用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區邊間B1A中學唔谷?
樓主: BB-Tiger
go

沙田區邊間B1A中學唔谷?  

BB-Tiger 發表於 22-11-16 23:41
女拔和曾記岩你,躺平就得,唔洗陪讀

唔係話唔陪,只係細路漸大,唔係父母話陪,要佢勤力讀書,佢就睬你

monkeydiary 發表於 22-11-16 23:19
沙崇呢?算唔算自谷校?自問好怕呢類學校,因為自知無咁本事,可以谷個女谷足6年
...

沙崇近年注重預習,要自己先睇書老師再教,方法是老師先比指引要預習,再教就事半功倍,沙崇近年成績躍升不無關係!
照計你可以吾預習上堂先學,咁算谷定吾谷?

fatman69 發表於 22-11-16 23:55
沙崇近年注重預習,要自己先睇書老師再教,方法是老師先比指引要預習,再教就事半功倍,沙崇近年成績躍升 ...

唔谷,因為學識預習,對將來一定係好事,而且預習啫,無話一定要學識,我覺得谷的定義係一日1x樣功課,再加每星期都要中英默/quiz

hkpapa852 發表於 22-1-11 11:42
搵一間重discipline,唔需要太催谷,亦唔需要太關愛
當個個同學守規又做得好,但自己做唔好時,小朋友自然 ...
LMC應該係一間重discipline,唔需要太催谷,亦唔需要太關愛嘅學校。91網個班男仔就...又真係幾男仔囉,聽到佢地都係打機,屎屎尿尿咁講笑,仲諗點樣捉弄同學。(個個同學守規又做得好,但自己做唔好時,小朋友自然會知要點做)

monkeydiary 發表於 22-11-16 23:58
唔谷,因為學識預習,對將來一定係好事,而且預習啫,無話一定要學識,我覺得谷的定義係一日1x樣功課,再 ...

係呀,最驚就係呢啲學校,日日十幾廿樣功課,又測又默,冇十一、二點都唔可以瞓,跟住又話要全人教育,又project又樂器又乜嘢咁,點搞得掂呀?
其實大家可唔可以報吓料,有冇邊d學校係咁樣谷法,等我哋防避吓?

LMC d家長會諗方法幫d細路,學校只需要set d 嘢難啲深啲等啲細路追下就ok,初中冇補課,同埋呢間都多活動,啱個啲活潑好動男(可能同1個男校長 3個男副校長有關)
始終大班 1個班主任,唔會好似蘇浙個啲細班配2個班主任咁關注,但家長會見嘅時候都講得出細路性格、表現,有個別問題都會個別面見
(聽聞係咁)

gabejang    發表於 22-11-17 12:15

中學應該冇十幾廿樣功課喇卦(emoji)我見係quiz同默書密集d
又或者個份係要花時間去做嘅功課,一個英文閱讀報告/時事評論,隨時要做3-4個鐘,但d年青人識分開做係唔吃力

2009kid 發表於 22-11-17 10:42
中學應該冇十幾廿樣功課喇卦(emoji)我見係quiz同默書密集d
又或者個份係要花時間去做嘅功課,一個英文閱讀 ...

我睇EK咁耐,最有印象就係有家長話保良局何蔭棠好谷,至於點谷法同埋依家係咪仲係咁,就唔知喇。另外,就係最近SMCC家長話又係好多功課,晚晚好夜瞓囉

2009kid 發表於 22-11-17 10:36
LMC d家長會諗方法幫d細路,學校只需要set d 嘢難啲深啲等啲細路追下就ok,初中冇補課,同埋呢間都多活動, ...
咁係咪姐係男校呀

睇落女仔多啲喎

回覆 2009kid 的帖子

都要講資質,同BAND 1其實好濶可能一個1A考入,一個1C抽入

DD仔 發表於 22-11-17 11:10
我睇EK咁耐,最有印象就係有家長話保良局何蔭棠好谷,至於點谷法同埋依家係咪仲係咁,就唔知喇。另外,就 ...

AGREE!!

02413124 發表於 22-11-22 09:43
回覆 2009kid 的帖子

都要講資質,同BAND 1其實好濶可能一個1A考入,一個1C抽入

係啦

1C同1A都好大距離.. 比例唔應該1/3.
最大數量應該係1c, 2a, 2b 同學

沙崇今年又係"5年平均"
https://sttss.edu.hk/our_school/ ... t_Eng%20version.pdf

似乎近兩年成績差了
今年主科4+:

C/E/M/LS: 68.1%/72.2%/80.6%/79%, 平均: 74.98%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果沙崇向下,基崇向上,就證明前校長嘅食力,更題撐舵人嘅重要性。

lot888 發表於 22-11-22 13:47
如果沙崇向下,基崇向上,就證明前校長嘅食力,更題撐舵人嘅重要性。

基崇唔見有進步, 公佈既資料仲越嚟越嚟少

升讀本地+海外Degree

3322率

2017-2018

59.34%

2018-2019

60.00%

2019-2020

67.90%

2020-2021

76.00%

2021-2022

沒有公佈

沒有公佈

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-22 14:15
基督唔見有進步, 公佈既資料仲越嚟越嚟少
“TTCA 自從4年前前沙崇校長接任後,學校進步得很快,校方剛剛公佈最新近3年中一收生水平如下:

20-21.      21-22.       22-23

第一組別         48.8%.      86.1%.     96.3%
首20%水平     10.1%       21.5%      37.8%

雖然暫未有DSE成績支持但按學校中一收生水平,已達 Band 1級別“

從“小一選校”copy過來的

Poyau 發表於 22-11-16 09:14
玉不琢不成器

舊年面試SPCC中文考成語,有用呢句問我女乜嘢意思。

DD仔 發表於 22-11-22 14:29
“TTCA 自從4年前前沙崇校長接任後,學校進步得很快,校方剛剛公佈最新近3年中一收生水平如下:

...

信者"得"救

hkpapa852 發表於 22-11-22 15:37
信者"得"救

我都覺得有啲難以置信,96.3% band1學生?LSC有冇咁多band1生?
點解會有咁多band1生肯入呢間band2學校?但照計校方唔敢作大㗎,呢啲係hard fact, 冇所謂語言藝術㗎

會唔會係佢哋所講嘅「第一組別」定義並唔係教育局嘅band1定義,而係學生自己學校嘅排名? 首20%水平,喺邊度嚟?佢哋就算有RO, 但都唔會知所有基崇F1學生喺全港排第幾㗎,但各位學生小六校內排名係有㗎嘛