用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區邊間B1A中學唔谷?
樓主: BB-Tiger
go

沙田區邊間B1A中學唔谷?   [複製鏈接]

DD仔 發表於 22-11-22 17:05
我都覺得有啲難以置信,96.3% band1學生?LSC有冇咁多band1生?
點解會有咁多band1生肯入呢間band2學校? ...
上年未有學生 Banding 時都話自己收咗95% B1 學生啦!
之後又有疑似係"校方人仕"嚟呢度, 話所話 B1 學生, 係"按佢地經驗"去估計, 唔係真正EDB既Banding

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3856700&pid=48956344&fromuid=1389083

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-22 17:14
上年未有學生 Banding 時都話自己收咗95% B1 學生啦!
之後又有疑似係"校方人仕"嚟呢度, 話所話 B1 學生, 係 ...

但估算到有小數位,又估得好精準吓喎

"現時資訊是學校分析教育局現有數據及歷屆報名數據後得出的估算結果。" 見到這種解釋,真的對這些學校失去信心的。

DD仔 發表於 22-11-22 17:17
我都係同一個問題:
佢收咗幾多個來自崇小既學生?

崇小學生點都佔20%學額啩, 個班全部都係B1?

有冇可能呢?

其實唔駛估既, 佢公開中一學生Pre-S1平均分俾大家估下咪知囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-22 12:52
沙崇今年又係"5年平均"
https://sttss.edu.hk/our_school/Plans_and_Reports/2122school%20report_Eng%20ve ...

冇提供5率?

fatman69 發表於 22-11-22 18:10
冇提供5率?
近兩年都只得番5年平均既5+
當屆既只得4+率

DD仔 發表於 22-11-22 17:17

"現時資訊是學校分析教育局現有數據及歷屆報名數據後得出的 ...
今年校務報告連3322率同入大學率都隻字不提添

hkpapa852 發表於 22-11-22 18:12
近兩年都只得番5年平均既5+
當屆既只得4+率

今年完全冇得估成績。
近年多上網課及半日課,對不少學校成績有影響,希望復常後一切回復正常。

大家都網課,係一個公平嘅遊戲。如果要baby sit至有好成績,那又太睇小班B1A,B生。會唔會學校已到頂,冇法張學生成绩保待或帶到更高level。
沙培,努力,幾會呀。

hkpapa852 發表於 22-11-22 18:15

Del
Wrong post

02413124 發表於 22-11-22 23:35
https://sttss.edu.hk/our_school/Plans_and_Reports/2122school%20report_Eng%20version.pdf

第四頁有講 ...

拆番條數,2022沙崇DSE 成績。
5*5**(15.5%)
5(34.9%)
4(77.1%)
33222(96.5%)
入U(97.9%)
三大(44%)

幾好呀!

我哋依家係講緊SSP基崇,唔係沙崇,係咪?

DD仔 發表於 22-11-23 07:05
我哋依家係講緊SSP基崇,唔係沙崇,係咪?

Oh icic sorry

hkpapa852 發表於 22-11-22 17:22
我都係同一個問題:
佢收咗幾多個來自崇小既學生?

正常嘅cycle係先搞好學生嘅學業程度,等到好嘅DSE成績出嚟,吸引多啲band1生入讀,生源好,要升呢就更得心應手。
但係依家SSP基崇似乎等唔到咁耐,嘗試用佢哋自己嘅計算藝術「估算」自己現有嘅學生為「第一組別」再加「頭20%」,等一d懵懵閉閉嘅band1生放棄入band1官津而入讀呢間有95%「第一組別」學生嘅band2學校。
咁嘅做法,大家點睇?

hkpapa852 發表於 22-11-22 14:15
基崇唔見有進步, 公佈既資料仲越嚟越嚟少

基崇2022資訊日 Principal's Talk
學位課程 過去三屆平均值 66%
2020 67.9% 2021 76% → 2022 ~54%
3322 今年可能較 2017 52.5% 低?

淨係知上年阿仔學校有兩個B1-B2邊沿人派B2中學(即後B2生...),但最後叩入左基崇。咁我估唔少呢類B2學生又真係會考慮佢哋GE,"估計"排名咪B1 LAW。

Poyau 發表於 22-11-23 12:41
基崇2022資訊日 Principal's Talk
學位課程 過去三屆平均值 66%
2020 67.9% 2021 76% → 2022 ~54%
Local + Oversea degree 如果加埋得唔夠60%, 3322率連有冇5字頭都成問題喎?

hkpapa852 發表於 22-11-23 13:26
Local + Oversea degree 如果加埋得唔夠60%, 3322率連有冇5字頭都成問題喎?

如果基崇真係3322率不達50%, 即係band幾?

hkpapa852 發表於 22-11-22 17:14
之後又有疑似係"校方人仕"嚟呢度, 話所話 B1 學生, 係 ...
原來又討論尼一間"96%的B1".睇返之前留言,似乎引用返都合適:

"就算講了,又有咩證據證明係講大話?
既然無證據證明係真話或大話,那麽從講該番話有咩好處去想他講這話的動機,就不難理解了.簡單的講,爲了市場的需要:既滿足了已經選擇該校的家長,又為將來的收生定論(提高了層次),何樂而不爲呢?!"

PS:之前在另一校用各種"合適"的方法使某校升為B1A,現在轉來B2,如何極速提高?

PS:新聞都經常有講,出"口術"

BB-Tiger 發表於 22-1-10 20:50
唔谷嘅中學又是否適合懶惰學生?是否適合唔溫書唔補習嘅學生?疫情下日日打機同出街玩, 恢復考試後一pat野 ...

不如考慮吓自行報旺角的伊利沙伯中學,東鐵線去旺角東站好近。

靠學生自動波,自由自在。
‹ 上一主題|下一主題