用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 循理會美林小學和沙田崇真學校
樓主: 加菲貓3
go

循理會美林小學和沙田崇真學校

加菲貓3 發表於 22-1-12 20:31
回覆 Poyau 的帖子

都吾錯。。比較好既學校已經無位。去幾間都收我個女,但又吾熟沙田小學既派位。。。。 ...

梁鉅鏐2021年53%升B1及B2A-1C
較以上提及 沙崇 美林 張煊昌 佳

2021年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 42+0+1=43 (35.5%)
聖羅撒 2 |
曾肇添 12 沙蘇 8 林裘謀 7 沙培 5 沙官 5 沙崇 2 沙循 1
直資: SPC 1

B2A-1C 18+0+3=21 (17.4%)
林漢光 8 郭得勝 4 鄭榮之 4 IHMC 2
直資: 培基 3

B2/NR 0+0+6=6 (5.0%)
直資: 德信 2 |
啟思 1 羅定邦 1 林大輝 2

名單上 60+0+10=70 (57.9%)
無公佈 51 (42.1%)
--------------------------------------------------------
總數: 121人 (100%)

^ 據 hkpapa 全港B1中學名單

2019-21 年度小六升中派位結果
http://www.lkklps.edu.hk/zh-tw/2020-2021/2021/07/15/201921p6/

http://www.lkklps.edu.hk/media/filer_public/ba/0f/ba0f30c9-dae7-4f26-b785-bf87dc8641f5/2019_21p6.jpg

02413124 發表於 22-1-12 21:33

家長發功當然有關,但我唔相信學校完全冇作用。只可以講我 ...

如果講到學生背景,兩呂好多學生來自私幼,本身英文底已經好好。至於美林小學,本身都係比較弱勢小學,叻少少嘅學生或者家長有經濟能力嘅派入去,家長都會幫小朋友叩門走佐。

本身學生出身,背景已經有分別。我相信兩呂學生家長一定有重課金去幫小朋友補英文。

piglover 發表於 22-1-12 23:17

如果講到學生背景,兩呂好多學生來自私幼,本身英文底已經 ...

2呂我識有人冇補英,入到傳統英中都跟到,美林都知有人補開,入到地區英中,其實重點唔係補左就等於英文好
重點係因各種因素,美林出黎既band 1 都係overall英文較弱
朋友指大圍既話overall張煌煒同陳元喜既英文都比美林好
如果教學質素唔關事,只關家長課唔課金,同區都唔會有津中由band 3 升到1a, 亦唔會有人可以keep 到做英中,有d就要落車

回覆樓主:

梁鉅鏐2021年升中成績
在91網各官津之中只排在四大之後
較88網陳元喜更佳

THX

印像中 梁鉅鏐一向都是大約30幾40 未知是否正確

Happykidss 發表於 22-1-13 15:54

印像中 梁鉅鏐一向都是大約30幾40 未知是否正確

梁鉅鏐近年升B1及B2A-1C比例
為91網梁蕭主朱四間之中最佳
上年過半 再早兩年近半

Happykidss    發表於 22-1-14 13:06