用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區邊間B1A中學唔谷?
go

沙田區邊間B1A中學唔谷?   [複製鏈接]

唔谷嘅中學又是否適合懶惰學生?是否適合唔溫書唔補習嘅學生?疫情下日日打機同出街玩, 恢復考試後一pat野咁。因為學校成績表唔出名次,所以呈一只知道級4至級10,估4或5,因為一直都保持3至5名內,呈二符符碌碌中左獎,有學業獎。平時唔溫書,要靈活教學。雖然都有啲心水,但對沙田區各英中特性唔太了解。
請問各位高手家長有咩適合學校推薦?佢英數常可以保持9x,中文較弱8x,不過成績表全A。無咩特異功能和校外獎項,不過老師比大堆活動佢參加,有很多代表學校的活動紀錄。
   7    0    0    0

因為聽人講,聽聽埋埋,好似TST只睇成績,LMC又話谷,TTS又話谷,同學校簡介會唔同版本喔。真係唔知邊間啱佢,如果有資深在讀家長提點下就真係要多謝先啦

回覆樓主:

呂中同學仔好似讀得好開心,沒有太多quize, 功課唔多,仲話少過小學,不過高中就唔知。

去到band 1 學校不是叫谷 是程度上跟不跟到課程 如入到QC 長期級尾 就証明到

BB-Tiger    發表於 22-1-11 11:10

唔自律既學生,就算係B1A水平,6年中學後極大機會只得B3 output

BB-Tiger    發表於 22-1-11 11:09
tkhhung    發表於 22-1-11 10:40
Arabellahk    發表於 22-1-11 09:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BB-Tiger 發表於 22-1-10 22:14
因為聽人講,聽聽埋埋,好似TST只睇成績,LMC又話谷,TTS又話谷,同學校簡介會唔同版本喔。真係唔知邊間啱 ...
blmcs 真係唔谷架,重好關愛的 ! 教學循序漸進

BB-Tiger 發表於 22-1-10 20:50
唔谷嘅中學又是否適合懶惰學生?是否適合唔溫書唔補習嘅學生?疫情下日日打機同出街玩, 恢復考試後一pat野 ...

我覺得有兩個可能性:
1. 你囝囝係超級天才型學生,遇強愈強,過目不忘,舉一反三,中英數常,天文地理,科學通識,一點就明。呢類型,只要放喺似樣d,唔好咁多限制嘅環境會好啲,係咪TST可以考慮?當然,最好就係跨區去DBS, LSC嗰啲
2. 你囝囝可能仲未同真係勁嘅人一齊上學比試功力,可能擴闊視野後,就會知道喺依個世界只靠天才波,都有機會被其他人直接KO, 因為此世界叻人多的是。咁講,你更應幫佢走出個井,望吓個世界。

2jkidsfather    發表於 22-12-16 12:08

BB-Tiger 發表於 22-1-10 20:50
唔谷嘅中學又是否適合懶惰學生?是否適合唔溫書唔補習嘅學生?疫情下日日打機同出街玩, 恢復考試後一pat野 ...

去到中學, 特別係band 1中學, 大部分係要學生自動波, 小學靠谷靠阿媽補習老師谷到成績, 升到中學就要諗吓計!

不過Band 1a中學有度好, 讀書氣氛及競爭氣氛有番咁上下, 稍有惰性就落後大家!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 22-1-11 08:49
唔自律既學生,就算係B1A水平,6年中學後極大機會只得B3 output

大神一出口就是金石良言,此正正係我心大心細嘅地方,怕揀錯學校,其實讀唔讀到都係佢嘅責任,之不過盡量揀間適合佢嘅,佢有學習能力,但未知讀書嘅重要性,無學習方法和學習態度,踼都踼唔郁先令我地擔心。我自己就係一個失敗嘅例子,各種因素,錯過,無知,最後一事無成。

behappypapa 發表於 22-1-11 08:20
呂中同學仔好似讀得好開心,沒有太多quize, 功課唔多,仲話少過小學,不過高中就唔知。
...

subb 發表於 22-1-11 09:31
blmcs 真係唔谷架,重好關愛的 ! 教學循序漸進

BB-Tiger 發表於 22-1-11 10:47
大神一出口就是金石良言,此正正係我心大心細嘅地方,怕揀錯學校,其實讀唔讀到都係佢嘅責任,之不過盡量 ...

選好適合的中學 之後一切交給校方 家長不好長期供給奶嘴 學會放手 等小朋友成長

tkhhung 發表於 22-1-11 10:58
選好適合的中學 之後一切交給校方 家長不好長期供給奶嘴 學會放手 等小朋友成長
...
小三開始我無檢查佢功課啦

hkpapa852 發表於 22-1-11 08:49
如何增加自律性?

BB-Tiger 發表於 22-1-11 11:00
小三開始我無檢查佢功課啦

小一開始 細仔自己執書包做功課溫書基本上冇人理佢

喇叭茶 發表於 22-1-11 09:37
我覺得有兩個可能性:
1. 你囝囝係超級天才型學生,遇強愈強,過目不忘,舉一反三,中英數常,天文地理, ...
多謝您的分析,佢絕對唔係超級天才型,天才型都算唔上,記性係幾好,學習能力只限於自己感興趣嘅野,其他嘢闊佬懶理。第二點,因為佢一直都徘徊係3至5名內,長期被個女仔考第一壓住,所以佢應該係有充分體會。

gracelam 發表於 22-1-11 09:40
去到中學, 特別係band 1中學, 大部分係要學生自動波, 小學靠谷靠阿媽補習老師谷到成績, 升到中學就要諗吓 ...
真係, 個個都咁勁又讀書叻, 跨張 !你唔讀都唔得...

BB-Tiger 發表於 22-1-11 10:47
大神一出口就是金石良言,此正正係我心大心細嘅地方,怕揀錯學校,其實讀唔讀到都係佢嘅責任,之不過盡量 ...
搵一間重discipline,唔需要太催谷,亦唔需要太關愛
當個個同學守規又做得好,但自己做唔好時,小朋友自然會知要點做
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-1-11 11:42
搵一間重discipline,唔需要太催谷,亦唔需要太關愛
當個個同學守規又做得好,但自己做唔好時,小朋友自然 ...
咁TST 應該好適合樓主小朋友

真係, 去到D 收1A生校,
個個都讀書叻, 成績又勁又自律
自自然然會跟住, 生命影響生命 !

BB-Tiger    發表於 22-1-11 16:07
‹ 上一主題|下一主題