用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴只操考試歌?
樓主: wlmingbb
go

[音樂] 學琴只操考試歌?   [複製鏈接]

考完之後就換老師😉

wlmingbb 發表於 22-1-13 23:29
多謝大家的意見。其實這個已經係我轉的第二個老師。第一個在琴行學,發現佢係咁,於是轉一個上門教,最初有 ...

考試歌練到七七八八,點解老師又唔肯考試呢?

七七八八系咩意思呢?四首歌已經分別練熟,但未可以連貫一次過彈曬?還是只係學左3首歌,未有第四首?

如果前者,同老師講,話想試錄影,叫老師幫你排歌曲次序,計下自選歌曲時間是否達到考試要求,自己系屋企叫小朋友練習一次過彈四首,可以先練頭兩首,過幾日再加第三首,再第四首

YouTube有好多考試錄影示範,可以俾小朋友睇,已經10歲,應該可以跟住做

但如果系後者,只學左3/4的考試範圍,轉老師,唔好俾佢再拖落去

作為家長,每天聽小朋友(入門,咩證書都未有)練習同一首比賽歌我聽到好煩。。
彈下之前簡單一點歌曲放鬆一下沒壞。。
可能小孩心思不在鋼琴,我作為家長唔應該強行加速啦。。

Azzurro 發表於 22-1-20 09:32
作為家長,每天聽小朋友(入門,咩證書都未有)練習同一首比賽歌我聽到好煩。。
彈下之前簡單一點歌曲放鬆 ...

有家長同我講佢仔仔首考試歌極難聽,聽到全家精神分裂

2jkidsfather    發表於 22-12-13 17:31

Momobaba012 發表於 22-1-20 11:45

鋼琴都好過D,小提琴就……

Momobaba012 發表於 22-1-20 11:45

再好聽都唔好重複幾十次啦每天。。

如果小朋友本身享受練習就除外

回覆樓主:

最終同老師溝通了,3月會考,現在開始拍,得唔得都好,考咗佢。

wlmingbb 發表於 22-1-22 06:52
最終同老師溝通了,3月會考,現在開始拍,得唔得都好,考咗佢。

加油

Momobaba012 發表於 22-1-15 20:06
好多人考完聖三一文憑之後,考皇家幾次都不合格
因為abrsm考2parts,要考埋對曲既認識,仲要2parts都pass先得
聖三一齋彈

LeeCC 發表於 22-1-13 15:38
確實有一類老師系這樣安排,佢地通常都同人講,佢學生幾多個月由五級跳八級/六級跳演奏級等等,YouTube都 ...
我覺得呢d 老師好勁,我真係唔識教,有d係完全未學過既,一黎就話考2級,有d學左2,3年就話考5級,跟住就話操8級

我都收過呢d學生,好惡教佢地都唔識睇譜既

ho_yan2406 發表於 22-1-31 02:22
我覺得呢d 老師好勁,我真係唔識教,有d係完全未學過既,一黎就話考2級,有d學左2,3年就話考5級,跟住就話操8級
...

通常呢D小朋友都係靠聽力記憶去記考試歌,考試歌以外的就唔識
我小朋友細個時就有這類老師approach過我,話如果跟佢,我小朋友可以幾多年內考八級,但我無轉去跟佢

好彩遇到另一位老師,知道小朋友擁有好的聽力和記憶力,就非常嚴格的訓練他的視譜,aural,和樂理,讓他更全面

ho_yan2406 發表於 22-1-31 02:22
...

我唔覺得呢D老師有什麼勁。正統老師唔會這樣宣傳。

ho_yan2406 發表於 22-1-31 02:18
因為abrsm考2parts,要考埋對曲既認識,仲要2parts都pass先得
聖三一齋彈

演奏要求也不一樣

Momobaba012 發表於 22-1-31 07:46

有朋友仔跟過這類老師,媽媽當初都係因為老師話佢個小一小朋友可以小三考到五級,小六考中學前可以考到八級

但小朋友考到五級,媽咪轉左老師,因為小朋友由小一至小三只係彈過三首五級考試歌,已經對練琴好厭倦

結果新老師由二級基本野由頭教起

LeeCC 發表於 22-1-31 12:43
有朋友仔跟過這類老師,媽媽當初都係因為老師話佢個小一小朋友可以小三考到五級,小六考中學前可以考到八 ...

