用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴只操考試歌?
樓主: wlmingbb
go

[音樂] 學琴只操考試歌?  

CM.MUN 發表於 22-1-15 19:14
唔一定考皇家,可以考慮考聖三一,聖三一係今年8月已經可以面對面考試
...

轉考試,咪又重頭學過?

LeeCC 發表於 22-1-15 19:30
轉考試,咪又重頭學過?

一般情況下,級別試啲曲目,機本都差唔多,所以可以留意

CM.MUN 發表於 22-1-15 19:32
一般情況下,級別試啲曲目,機本都差唔多,所以可以留意

甘好D,我無留意兩個考試的syllabus的分別

LeeCC 發表於 22-1-15 19:37
甘好D,我無留意兩個考試的syllabus

能考級別試啲曲目實在太多,所以機本都會撞到一樣,唔同演奏級,雖然都有曲目選擇,但係又要算好時間,安排邊首曲先後次序,所以唔係咁容易轉曲

CM.MUN 發表於 22-1-15 19:42
能考級別試啲曲目實在太多,所以機本都會撞到一樣,唔同演奏級,雖然都有曲目選擇,但係又要算好時間,安 ...

聖三一實體考試是否一樣有scale,sight Reading,aural?

LeeCC 發表於 22-1-15 19:47
聖三一實體考試是否一樣有scale,sight Reading,aural?

機本考試一樣,只不過可能係考試要求方面有啲唔同,就好似演奏級,聖三一係可以無之前級別要求同樂理要求,直接考到去LT,但係皇家就唔得,我無記錯皇家要有5級樂理證書先可以考8級試,無8級證書又考唔到演奏級,

CM.MUN 發表於 22-1-15 19:14
唔一定考皇家,可以考慮考聖三一,聖三一係今年8月已經可以面對面考試
...

我之前考過聖三一,考官極之垃圾,亂噏廿四,我以後唔會再考聖三一。

jbbmom    發表於 22-1-19 14:18
LeeCC    發表於 22-1-15 20:02

CM.MUN 發表於 22-1-15 19:56
機本考試一樣,只不過可能係考試要求方面有啲唔同,就好似演奏級,聖三一係可以無之前級別要求同樂理要求 ...

皇家要五級樂理才可以考六級以上樂器試

演奏級就唔清楚了

我地八級前考皇家,演奏級轉左考聖三一

Momobaba012 發表於 22-1-15 19:58
我之前考過聖三一,考官極之垃圾,亂噏廿四,我以後唔會再考聖三一。

考官會同你講嘢??我小朋友考皇家同聖三一考官都無出過聲,可能只有ok、開始、bye-bye

LeeCC 發表於 22-1-15 20:00

演奏級就唔清楚了

皇家文憑試要逐級考

考完八級先可以考DipABRSM

LeeCC 發表於 22-1-15 20:00

演奏級就唔清楚了

正常,一般都會咁安排,我聽過話皇家演奏級要求高,好多都會轉去聖三一考演奏級

CM.MUN 發表於 22-1-15 20:01
考官會同你講嘢??我小朋友考皇家同聖三一考官都無出過聲,可能只有ok、開始、bye-bye
...

聖三一考官comments完全老作,同事實不符

上訴之後 Lead Examiner 同意考官完全老作,推翻結果,俾我合格!

CM.MUN 發表於 22-1-15 20:04
正常,一般都會咁安排,我聽過話皇家演奏級要求高,好多都會轉去聖三一考演奏級
...

好多人考完聖三一文憑之後,考皇家幾次都不合格

Momobaba012 發表於 22-1-15 20:06
好多人考完聖三一文憑之後,考皇家幾次都不合格

唔出奇,皇家要求係高啲,所以先會出現8級前皇家,演奏級就聖三一

回覆樓主:

慨然孩子都學了5年、時間不算短、讓她有個目標、嘗試考考試並不是壞事、也許她自已會更明白所需、多讓她在家中同時完整表演二、三首而不單是分段練習!
考試是不需要逐級考的、考了三級下次相信就是五級了、考了再另作安排。
能夠做到每天練習是難得、有否陪伴她上課和練習?孩子總需要動力和陪伴、也只能是我們做家長的安排和提點!明白要遇上心儀老師也要際遇、多是上老師處上堂!許多老師都是由初級至FT同一收費.....分別只在時間多少。
每星期才上課一次、回家練習才是重點、早點起歌下次再讓老師改!

wlmingbb 發表於 22-1-15 07:55
認同你講應該要keep住學返應學的知識和技巧。我的感覺是,每次老師上來,只是不斷練歌,沒有學過新嘢。小 ...

學 3級考試歌, 1年 4個月仲未考?

wlmingbb 發表於 22-1-15 07:55
認同你講應該要keep住學返應學的知識和技巧。我的感覺是,每次老師上來,只是不斷練歌,沒有學過新嘢。小 ...

幾首考試歌磨得太耐,點解日日練都咁
好似浪費時間又悶又學唔到野
快快脆脆錄咗佢啦,其實要pass都不難,仲可以錄幾次。
我地平時會練其他野包括scales改善技巧,到ready先考半年內就可以練好D歌考,如果基本功不足就會練好耐。

964000 發表於 22-1-16 17:31
感覺浪費時間又悶又學唔到野
快快脆脆錄咗佢啦,其實要pass都不難, ...

同意,我就係覺得似系無學習scale等等的技巧,所以考試歌要磨好耐先學完,有基本技巧,唔難上手,問題就係老師有無幫佢打好底才學考試歌

964000 發表於 22-1-16 17:31

謝謝你,我都係咁諗,你的鋼琴老師好嗎?可以介紹给我嗎?可以pm給我。thank you(emoji)(emoji)

回覆 wlmingbb 的帖子

其實小朋友如果都已經學咗咁耐考試歌,如果唔太差,幫佢錄影考試吧!一般彈得到,合格絕對冇問題,只是高分與否而已!