用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴只操考試歌?
樓主: wlmingbb
go

[音樂] 學琴只操考試歌?  

甜甜人妻 發表於 22-2-6 07:09
睇到呢個post我都想分享吓自己嘅經驗,因為我係成人學琴,亦都有去考過級(2級,5級,2 級merit, 5級pass). ...

非常認同第3點,我小朋友學琴10年,好彩自細培養到興趣,開心唔開心的時候都可以用音樂抒發感情,尤其這兩年疫情,少了課外活動,音樂就成為主要發洩情感和精力的途徑

學習音樂也是培養孩子毅力耐性的方法,曾有音樂老師朋友講過我孩子雖然有音樂天份,卻不是演奏的材料,相反是一塊做創作的材料,建議放棄學習演奏級,八級之後轉去學作曲配樂,但孩子堅持完成演奏級,所以我仍然支持,過程中佢自己發現自己學習演奏有好多不足,以前八級前睇唔到的弱項,現在要應付難度高的樂曲都浮面了,要加倍努力克服自己的弱項

香港太功利主義。家長太想威令老師都很功利要交成績。
外國鋼琴公開試只是學習過程的一個目標。
Merit, Distiction, 考幾级完全不用比較也沒意思。

ABRSM 及 Trinity 在香港平均分高過英國很多。為什麼?
一個二個小朋友只學幾首歌彈到像機械人,老師没有發掘
小朋友的獨特優點,之後在國際比賽成績麻麻因曲目repertoire
有限公司。

我十三歲到英國後中學老師才發現我的潛質,不用再填鴨式學琴。
很幸運。

Federic 發表於 22-2-6 14:16
Merit, Dis ...

香港的風氣就係甘樣

過去幾年,都唔知俾幾多人話我浪費小朋友的天份,拖到中一先八級,又唔少人介紹老師俾我,又話我小朋友小學畢業前應該可以演奏級的,etc,我都聽到麻木曬

到現在,我小朋友仍然享受彈琴,會懂得對自己演奏有要求,但睇返身邊幾個同齡朋友仔過去幾年只操練考試歌,八級考試後已經無摸過部琴,我就知道我當初無選錯路

LeeCC 發表於 22-2-6 18:01
香港的風氣就係甘樣

過去幾年,都唔知俾幾多人話我浪費小朋友的天份,拖到中一先八級,又唔少人介紹老師 ...
中一先八級,怎會浪費天份?我有朋友15歲才由小提琴轉彈鋼琴,一樣考入纽約苿利亞音樂學院跟Madame Oxana Yoblonskaya 學藝,之後在NYU取得音樂博士。
最緊要不是為成年人家長的Vain Glory 學琴,而是打好基礎及培養興趣。考試是學怎樣不被扣分而合格又高分,跟藝術修養無關。

Federic 發表於 22-2-6 19:01
中一先八級,怎會浪費天份?我有朋友15歲才由小提琴轉彈鋼琴,一樣考入纽約苿利亞音樂學院跟Madame Oxana Y ...

現在風氣是考中學,鋼琴無八級或演奏級,都可以不提,造成家長都好心急要張八級甚至演奏級證書去報學校

乜學鋼琴入中學會計分嗎?

Federic 發表於 22-2-6 20:11
乜學鋼琴入中學會計分嗎?

系特異功能

Federic 發表於 22-2-6 14:16
Merit, Dis ...

據我所知,香港唔合格嘅考生多英國好多。

良莠不齊所以合格率低。在香港很多小朋友考琴試都是家長迫。

小朋友太早考演奏级琴試,技巧不夠及對曲目不理解,只是機械人式重複練習,也是合格率低的原因。

Federic 發表於 22-2-6 23:34
小朋友太早考演奏级琴試,技巧不夠及對曲目不理解,只是機械人式重複練習,也是合格率低的原因。 ...

我孩子雖然不是小學生了,但可能性格問題,對某些感情複雜的樂曲都表達不到,所以我難想像小學生如何了解曲目再表現感情出來

Federic 發表於 22-2-6 23:34
小朋友太早考演奏级琴試,技巧不夠及對曲目不理解,只是機械人式重複練習,也是合格率低的原因。 ...

這令我想起孩子6歲時參加校際,比賽前有鋼琴老師朋友聽過他練習,評語是樂曲需要的技巧已做到,但6歲人仔表達不到感情,這首歌起碼要11,12歲才會掌握到個感情的,唔緊要啦,比賽都係去取經驗和觀摩,俾佢去見識下啦。

鋼琴技巧不是只彈準音及準拍子。踏板技巧,連音phrasing技巧,突顯 melodic line 技巧及各種音色轉變技巧都能提升一首歌的感情層次。
像烹飪一樣,煑簡單蝦仁炒蛋,食得落同好好味係兩個不同的技巧層次。希望我的比喻可以令你明白鋼琴技巧上的分別。

Federic 發表於 22-2-7 13:47
鋼琴技巧不是只彈準音及準拍子。踏板技巧,連音phrasing技巧,突顯 melodic line 技巧及各種音色轉變技巧都 ...

不錯,彈完首歌和彈好首歌,好大分別,需要下苦功

回覆樓主:

眼見某家長囡囡6歲話考5級,依家仲準備緊5級樂理。
聽我就未聽過佢彈,但見佢份譜,畫到七彩顏色,都好明顯就為考而考啦!
正常小朋友如果佢視譜好,邊洗畫到花le碌?

honeybibibibi 發表於 22-3-18 01:44
眼見某家長囡囡6歲話考5級,依家仲準備緊5級樂理。
聽我就未聽過佢彈,但見佢份譜,畫到七彩顏色,都好明顯 ...

學校無理要求,家長要求快啲考級,老師偷工減料,三方面都有問題。

我都唔贊成只練考試歌,太悶會失興趣。

wlmingbb 發表於 22-1-22 06:52
最終同老師溝通了,3月會考,現在開始拍,得唔得都好,考咗佢。

你老師想小朋友攞distinction? 我小朋友每堂教新歌及考試歌,如果全部考試歌,自己都悶。我女考級学半年就考,錄影比較容易,而且本人只求pass.

我覺得教琴的其實都好無奈;因為香港大部分家長都睇「進度」及「ROI」,學咗咗耐都未考級?有啲家長就會不滿。所以我覺得如果家長目標不同,我會建議同琴老師講清楚。

我仔四歲開始學琴;今年八歲,未考過級;識彈三級考試歌;也會彈天空之城、Avengers主題曲同PinkPantha 呢啲卡通歌。佢好開心。我哋主攻另一樂器,琴,是Keep住培養音樂興趣為主。就算主攻嘅樂器,我們也不會只為考級而練;會吹吓Jurassic Park主題曲。練樂器個陣,阿媽我也覺得幾享受。(emoji)(emoji)

lambeanmama 發表於 22-5-10 08:17
我覺得教琴的其實都好無奈;因為香港大部分家長都睇「進度」及「ROI」,學咗咗耐都未考級?有啲家長就會不 ...

我小朋友學琴10年,什麼”學咗幾年先三級?”,“下?小學畢業都未八級?”,“你個老師梗係搵你笨,拖你時間,有咩理由小六只係考七級?點解唔直接考八級?”

這些說話我已經聽到無感覺

考完八級,轉老師學AT,新老師非常欣賞舊老師對小朋友的sightreading和樂理的訓練,她說無幾多個半路轉來跟她的學生,睇譜和自學能力咁好,好多考完八級的新學生係唔識睇譜

假期日日就自己彈流行曲,開mirror, 林家謙,日本歌etc的音樂會,自得其樂