用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 深水埗崇真小學 VS 聖羅撒學校
go

深水埗崇真小學 VS 聖羅撒學校

請問大家會如何選擇?

回覆 yiptakming 的帖子

語言環境,崇真一流。普粵英。功課唔多,勁少抄寫,但要俾學費,多無謂嘢project或research要家長做。有間直資可做升中水泡。
聖羅撒,做功課要伴住一盒紙巾。有間津校升中,但在沙田。

lovecupid 發表於 22-1-15 22:54

語言環境,崇真一流。普粵英。功課唔多,勁少抄寫,但要俾學費,多無謂嘢project ...

一盒紙巾……

非常寫實,身邊有2個聖羅撒女孩子的小學經歷

SRL用家, 我地又OK喎, 比我想像中冇咁嚴/谷, 默書每科一個學期只係4-5次左右, 數學小測不定期, 唔計分, 功課都唔多抄寫, 係每課中文教完都要抄寫課文詞語, 當係溫書。英文都間中有penmanship, 但量好少。最好就係每個學期考試範圍唔多, 唔洗考返之前學期嘅嘢 (數學除外, 因為數學知識係不斷累積上去)。同埋係考完試先放長假, 好緊要架, HAHA!
當然睇下你想小朋友升咩中學啦。我地而家開始要考慮升中問題, 實在係比其他朋友壓力細好多。考級頭20名又可以外闖考更好嘅中學, 唔多心嘅SRL中學都係一間好好嘅英中。唔知係咪因為高年級就嚟升中, 呢一年老師比咗好多職務我女, 校內活動MC, 又計劃/籌備校外活動 etc., 等我女見識多啲, 我覺得呢方面好好。
另外, 剛剛上個月見家長, 班主任同我講我女嗰班大部分都係"西人", 包括我女, 英文好過中文, 雖然語境可能唔及祟真, 但我諗都唔會係差天共地嘅分別。加上我女舊年開始群埋班講英文嘅同學, 平時小息/放學都係用英文溝通。不過SRL中文就真係深, 尤其閱讀理解, 但我覺得中文打好個底好緊要, 之前我女都有其他英小嘅offer, 我而家好慶幸揀咗SRL, 否則我女可能已經變左真正嘅"西人"。

我好少咁長篇回覆, 希望比大家多啲了解SRL。Good Luck!

ritalwt 發表於 22-1-16 12:43
SRL用家, 我地又OK喎, 比我想像中冇咁嚴/谷, 默書每科一個學期只係4-5次左右, 數學小測不定期, 唔計分, 功 ...

多謝講解,超詳細
多謝你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

唔洗客氣, 睇吓有冇機會見到小師妹啦!

lovecupid 發表於 22-1-15 22:54

語言環境,崇真一流。普粵英。功課唔多,勁少抄寫,但要俾學費,多無謂嘢project ...

形容得好貼切,識三個已退學,一個移民!