用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資offer
樓主: cdleep
go

直資offer [複製鏈接]

回覆 lovecupid 的帖子

假設 直資 二月出咗offer收咗我哋 我哋 亦都交咗 承諾書
自行係咪冇得玩
定係自行繼續要interview 三月尾出自行offer嘅時候我可以抽飛唔讀直資入津校

hunterhk 發表於 22-1-15 22:00

假設 直資 二月出咗offer收咗我哋 我哋 亦都交咗 承諾書

直資收了,簽了和交了《家長承諾書》和《小六學生資料表》,即等於放棄 自行、統一派位和體藝中學。

但當然,可以繼續面試自行和體藝中學。等3月31日自行放榜。

然後在4月8日前決定讀唔讀直資。唔讀直資,就去取回承諾書和學生資料表。

例子A:
自行報名 :赤航 和  馬鞍山明愛
然後2月直資SPCC取錄你個仔
你簽了承認書和學生資料表俾SPCC。
3月你個仔面試 赤航 和 馬鞍山明愛
3月31日,赤航取錄
4月6日,去SPCC取回文件7月 順利入讀赤航。

例子B:
自行報名 :赤航 和  馬鞍山明愛
然後2月直資SPCC取錄你個仔
你簽了承認書和學生資料表俾SPCC。
3月你個仔面試 赤航 和 馬鞍山明愛
3月31日兩間都唔收
4月6日,去SPCC取回文件
5月初參加統一派位

7月 順利入讀統一派位學校。

Thank you

醒目開學勳章

lovecupid 發表於 22-1-15 22:39
直資收了,簽了和交了《家長承諾書》和《小六學生資料表》,即等於放棄 自行、統一派位和體藝中學。

但 ...

如果直資收左, 但自行冇收入後備, 若交了學生資料表比直資, 係咪冇得再等7月大抽獎既自行後備位?
‹ 上一主題|下一主題