用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴只操考試歌?
go

[音樂] 學琴只操考試歌?  

小朋友轉了一位琴老師,跟她學了半年,她每次都只跟他操考試歌,半年來沒有教他新嘢。想問吓其實學琴是這樣的嗎?

唔正常

wlmingbb 發表於 22-1-12 18:52
小朋友轉了一位琴老師,跟她學了半年,她每次都只跟他操考試歌,半年來沒有教他新嘢。想問吓其實學琴是這樣 ...

Not uncommon in HK

我女的同學系甘,就學及練考試的四首歌曲,for 考試,我女大半年學和考試歌曲無關的曲目,之後開始學考試的6首歌,學大概4個月之後從6首歌裡選4首歌for 考試,近兩個月就專心練4首歌加試拍片準備考試~

回覆樓主:

淨係為考試而學的人才會選這種老師。。。但樂器沒有速成的,睇下你本身點解想要個小朋友學樂器,就知該唔該換老師。

wlmingbb 發表於 22-1-12 18:52
小朋友轉了一位琴老師,跟她學了半年,她每次都只跟他操考試歌,半年來沒有教他新嘢。想問吓其實學琴是這樣 ...

確實有一類老師系這樣安排,佢地通常都同人講,佢學生幾多個月由五級跳八級/六級跳演奏級等等,YouTube都有唔少這樣的老師的影片

但其實同時好多這樣情況的都係家長要求只係學考試歌,要最短時間內考級,唔好浪費時間在考試範圍以外的東西,這樣要求的家長與以上的老師,可以說是天作之合,搵到另一半

轉唔轉老師,睇你想小朋友學琴的目的是什麼

回覆樓主:

多謝大家的意見。其實這個已經係我轉的第二個老師。第一個在琴行學,發現佢係咁,於是轉一個上門教,最初有講明我唔急考試,想佢打好基礎,練多D睇交譜,學吓不同歌仔。頭幾次都有按我的期望行,可惜之後又變返只操考試歌,冇教新嘢。而家考試歌練到七七八八,唔湯唔水,老師又覺得佢練極都唔夠好,唔比佢考試,我都唔知轉唔轉老師好,又唔知去邊到揾,好煩(emoji)‍♀️

wlmingbb 發表於 22-1-13 23:29
多謝大家的意見。其實這個已經係我轉的第二個老師。第一個在琴行學,發現佢係咁,於是轉一個上門教,最初有 ...

小朋友幾大,準備考幾級?點樣練極都唔好?小朋友是否明白老師要求和指示?老師有無方法幫小朋友改善?如果小朋友太細,又未考過試,家長要與老師溝通下如何幫小朋友有效地練習

其實現在的考試方式無左好多基礎野要考,齋彈四首歌,老師都應該維持教返同級舊制需要學的技巧和知識

wlmingbb 發表於 22-1-13 23:29
多謝大家的意見。其實這個已經係我轉的第二個老師。第一個在琴行學,發現佢係咁,於是轉一個上門教,最初有 ...

其實係唔係因為按級收費,所以老師希望學生盡快考試,升級加學費?

LeeCC 發表於 22-1-14 08:02
小朋友幾大,準備考幾級?點樣練極都唔好?小朋友是否明白老師要求和指示?老師有無方法幫小朋友改善?如 ...

認同你講應該要keep住學返應學的知識和技巧。我的感覺是,每次老師上來,只是不斷練歌,沒有學過新嘢。小朋友10歲了,這兩年因疫情關係,原本預備好了要考的兩級,最終因為考試一改再改,後來同老師商量決定唔考兩级,重新由三級再嚟過。學三級歌至現在,一年四個月了,仍未考。自問小朋友已經好努力,每日都有練,未必係最完美,但係一首歌其實要完美到乜嘢地步先可以考試?

wlmingbb 發表於 22-1-15 07:55
認同你講應該要keep住學返應學的知識和技巧。我的感覺是,每次老師上來,只是不斷練歌,沒有學過新嘢。小 ...

現在的考試方式系一口氣彈四首歌錄影,小朋友平時練習做到嗎?

以我小朋友的學琴經驗,三級只要彈得流暢,無彈錯,拍子準,有大細聲,已經過關了

有無老師睇到呢個post,可以講多D,俾D意見?

其實你先諗清楚自己要求,想小朋友學到咩程度,只係識彈?定係想佢考級用來報中學?定係想佢係音樂上會有發展?係好重要,我唔知小朋友幾歲開始學,但係可以肯定咁講,今時今日8-10歲8級非常多、10-12歲已經演奏級,另外如果真心學,仲要上樂理課,增加樂理知識,對演奏非常重要!

Pass唔難,彈得好一般也可以

小朋友已經10歲,可以認真同佢傾下自己學琴的目標,是否真的有興趣

半年24堂,彈四首考試曲,當用20堂教晒,21至23堂成個流程操練,第24堂錄影,即係一個多月要完成一首,有時考試好難避免會將重心擺咗去考試曲,當然其他部份亦都很重要,大前提花幾多時間練習,同埋想考乜嘢成績

zebrama 發表於 22-1-15 14:14
半年24堂,彈四首考試曲,當用20堂教晒,21至23堂成個流程操練,第24堂錄影,即係一個多月要完成一首,有時 ...

平均5堂學一首歌?每堂1個鐘定半個鐘?

LeeCC 發表於 22-1-15 14:25
平均5堂學一首歌?每堂1個鐘定半個鐘?

我當一堂45分鐘,五堂學一首曲呢個只係一個約數字,一堂裏邊要覆兩至三首,如果計覆琴同教其實個時間都好緊湊,非自己能力地跳級考仲未計

回覆樓主:

好多謝大家比咗好多意見。我從不要求他要考什麼級數,他五歲開始學,其實我知進度算慢。搬屋、轉老師、加上疫情,所以輾轉攪咗5年,一次試也冇機會考過。我當然知道,而家學琴都唔算得係乜嘢,從來無諗過用來考中校。同小朋友傾過,佢話佢鍾意彈琴,所以一直冇放棄。昨晚問佢仲想唔想考試,佢話少少啦,佢覺得有啲彈到悶,好想學下其他歌仔。我就諗,學左咁耐次次都考唔到試,既然今次考試歌都學得7788,又好唔甘心唔考埋佢。最後傾左,練埋今個月,試下錄影,得就send去考試,如果唔得就唔再考試啦,學其他歌。做父母都想小朋友學得開心。

wlmingbb 發表於 22-1-15 16:45
好多謝大家比咗好多意見。我從不要求他要考什麼級數,他五歲開始學,其實我知進度算慢。搬屋、轉老師、加上 ...

你留意三月考試幾時可以報名,趁來緊的長假期錄定,到時交上去

又或者揀一首練得熟的,去參加下比賽,有個目標,練得上心D

加油

wlmingbb 發表於 22-1-15 16:45
好多謝大家比咗好多意見。我從不要求他要考什麼級數,他五歲開始學,其實我知進度算慢。搬屋、轉老師、加上 ...

唔一定考皇家,可以考慮考聖三一,聖三一係今年8月已經可以面對面考試