用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 循理會美林小學和沙田崇真學校
go

循理會美林小學和沙田崇真學校 [複製鏈接]

有無師兄知道兩間邊間好小小?崇真學校面積算細學校?升中派位邊個好小小。THX
   3    0    0    0

加菲貓3 發表於 22-1-11 22:40
有無師兄知道兩間邊間好小小?崇真學校面積算細學校?升中派位邊個好小小。THX ...

美林2021年33%升B1/B2A-1C中學
(圖1 英中37% × 圖2 逾90% = 33.3%)

https://www.fmml.edu.hk/article/49?m=1782480754138&s=7880925418583

https://www.fmml.edu.hk/upload/2021/07/76ecdadb547a8695a3ca7da205999c3f.JPG

回覆樓主:

沙崇2021年31%升B1/B2A-1C中學
(B1 20 + B2A-1C 11) / 102 = 30.4%

Band^ 官津本區+他區+直資
B1 15+1+4=20
喇沙 1 |
曾肇添 3 沙呂 3 沙蘇 3 沙培 3 沙官 3
直資: DBS 1 | DGS 1 | SPCC 1 滙基KE 1

B2A-1C 10+0+1=11
郭得勝 2 IHMC 2 林漢光 2 鄭榮之 1 體藝 3
直資: 培基 1

B1/B1C-2A = 25+1+5

^ 據 hkpapa 全港B1中學名單

https://www.stts.edu.hk/小一及升中

回覆樓主:

兩間升B1/B2A-1C比例差不多
沙崇級頭外闖成績較佳
SPCC DGS DBS 喇沙 各有1人

回覆 Poyau 的帖子

請問你既資料係邊允到既?

加菲貓3 發表於 22-1-12 08:59

請問你既資料係邊允到既?

按樓上回覆啲 link 去學校網頁

我意思話,哩個表係吾係自制?成日見到哩類資料圖,但允吾到出處,我覺得好方便,以為有專門網可以查到。。再想問下,兩間都係小型學校?看成績,我偏向美林,級頭再好成績都無自己份,多三幾個名額實制過。。THx

加菲貓3 發表於 22-1-12 09:44

我意思話,哩個表係吾係自制?成日見到哩類資料圖,但允吾到出處,我覺得好方便,以為 ...

來源通常係 校務報告 學校網頁
會員分享 壁報 家長會 簡介會 資料
例如美林2020年有人分享每校明細

曾聽過某沙田英中教既朋友話美林上到英中,英文跟得好辛苦(係唔止一個,而佢個間係100%B1)

回覆 02413124 的帖子

中文大學果間會吾會好小小?

加菲貓3 發表於 22-1-12 11:23

再請問一事,中文大學張都收我個女。想請問佢派位比美林好定差?如果係你你會選邊間?: ...

張煊昌2021年36%升B1及B2A-1C

2021年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 25+0+2=27 (26.7%)
沙官 16 沙崇 4 沙循 4 沙蘇 1
直資: 英華 1 | 德望 1

B2A-1C 8+0+1=9 (8.9%)
鄭榮之 5 林漢光 2 郭得勝 1
直資: 培基 1

NR 0+0+1=1 (1.0%)
直資: 林大輝 1

名單上 33+0+4=37 (36.6%)
無公佈 64 (63.4%)
-------------------------------------------------
總數: 101人 (100%)

升中派位
https://www.tcps.edu.hk/ContentMobile/customPage/style02/html.aspx?webPageId=109&nnnid=7

https://www.tcps.edu.hk/CustomPage/109/2021%20升中派位%20(2021-09-07更新版).jpg

成績算吾算一般?係唔係無公布b2c有幾人考到?全部都係B1a到B2A?

加菲貓3 發表於 22-1-12 19:26

成績算吾算一般?係唔係無公布b2c有幾人考到?全部都係B1a到B2A? ...

張煊昌與88網其他小學比較如下
要留意沙官佔16人 首三志願率83%
有可能有水份 B2大抽獎博中1上移?

2021年
88網 B1^ + B2A-1C^
沙官小 70.0% + 2.3% = 72.3%
陳元喜 33.1% + 15.7% = 48.7%
IHMS 無公佈
--------------------------------------------------------
愛禮信 25.5% + 12.2% = 37.8%
王賜豪 18.7% + 17.1% = 35.8%
張煊昌 26.7% + 8.9% = 35.6%
白普理 28.4% + 6.3% = 34.7%
美林 [···] + [···] = ~33%
--------------------------------------------------------
張煌偉 5.7% + 10.4% = 16.0%
冼次雲 [≥7.0%+ ≥5.0% = ≥12.0%]^^
禧恩 [≥5.0% + ≥3.0% = ≥8.0%]^^

^^ 升中名單無每校人數

02413124 發表於 22-1-12 13:17
曾聽過某沙田英中教既朋友話美林上到英中,英文跟得好辛苦(係唔止一個,而佢個間係100%B1) ...

其實要英文好,一定要靠家長發功。

就算名校如SPCC,學校教嘅英文都浅。

piglover 發表於 22-1-12 20:11
其實要英文好,一定要靠家長發功。

就算名校如SPCC,學校教嘅英文都浅。

但朋友教英中,佢指明呢間係普遍弱,佢話沙田區小學明顯培基英文水準好
spcc 淺?你真係睇過呢2間既功課同教材?唔好講書,講reader 都已經好唔同

都吾錯。。比較好既學校已經無位。去幾間都收我個女,但又吾熟沙田小學既派位。。。。梁小派位又點?多謝你既解答。THX

加菲貓3 發表於 22-1-12 20:31

都吾錯。。比較好既學校已經無位。去幾間都收我個女,但又吾熟沙田小學既派位。。。。 ...

呢幾間冇記錯,梁小好d

http://www.lkklps.edu.hk/zh-tw/2020-2021/2021/07/15/201921p6/

02413124 發表於 22-1-12 20:13

但朋友教英中,佢指明呢間係普遍弱,佢話沙田區小學明顯培 ...

我當然識人讀SPCC,她話d 英文reader勁浅。不過,入得SPCC的小朋友,本身英文都超曬班,唔會跟學校。

培基係因為數學,常識用英文書,所以就英文好d。

都係果句,好多英文女嘅小朋友,係靠家長發功嘅。

piglover 發表於 22-1-12 21:08

我當然識人讀SPCC,她話d 英文reader勁浅。不過,入得SPCC ...

家長發功當然有關,但我唔相信學校完全冇作用。只可以講我相信spcc 學生既家庭背景同美林有距離。用番沙田津小比,應該家庭背景近一d, 但even 一呂net 比美林多,沙呂本英文textbook,自編既教學資源,英文卷 亦深過美林。

‹ 上一主題|下一主題