用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 落車的影響
樓主: siufung
go

落車的影響   [複製鏈接]

mcl203 發表於 22-1-13 16:54
如果真中有數據支持,統一收到B2生,真小1仔全部放係公海撈返,假設統1收40,8個1仔甲部,40個自行1仔,8 ...
但真好似係前年2班, 上年應該是3班, 應該大既無96個咁多 !

02413124 發表於 22-1-13 16:57
回覆 nicolemummy 的帖子

有直屬B1男校? 津的話LSC外,SJC?

講緊KL3,講緊九真既九龍城網

mcl203 發表於 22-1-13 16:54
如果真中有數據支持,統一收到B2生,真小1仔全部放係公海撈返,假設統1收40,8個1仔甲部,40個自行1仔,8 ...

我唔敢講九真小既B1生是否忠心返中學部。但其他非九真小既B1生,無論自行定大抽獎,九真都唔會係首次選的。大家都知個遊戲,有全英中,點解找一間不是全英中?(所以現在升呢係大躍進)所以九真大部份收B2A生,而KL3既B2A甚至B2B生都入到全港首40%係比較合理既解釋。

回覆樓主:

好似講緊gaming theory

subb 發表於 22-1-13 16:57
但真好似係前年2班, 上年應該是3班, 應該大既無96個咁多 !

之前唔係話已經全開英文班,又不過,唔全開英文班並非等於佢哋唔夠85%全港頭40%。英中資格與否,似乎評審係睇往績~~~

nicolemummy 發表於 22-1-13 17:04
我唔敢講九真小既B1生是否忠心返中學部。但其他非九真小既B1生,無論自行定大抽獎,九真都唔會係首次選的 ...

1仔係懶再寫字,九龍城B2AA都應該係全港1仔,B2AB起碼都入頭40%吧~~~

mcl203 發表於 22-1-13 17:21
1仔係懶再寫字,九龍城B2AA都應該係全港1仔,B2AB起碼都入頭40%吧~~~

同意

subb 發表於 22-1-13 15:53
九真小谷得好行下架, 係谷班細上上上, 谷到上到中學部都有番咁上下 !

九真李校長一統總管中小學,政策同計劃可持續,一體努力下又有真光效應,成果得之不易。反觀相近背景嘅循中循小,卻因小學中學立場有異,結果不同。循道或可向九真借鏡。

nicolemummy 發表於 22-1-13 17:04
我唔敢講九真小既B1生是否忠心返中學部。但其他非九真小既B1生,無論自行定大抽獎,九真都唔會係首次選的 ...
我地前年1C邊緣人,都係九真自1喎。

JojoDad 發表於 22-1-13 18:09
我地前年1C邊緣人,都係九真自1喎。

問心。如果你不是邊緣,是穩B1B,你會㨂九真自1嗎?

nicolemummy 發表於 22-1-13 18:12

會,period。我在其他post都有明示過,當時九真仲未係今天咁,呈二仲未考,我地就决定左啦,可惜.....

JojoDad 發表於 22-1-13 18:17
會,period。我在其他post都有明示過,當時九真仲未係今天咁,呈二仲未考,我地就决定左啦,可惜..... ...

咁九真有你地既支持,才能升呢。不枉有心人的你們。

王家爸爸 發表於 22-1-13 15:56
靠唔靠小學部唔係重點,重點係轉EMI,一定要有85%係B1~B2A,所以我估九真最少有60%係B1。 ...

英文班門檻調低至每班22人前列40%
以往係計 中一每班派位人數 × 85%
更新後計 中學平均每班人數 × 85%
據2020/21學年每班27人 85%即22人
例如4班33人 88/132=⅔ 全英中達標

全港前列40%/每班人數=門檻
上車全英中
KL3 九真 22/33=66.7%
NT4 羅桂祥 22/33=66.7%
NT5 風采 22/34=64.7%

落車全英中
HK4 聖呂 22/33=66.7%
KL1 循道 22/33=66.7%
KL5 呂郭碧鳳 22/33=66.7%
KL5 梁式芝 22/34=64.7%
NT3 劉金龍 22/33=66.7%
NT4 元朗公立 22/36=61.1%
NT7 鄭榮之 22/33=66.7%

微調中學教學語言
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-secondary/moi/fine-tuning-the-moi-for-secondary-schools.html

siufung 發表於 22-1-13 07:44
請教:如果一間學校落車,對本來已打算入讀而肯定可入英文班的學生。那麽學校落車對他的影響在哪?
是否"落 ...

觀感上,我會覺得落車學校係 downbanding,反映學校整體競爭力欠佳,吸引不到足夠的B1學生入讀該校。

nicolemummy 發表於 22-1-13 18:12

我女1B,今年也是自1九真,始終又想女校,成績又唔係1A,真係唔多選擇

UTB 發表於 22-1-13 21:04
觀感上,我會覺得落車學校係 downbanding,反映學校整體競爭力欠佳,吸引不到足夠的B1學生入讀該校。
...

呢個感覺正正是對學校危機所在,雖然我自己相信循道教學素質不會下跌,什至可能會更努力提升上返車。可是升中家長們會覺得跌左band, 又或擔心小朋友會被分配到中文班而改報其他同區EMl,從而減少了約20%B1生源,尤其于自行部分更什,引至惡性循環,荃灣聖芳濟就是因為這樣至今仍留在B2A行列,縱然教學貭素仍非常不錯。

JojoDad 發表於 22-1-14 09:33
呢個感覺正正是對學校危機所在,雖然我自己相信循道教學素質不會下跌,什至可能會更努力提升上返車。可是 ...

荃灣聖芳濟一定冇b2a。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

JasperMelody 發表於 22-1-13 23:27
我女1B,今年也是自1九真,始終又想女校,成績又唔係1A,真係唔多選擇

兩年前九真仲未EMl,仲係1C。個女派左銘基全英教,我都有叩九真,原因都係因為女校,同埋就地鐵出口,可惜.....

gracelam 發表於 22-1-14 09:37
荃灣聖芳濟一定冇b2a。
咁仲差D㖭,不過最近呢兩年逐漸不再由修會修士擔任校長,辦學方針可能會由有教無類,改為爭取成績,新校長出身港華,或令情況改變。

mcl203 發表於 22-1-13 16:08
有無可能呀。首先本區B2=/=全港B2。第二,人哋越開越多班,已經證明佢哋並非主要B2生源,85%全港頭40%可以 ...
有可能
‹ 上一主題|下一主題