用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區家長急求助! 升中自行選校 Band 2、3 ...
樓主: barbiexdisney
go

東區家長急求助! 升中自行選校 Band 2、3   [複製鏈接]

回覆 nicksonma 的帖子

根據網上資料:寶馬山五嶽係五個Bands年代北角寶馬山既五間經常打架既Band 5學校:桂華山、蘇浙、閩僑、聖貞德、北角協同。前面四間都係喺寶馬山道(閩僑喺雲景道尾近寶馬山道),北角協同喺雲景道配水庫附近。前面三間比較近,所以學生之間經常有衝突。附近賽西湖公園又夠大、夠靜,適合做戰場,其中戰鬥力最強既係桂華山,係各場戰役既主角。後來,聖貞德搬咗嚟,衝突更多(可能係桂華山恰新仔)。北角協同比較遠,要上山,所以亦係五嶽中同其他學校衝突比較少既。

而馬登就是柴灣馬登基金中學

barbiexdisney 發表於 22-1-12 15:02
回覆 kaboBB 的帖子

多謝回覆!

我私訊你

回覆 Poyau 的帖子

培橋因為是直資中學見到自行派位有70個學位
的確有少少心動
可惜怕暫時屋企環境如果入讀直資學校
可能會為屋企帶來少少家庭負擔
而且我呢幾日爬文
見到培僑有家長提及有機會叩門
所以可能最終統一大抽獎時
囡囡派住Band 3後
再到培僑叩門一試
唔清楚到時候仲會唔會有機會

回覆 tkhhung 的帖子

多謝你和其他家長的寶貴建議!好開心大家都願意分享資訊
亦明白我嘅擔憂

呢幾日睇咗好多文章和學校資料
怕自己的唔甘心最終會害左囡囡
令囡囡錯失呢兩個寶貴嘅自行機會
最終大抽獎落入Band 3學校
所以先膽粗粗上嚟徵詢大家嘅建議
因為呢個討論區有好多有經驗嘅家長
希望得到大家幫助
真係好多謝大家!

回覆 kaboBB 的帖子

麻煩你了! Thank you!

barbiexdisney 發表於 22-1-12 15:33
回覆 tkhhung 的帖子

多謝你和其他家長的寶貴建議!好開心大家都願意分享資訊

我都同女女計過條數 自1 劉永生 自2 顯理 剛剛好 但不好以為自行一定收 大把如band 1 生一樣要等大抽獎 只有百分之三十作為自行位

我朋友囡,3/4年前,情況同樓主囡囡女差不多,佢甲一 劉永生,甲二  嶺南衡怡,結果派甲二。So far佢女都讀得開心,學校正常,老師ok.

aminafy 發表於 22-1-12 15:42
我朋友囡,3/4年前,情況同樓主囡囡女差不多,佢甲一 劉永生,甲二  嶺南衡怡,結果派甲二。So far佢女都讀 ...

正常結果

barbiexdisney 發表於 22-1-12 15:22

根據網上資料:寶馬山五嶽係五個Bands年代北角寶馬山既五間經常打架既Band 5學校: ...
寶馬山五嶽有好幾個版本,但據我所知,最初係指桂華山、蘇浙、閩僑、聖貞德以及伊斯蘭英文中學 (當時學校位於雲景道22號,即雲景道北角官立小學現址)。九十年代尾伊斯蘭遷往柴灣,於是出現了現時網上流傳的版本。只要在網上搜尋一下,你會發現當年呢幾間學校嘅學生響賽西湖公園及附近一帶食肆商場發生了唔少事情。現在已經回復平靜多年,很少人重提五嶽了。

barbiexdisney 發表於 22-1-12 15:28

培橋因為是直資中學見到自行派位有70個學位

如果經濟問題,直資都會有學費減免
唔使擔心呢個問題

叩門位有幾多?要考慮到時競爭會大d

UTB 發表於 22-1-12 16:32
寶馬山五嶽有好幾個版本,但據我所知,最初係指桂華山、蘇浙、閩僑、聖貞德以及伊斯蘭英文中學 (當時學校 ...

可能曾經係寶馬山六嶽呢~~~

bobo101^*^ 發表於 22-1-12 09:59
寶血有一班英文班, 小福就沒有。如果英文底唔差, 可以考慮下寶血。
自行寶血、小福、衡怡及嶺南都唔錯選擇 ...

寶血為數理英文班(應屬化時為科)
數學/科學以英文為授課語言
歷史/地理以中文為授課語言

寶血
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=25

tkhhung 發表於 22-1-12 10:08
劉永生分為 一班全英,一班多英,兩班中文

劉永生其中一班為數理英文班
數學/科學/電腦以英文為授課語言
另一班加地理/生活與社會以英文教

http://www.lws.edu.hk/zh_tw/site/view?name=教學語言

初中教學語言
http://www.lws.edu.hk/uploads/files/language_policy/初中教學語言2021.pdf

barbiexdisney 發表於 22-1-12 14:58
回覆 lucky2 的帖子

多謝回覆!

何東2022/23學年另類落車
中一今年無英文班 全開中文班
上年才有以英文教數科學歷史地理

何東
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=122

barbiexdisney 發表於 22-1-12 15:22

根據網上資料:寶馬山五嶽係五個Bands年代北角寶馬山既五間經常打架既Band 5學校: ...

聖貞德學生算乖

lucky2 發表於 22-1-12 10:33
係啊;阿女有機會返唔到中學,咁可能就要揀翻何東或李潤田了,所以好煩惱
...

李潤田今年中一有數理英文班
數學/科學以英文為授課語言
歷史/地理以中文為授課語言

李潤田
https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=69

barbiexdisney 發表於 22-1-12 14:58
回覆 lucky2 的帖子

多謝回覆!

何東近三年3322率只有1成半左右
近兩年22222更跌穿4成(日校7成多)
以22222計 多數畢業生為B3水平

年份 3322率 | 22222
2021年 16.6% | 38.1%
2020年 14.0% | 34.4%
2019年 13.9% | 54.6%
2018年 20.5% | 48.7%
2017年 27.5% | 55.8%
---------------------------------------------------------
2016年 40.6% | 76.4%
2015年 32.0% | 63.9%
2014年 38.8% | 67.9%
2013年 36.2% | 80.4%

https://hotungss.edu.hk/school-profile/school-report/

學校報告2020-2021 (p.26)
https://hotungss.edu.hk/wp-content/uploads/2021/11/Annual-school-Report-2020-2021-final.pdf

回覆 aminafy 的帖子

請問方便私信透露多一點朋友囡囡當時自行和統一大抽獎的學校選擇嗎?
希望可以參考一下,多謝你!

回覆 geminialing 的帖子

多謝回覆!
請問如果家庭有申請政府津貼如果最終成功被直資中學錄取
學費有機會減免嗎?

寶血女子也有3班用英語授課?
‹ 上一主題|下一主題