用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 落車的影響
樓主: siufung
go

落車的影響  

以我所知近年有一大堆HY升唔返上去的女生揀九真,因為想繼續讀女校~始終同區聖家、聖羅撒有自己小學,培道又差DD,這令九真成功上車。

循道就真是時也命也,以為脫龍可更上一層樓,但BAND 1 學生全部走,早幾年聯繫所剩果幾十個位真係小學部肯揀就入(當年朋友就是這樣,以為好多同學揀,自己2C唔敢揀,點知肯揀既同學全部入),可想而知收生質素......

nicolemummy 發表於 22-1-13 15:59
至於B1女校選擇,排除你心中的瑪利諾,其實也還有聖家聖羅撒,並非沒有可選擇B1女校。反而男校只得喇沙, ...

陳瑞祺全英中 無中文班
中一收夠全港前列40%開4班英文班
只不過 DSE 成績就 ......

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=41

kaboBB 發表於 22-1-19 08:43
以我所知近年有一大堆HY升唔返上去的女生揀九真,因為想繼續讀女校~始終同區聖家、聖羅撒有自己小學,培道 ...

妳說得對,忘記左HY呢個大既女生源

Poyau 發表於 22-1-19 10:05
陳瑞祺全英中 無中文班
中一收夠全港前列40%開4班英文班
只不過 DSE 成績就 ......

對,B2既男仔無咩可選。

JojoDad 發表於 22-1-14 09:33
呢個感覺正正是對學校危機所在,雖然我自己相信循道教學素質不會下跌,什至可能會更努力提升上返車。可是 ...

SFXC 全開數理英文班(化時為科)
數學科學用英文教 歷史地理用中文
中一生源不及同區李城璧/廖寶珊

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=248

以我所知近年有一大堆HY升唔返上去的女生揀九真,因為想繼續讀女校~始終同區聖家、聖羅撒有自己小學,培道 ...
唔止HY,我帶女叩門時見不少DG,GH校服嘅,真係任佢揀,地點又贏哂,點會無好苗呢?

JojoDad 發表於 22-1-20 05:15
唔止HY,我帶女叩門時見不少DG,GH校服嘅,真係任佢揀,地點又贏哂,點會無好苗呢? ...
DG去九真?係唔係我孤陋寡聞?

JojoDad 發表於 22-1-20 05:15
唔止HY,我帶女叩門時見不少DG,GH校服嘅,真係任佢揀,地點又贏哂,點會無好苗呢? ...

HY斷龍,就算自己B1學生都未必上到中學,B2A學生唔洗諗。HY中上那批學
拜,會去九真、培基。有親友HY。

GH情況差不多。有親友GH。

DG係一條龍。如果DG唔畀上中學,都無咩機會去九真。多數出國。

時也命也
本來循道捱多一年就應該可以有轉機,點知捱唔過仲要跌落惡性循環,銘基真係鬆一口氣

medicine 發表於 22-1-20 06:00

認錯校服?~~~

mcl203 發表於 22-1-20 10:34
認錯校服?~~~

係咪循小呀、校服都似喎

medicine 發表於 22-1-20 06:00
無得升返原校,我留意過係D字頭。

傻太 發表於 22-1-20 07:53
時也命也
本來循道捱多一年就應該可以有轉機,點知捱唔過仲要跌落惡性循環,銘基真係鬆一口氣
...

音樂椅仲未完㗎。陰謀論,政府會否揸緊D,順帶坎低多D EMI/英文班,以配合國策都唔係無機,如果係咁,KL1 EMl會越見少,B1C/2A分鐘跌唔少入非EMl,或者益左好多直資如NPL/LKP/聖瑪加利/基祟。如果音樂椅暫停于些,MKC咪有4~5年唞氣囉,循道就要盡力避開惡性循環,先可能6年後一條好漢了。

nicolemummy 發表於 22-1-20 07:03
HY斷龍,就算自己B1學生都未必上到中學,B2A學生唔洗諗。HY中上那批學
拜,會去九真、培基。有親友HY。

HY 和 GH 自己band 1女都上唔返哂中學部?咁會唔會有一半人或以上上唔到㗎?

JojoDad 發表於 22-1-20 16:12
音樂椅仲未完㗎。陰謀論,政府會否揸緊D,順帶坎低多D EMI/英文班,以配合國策都唔係無機,如果係咁,KL1  ...

頭40%係遊戲玩法,不可能咁多陰謀吧,況且,早陣子仲英文班微調~~~

JojoDad 發表於 22-1-20 15:59
無得升返原校,我留意過係D字頭。

我早年有份佢哋考分班試名單,係應該全部直升㗎喎。況且,呢幾年D記取消埋呈分。除非,有學生程度太低又無走到,或唔想俾學費~~~

chanti 發表於 22-1-20 14:03
係咪循小呀、校服都似喎

我認咗好幾年都經常認錯~~~

只可以憑出沒地方認吓~~~

piyohk 發表於 22-1-20 16:29
HY 和 GH 自己band 1女都上唔返哂中學部?咁會唔會有一半人或以上上唔到㗎?
...
HY我唔知,gh我略知一二。早幾年鬼婆校長俾人鬧到死時,end up有6-7成上返中學部。呢幾年轉左校長,有接近8成(以上全部都係學方喺台上親口講的) .

ok3 發表於 22-1-20 18:42
HY我唔知,gh我略知一二。早幾年鬼婆校長俾人鬧到死時,end up有6-7成上返中學部。呢幾年轉左校長,有接近8 ...

8成?咁即係有收返band-2囡囡 ⋯ 嚇死,如果band 1都收唔哂,咁咪好大壓力

piyohk 發表於 22-1-20 18:44
8成?咁即係有收返band-2囡囡 ⋯ 嚇死,如果band 1都收唔哂,咁咪好大壓力
莫講話b1, 肯定有部份b2添啦。段估唔會有8成b1%啩!