用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區女仔B1C自行煩惱
go

東區女仔B1C自行煩惱 [複製鏈接]

啊囡經過兩次呈分試後,開始着緊會自己主動溫書,暫學校評估後大約B1C , 現煩惱自行兩間學校,希望大家俾啲意見(emoji)

老師建議話合啊囡程度,有機會入到:嘉勒撒書院及筲箕灣官立中學

啊囡本身希望入男女校,性格活潑多話,好有自己主見,硬頸唔受谷,我自己覺得她適合直資中學,比較全人教育多資源,英文比較好,所以只希望入到B1英文中學…

自己比較鍾意港島民生,但知道自行冇希望入到,應該連面試都冇機會,所以而家考慮聖公會鄧肇堅中學及筲箕灣官立中學,希望大家俾啲意見,仲有甚麼合適嘅選擇(希望有宗教背景的中學可以較為關愛)(emoji)
   0    0    0    0

cherryp 發表於 22-1-12 21:21
啊囡經過兩次呈分試後,開始着緊會自己主動溫書,暫學校評估後大約B1C , 現煩惱自行兩間學校,希望大家俾啲 ...
唔建議聖公會鄧肇堅中學, 因為近幾年唔知點解好多人簡呢間, 受歡迎程度超過民生、聖馬可、中婦. 競爭太大. 老師簡果兩間會比較易入. 當然如果你囡囡面試能力高的話都可以試鄧肇堅. 如果係我自一會搏下聖馬可或民生. 自二就保守簡筲箕灣官立. 反正大抽獎入乙一入嘉諾撒書院/筲箕灣官立機會好大.

醒目開學勳章

啊囡經過兩次呈分試後,開始着緊會自己主動溫書,暫學校評估後大約B1C , 現煩惱自行兩間學校,希望大家俾啲 ...
認同版友所講,自行揀鍾意嘅,反正派位只要係band 1就好大機會抽得返cc同sgss。
印象中skhtsk全見,反而民生揀人見有機會無得in。
skhtsk識人讀緊話幾多功課,不過對學生算關愛,民生就唔多清楚,聽聞算幾谷學術。

bobbob 發表於 22-1-13 00:23
認同版友所講,自行揀鍾意嘅,反正派位只要係band 1就好大機會抽得返cc同sgss。
印象中skhtsk全見,反而民 ...

係自2又skwgss,乙1可能又skwgss,雙重保障喎~~~

視乎你自己是否急切想自行離場,堅想嘅就似乎老師建議差唔多。想搏吓就揀一間高啲,再想搏多啲就兩間去盡。反正,統一都非常大筲官或CC,只要你係本區真B1生~

又不過,牌面適合程度嘅,又要男女校,你都已經包咗係你名單內。又若想全人啲,又想搏吓,可以考慮坑真,或者聖嘉勒,坑真會要求高啲,係女校,6年後成績都高於筲官和CC幾多吓,係女校,比你考慮中嘅全人~

自判風險~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-1-13 00:53
係自2又skwgss,乙1可能又skwgss,雙重保障喎~~~
如果自行中唔後悔咪得囉

筲官近年跌 選聖馬可同民生

bobbob 發表於 22-1-13 08:36
如果自行中唔後悔咪得囉

同意

醒目開學勳章 王國長老

津中高主教,直資中基,會否考慮?

bobbob 發表於 22-1-13 00:23
印象中skhtsk全見,反而民 ...

就係見S PS S全見,所以想試吓,仲要係男女校,地點方便。

mcl203 發表於 22-1-13 01:08
視乎你自己是否急切想自行離場,堅想嘅就似乎老師建議差唔多。想搏吓就揀一間高啲,再想搏多啲就兩間去盡 ...

就係啊囡唔適合女校,所以小左啲女校選擇(emoji)

Charlotte_mom 發表於 22-1-13 10:22
津中高主教,直資中基,會否考慮?

中基我哋有報呀,老師話好啱阿囡,如果中基收我哋都唔會再大抽獎,高主教就實在太遠啦,因為我哋係住將軍澳(emoji)

mcl203 發表於 22-1-13 01:08
視乎你自己是否急切想自行離場,堅想嘅就似乎老師建議差唔多。想搏吓就揀一間高啲,再想搏多啲就兩間去盡 ...

我哋其實係想讀直資,但因為而家都要揀兩間報自行,所以睇吓揀邊兩間報(emoji)

醒目開學勳章

cherryp 發表於 22-1-13 13:23
就係見S PS S全見,所以想試吓,仲要係男女校,地點方便。
spss女校嚟喎

醒目開學勳章

cherryp 發表於 22-1-13 13:30
中基我哋有報呀,老師話好啱阿囡,如果中基收我哋都唔會再大抽獎,高主教就實在太遠啦,因為我哋係住將軍 ...
tko直資中,優才應該較適合

bobbob 發表於 22-1-13 15:36
tko直資中,優才應該較適合

優才報左,但無得面試(emoji)

bobbob 發表於 22-1-13 15:35
spss女校嚟喎

Sorry , 我指聖公會鄧肇堅中學(TSK)

bobbob    發表於 22-1-13 15:48

醒目開學勳章

cherryp 發表於 22-1-13 15:40
優才報左,但無得面試(emoji)
唔緊要,東9都好多直資(e.g. 福中,羅氏,匯基。。),不妨試多幾間,遲啲可能call返你哋去in

cherryp 發表於 22-1-13 13:30
中基我哋有報呀,老師話好啱阿囡,如果中基收我哋都唔會再大抽獎,高主教就實在太遠啦,因為我哋係住將軍 ...

住將軍澳,有無考慮九龍區的中學?

觀塘︰觀官 / 順天

九龍城︰銀禧 / 丘佐榮

bobbob 發表於 22-1-13 15:47
唔緊要,東9都好多直資(e.g. 福中,羅氏,匯基。。),不妨試多幾間,遲啲可能call返你哋去in ...

多謝你呀,這幾間都有報,會叫啊囡努力(emoji),希望有間收可以可以唔洗玩大抽獎⋯
‹ 上一主題|下一主題