用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中升班資訊
go

初中升班資訊 [複製鏈接]

想問問大家可否分享吓香港初中學校升班的條件,例如是否總分合格就得,或幾多科唔合格就不能升級?謝謝!
   2    0    0    0

香港在地球的北半球。香港中學升留級制度很人治的,萬事有商量,不要賄賂,不要暴力動刀槍就可以了。

運作程序

1. 年考完結後,學校會安排校長、副校長、班主任、訓導老師、輔導老師及社工 (如有需
要,邀請科任老師出席,提供意見。) 舉行升留級會議,參考學生全年學術水平、行為
表現 (包括操行、學習態度、出席率等) 及老師的意見,以確定升級及留級學生的名單。

2. 按各級學生的學術水平及行為表現指標,於升留級會議內訂立可升級的學術水平及操行
表現,學生達標,便可升級。

3. 學生表現未達到於升留級會議內訂立的學術水平及行為表現指標,將被列入考慮留級之
列。

4. 學生品格成長,特別是行為及紀律表現欠佳者,亦會考慮留級。

5. 校方以學生的利益及學校基本方針為依歸,於升留級會議內討論留級對該生的利弊,作
出是否留級的決定。

6. 一些特殊情況,例如融合生已盡力勤學但成績稍遜者,可准予升班。

7. 若學行未達升級資格之學生,原因在於學習態度、習慣或策略不佳者,而非因能力或程
度問題,須在暑假指定期間,完成指定增潤課程,且達校方要求,方可酌情試升。

8. 班主任會於派發成績表前聯絡留班生及試升生的家長或監護人,並向他們解釋學校的相
關決定。

例子:
學校設有留級制度。
學生升班需符合以下條件:
(一) 總平均分達50分或以上;及
(二) 操行不低於B-;及
(三) 英文科及格;及
(四) 最少一科主科(中文、數學)及格。

在香港,成績不好可以留班、英文科不合格可以留班、主科不合格可以留班、家長要求可以留班、操行不好可以留班。

Ring33 發表於 22-1-12 15:10
想問問大家可否分享吓香港初中學校升班的條件,例如是否總分合格就得,或幾多科唔合格就不能升級?謝謝! ...

我自己睇法,一般津校留班位係每班兩個,如一級四班就有8個留班位,通常考尾嗰8個有可能留,但成績達標就不用留。直資就通常主科唔合格要補考,補考都唔掂就有可能留班,我朋友仔讀某直資校唔係尾嗰十個八個都留班了!間間學校留班嘅機制(做法)唔同,最理想係問返學校!

想問問大家可否分享吓香港初中學校升班的條件,例如是否總分合格就得,或幾多科唔合格就不能升級?謝謝! ...

中學間間唔同做法, 有D主科唔合格, 補考再唔合格先留班!

主科除咗中英數外, 有D又計埋IS, 所以問清楚學校!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

間間不同。
小兒果間,總平均分合格、中英數都要合格,才可升班

nillnill 發表於 22-1-13 22:47
間間不同。
小兒果間,總平均分合格、中英數都要合格,才可升班

萬一有20個人主科不合格,無可能留曬20個的

coco_1982 發表於 22-1-14 00:18
萬一有20個人主科不合格,無可能留曬20個的

仲有平時大量小測、UT分可以拉返。而且,呢種要求,相信考試卷都會調校深淺,否則會屍橫遍野。舊年中學仲有補考制度,今年就取消。

通常要平均分合格,有時睇埋操行,有得傾的。

回覆樓主:

真係不同。我孩子那間只有升班,沒有留班,相信成績追唔到會自己轉走。
‹ 上一主題|下一主題