大把人話8級,但我見3级歌都sight read 唔到,走哂音又唔覺,拍子都未識數,所以如果一要audition咪見真章。
仲有好多都話一考完話就好憎件樂器根本成件事錯哂

LeeCC    發表於 22-1-31 14:09

Momobaba012 發表於 22-1-31 07:46
我指佢真係教到個學生考到,我真係唔知點教

ho_yan2406 發表於 22-1-31 22:50
我指佢真係教到個學生考到,我真係唔知點教

首先佢地系揀學生收

有人只肯收佢需要的天份的哥哥,點都唔肯收無呢種天份的弟弟,天份就係記性好,唔識睇譜都可以彈曬成首歌

LeeCC 發表於 22-2-1 07:26
首先佢地系揀學生收

有人只肯收佢有需要的天份的哥哥,點都唔肯收呢種天份的弟弟,天份就係記性好,唔識 ...
原來係咁

LeeCC 發表於 22-2-1 07:26
首先佢地系揀學生收

有人只肯收佢需要的天份的哥哥,點都唔肯收無呢種天份的弟弟,天份就係記性好,唔識 ...

背譜都係一個天份,唔係人人背到,有啲人要九牛二虎之力,同讀書背書無關。

睇到呢個post我都想分享吓自己嘅經驗,因為我係成人學琴,亦都有去考過級(2級,5級,2 級merit, 5級pass).

我19歲至學琴,學得唔快,學第二年考二級,好似係學咗第四年到就開始預備5級試。

以前跟過兩個老師,而家諗返起呢個都係馬馬。幫我操5級試嗰個,我好似用左9個月去預備,堂堂只操考試歌,完全唔開新歌。係好悶,好悶,非常悶。又無傾學習目標。同時個老師教琴真係教琴,樂理又冇乜講,所以我自己嘅音樂知識基本上非常缺乏。23/4歲考完5級我停學左琴。我覺得我第二個老師係消磨左我對學琴嘅興趣。

之後我係十幾年無彈過,直至而家40歲,想培養個仔音樂興趣,拎返封咗塵10幾年嘅數碼琴出嚟彈。反而燃點左我對學琴嘅興趣,我啱啱開始學返。我嘅目標係彈三四年其他歌,然後考八級,完滿我嘅學琴生涯。

我嘅key takeaway 係:

1. 鋼琴老師都真係好參差,唔夾唔啱其實都應該轉老師

2. 如果只係為咗考琴,其他歌咩都唔彈,我覺得overall 彈琴嘅能力應該係好一般。因為每一個譜要嘅技巧風格都唔同, 每一個譜都係要練習,同埋好老師幫助指導至有良好效果。

3. 培養一種興趣,如果真正愛上,一生受用。唔開心嘅時候彈吓琴,非常抒發到情緒。開心嘅時候嘅時候彈又會覺得開心。我諗住比我個仔學琴,但又唔急住俾佢學,聽下歌先,上吓d 親子音樂班先。培養到興趣,就唔使迫佢練琴咁辛苦。

4. 我啱啱學番琴跟咗個新老師,純粹地點時間方便去就去學,細琴行。呢個老師反而幾好,會同我講個piece 嘅起承轉合,有咩要留意,亦嚴格,又會同我講d歌嘅風格。我而家至知原來學琴係咁。

5. 學習目標真係要溝通下,有啲家長只為考級老師就會focus 考級。我識嘅大部份周圍嘅人,考完八級鋼琴,就放低個琴,之後一世都唔彈。咁樣嘅其實我覺得好嘥。可能係因為由始至終都冇培養興趣。
‹ 上一主題|下一主題