舊校強,新校更強。

JonesDay 發表於 22-1-14 15:41

咁係咪兩間學校的名次加埋再除2 才得到RO?我朋友想小六轉 ...

小六先嚟轉校? 除非好 top ,否則冇著數喎

captain0tsubasa 發表於 22-1-14 12:42
留班要睇學校比唔比? 而轉校就睇下妳想讀嗰間收唔收? 除非搵間 top 過自己,如果搵間差過宜家呢間,咁升中派位都未必好喎,呢個要慎重考慮

mayyylai 發表於 22-1-14 21:13
留班要睇學校比唔比? 而轉校就睇下妳想讀嗰間收唔收? 除非搵間 top 過自己,如果搵間差過宜家呢間,咁升中 ...

但差過呢間,有機會考翻前D, 不是著數D?thks

captain0tsubasa 發表於 22-1-15 01:50

差過以前,考頭啲,但可能新校嘅HKAT分又低啲,就拉低自己排名。即係同留喺舊校考差少少成績。轉校嚟做乜?

通常轉,一係女仔轉嘉諾撒系中學,一係官小直屬band1官中,一係直屬某神津中。 :smile:

captain0tsubasa 發表於 22-1-15 01:50

想考前啲升Band?

Poyau 發表於 22-1-15 09:23
想考前啲升Band?

我case係在band 1小學考尾幾,估計band2尾-3,反正都係band 3學生,甘不如搏一搏,轉間band2小學,搏考返前小小,可企穩band 2, 到時揀中學,也多些選擇,這樣想法對嗎?Thks

lovecupid 發表於 22-1-15 08:21
差過以前,考頭啲,但可能新校嘅HKAT分又低啲,就拉低自己排名。即係同留喺舊校考差少少成績。轉校嚟做乜 ...

搏band2

captain0tsubasa 發表於 22-1-16 00:16
我case係在band 1小學考尾幾,估計band2尾-3,反正都係band 3學生,甘不如搏一搏,轉間band2小學,搏考返 ...

一般小學有3-4成B3生(平均33.3%)
轉校考前少少未必足夠企穩B2
看看心儀小學以往升中B1/B2比例

captain0tsubasa 發表於 22-1-16 00:16
我case係在band 1小學考尾幾,估計band2尾-3,反正都係band 3學生,甘不如搏一搏,轉間band2小學,搏考返 ...

如果你搏到,去到間低少少嘅學校可以考返前d,但高少少嘅名次以低d嘅pre S計返出來,可能仲衰。
轉去低d嘅學校亦未必一定考得高左,小朋友要重新摸索新校教學同出卷形式和風格,要重新適應。
再者,低少少嘅學校亦非冇收生要求,去到呈分階段,除非有尖子過檔,否則未必想承擔新生可能帶來的未知風險。

唔博一定無轉機,轉間淺少少家庭壓力無咁大,追得一分得一分,加油

我就係唸住現在已經係輸晒墊底,冇嘢再輸,不如搏一搏,搏唔到,都好似冇乜分別(emoji)

captain0tsubasa 發表於 22-1-16 14:57
我就係唸住現在已經係輸晒墊底,冇嘢再輸,不如搏一搏,搏唔到,都好似冇乜分別(emoji)
...

去補習社操卷再專科補習算啦,馬鞍山有間九流小學,因為有欣安邨救命,十年八年暫時唔駛殺校,個級一和十個八個所謂的band1,都只係派去沙官。

咁俾你喺嗰度讀,爭到級一,都係band1尾。
而且人哋學校渣,唔等於學生是弱智。
所以都係要爭。