用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人經郵局寄包裹去英國,收稅成千蚊人都癲 ...
go

[英國] 有冇人經郵局寄包裹去英國,收稅成千蚊人都癲

本身經過香港郵局寄包裹速遞去英國,
物品唔太貴重,唔重運費360幾蚊,啱啱一個星期到到英國。

今日竟然收到有電郵通知要收稅共$1300港紙,有冇人有類似經驗好誇張。
聖誕之前記過一轉淨係收運費冇收呢啲tax點解?

回覆樓主:

價值超過£39有機會打稅

但係點解打稅會咁貴
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

jasminemei 發表於 22-1-12 23:57

我通常都寫舊衣食食物,拆曬包裝袋寄,價錢寫£30以下

運費與物品打稅是兩回事 。香港郵政應該都是只收郵費而已 。

你是寄甚麼過去,而且申報是甚麼?
還有現在的稅款是到達英國,是當地收你嗎 ?

物品的價值(over £39)和物品性質問題,都有可能被打稅。我之前分享過,我朋友寄左一盒舊文具和舊東西,全部是唔值錢,最終都係被打稅500百港幣,而我自己寄個ointment, 是皮膚科醫生開比我孩子,只有兩小圓盒,幾十元 E express 郵費,卻被打稅,稅加手續費,英國要我付十幾鎊稅。

你寄左咩?

TTEE1819 發表於 22-1-13 07:37

物品的價值(over £39)和物品性質問題,都有可能被打稅 ...

噢,寄e express 有冇需要寫幾錢?寫少過39蚊也收稅?

yoyo123 發表於 22-1-13 08:26
噢,寄e express 有冇需要寫幾錢?寫少過39蚊也收稅?

我每次都係寫£2x 乍,因為我寄的,一定係唔貴的野,港幣三四百元的食物。

我只係被英國打過一次稅,就係自己唔醒目,寫ointment。ointment 跟普通cream不同,有葯性,可能就係這問題。

TTEE1819 發表於 22-1-13 08:31
我每次都係寫£2x 乍,因為我寄的,一定係唔貴的野,港幣三四百元的食物。

我只係被英國打過一次稅,就係 ...

明白,謝謝tips

yoyo123 發表於 22-1-13 08:26

要寫價錢和重量

分享下你點報關?同埋你可能好不幸被抽中開箱檢查,咁就照郵局員工考慮你寄的東西的價值..
你寄speedpost定 vantage ? vantage被打稅機會大過 speedpost..
我之前寄DHL都被打稅

poonseelai 發表於 22-1-13 00:05
價值超過£39有機會打稅

好奇,打税太貴,唔俾,咁之後是什麼?

brother4 發表於 22-1-13 10:32
打回頭去香港...唔知到左香港要唔要俾郵費先拎得返

呢個除左稅之外仲有手續費,所以動輒要比幾百好平常。好奇想知寄左咩野同申報幾錢?唔比錢就打回頭返香港。

wloi 發表於 22-1-13 10:35
打回頭去香港...唔知到左香港要唔要俾郵費先拎得返

呢個我試過,打回頭不用收費,不過我case不是要收稅,是疫情他們說無人收,但實情是日日在hall,而且學校有hall manager

brother4 發表於 22-1-13 10:32
太好奇!可否分享吓寄什麼東西和報關寫什麼東西!等我們唔好重蹈覆轍!
打$1Xxx稅,太貴啦!如果唔要嗰包裹,會唔會再有penalty!

如果甘貴,可以吾要件郵件嗎?再買過都冇甘嬲

hei918 發表於 22-1-13 17:27
如果甘貴,可以吾要件郵件嗎?再買過都冇甘嬲
之前成日討論呢個問題,總結有幾個寄的方法是高危,包括DHL,SPEEDPOST,英國銷售稅是20%,再加上手續費,就算舊衫舊鞋都要比,所以成日响呢度提大家,好多嘢儘量英國買,唔好寄。

試過收二千幾港幣,但內裡不到一千元,唔交稅會打回頭。
請問有冇人試過寄隱形眼鏡,想寄八盒過去,知唔知會否打稅?

BABY-SUM 發表於 22-1-14 02:37
試過收二千幾港幣,但內裡不到一千元,唔交稅會打回頭。
請問有冇人試過寄隱形眼鏡,想寄八盒過去,知唔知 ...

隱形眼鏡,你要的牌子是否在英國沒有出售?早兩三年,我想要寄比孩子,佢地主要係在做運動的日子才穿戴。後來上google search, 同牌子英國有,我印象中,價錢差不多。你試試