用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 揮手,請問小兒較為懶,不自主學習,符碌考到呈級一,平 ...
樓主: BB-Tiger
go

揮手,請問小兒較為懶,不自主學習,符碌考到呈級一,平 [複製鏈接]

PTL_L 發表於 22-1-11 15:09
QES全港最強男女官校,成績唔駛講,但咪同老師講法背道而馳囉,官校都是讀書氣氛比較強。 ...
點同老師講法背道而馳?願聞其詳

piyohk 發表於 22-1-11 21:51
一星期只練習四小時,無考音樂級試,你孩子的音樂才華肯定很高(恭喜)!
但,請問華仁怎樣途經邀請你孩子 ...

選小學時希望入去訓練數,點知到小六才開數訓,時也命也,不過好多謝學校發掘咗佢音樂的天分,佢好睇老師夾唔夾,換左老師後係好辛苦先堅持學多幾年。仍然個個字,懶!唔會主動練習。件事好簡單,唔好諗得太複雜,詳情唔方便透露啦,因為我地只係答覆,細節都係斷估。

其實每年每學校都要新血,有興趣咪去報讀囉

BB-Tiger 發表於 22-1-12 08:28
點同老師講法背道而馳?願聞其詳

QE成績真係好好,要有收穫,總要付出,朋友仔仔今年s3,小學是九龍灣算一線,是級十內,數強,自行入,因成績問題頗大壓力(當然存在個人因素)。見你家小朋友既老師提到,找學校方向要活學,相信qe 未必會係呢個大方向。

BB-Tiger    發表於 22-1-12 09:51

PTL_L 發表於 22-1-11 00:22
我自己又鍾情單性學校,簡單啲,由其男仔,真係可以友共情到一世,名津係free 㗎,不過又要睇下佢地Output  ...
係,我都諗過叫佢讀和尚寺,不過佢地抗拒,同埋有個妹嘅都想將來入返阿哥個間中學。

PTL_L 發表於 22-1-12 08:55
QE都成績真係好好,要有收穫,總要付出,朋友仔仔今年s3,小學是九龍灣算一線,不是級十內,數強,自行入, ...
有同學家長話QE教學似LS

BB-Tiger 發表於 22-1-12 08:37
選小學時希望入去訓練數,點知到小六才開數訓,時也命也,不過好多謝學校發掘咗佢音樂的天分,佢好睇老師 ...

原來港島男校(s) 每年都喜歡吸納五年級有樂器表演才能嘅仔仔(對呈分就⋯⋯

醒目開學勳章

BB-Tiger 發表於 22-1-12 09:43
係,我都諗過叫佢讀和尚寺,不過佢地抗拒,同埋有個妹嘅都想將來入返阿哥個間中學。 ...
你仔仔望落好有慧根,應該幾適合讀和尚寺
中學sibling報考無乜特別著數,唔駛特登要個阿哥就個妹啦

BB-Tiger 發表於 22-1-12 09:43
係,我都諗過叫佢讀和尚寺,不過佢地抗拒,同埋有個妹嘅都想將來入返阿哥個間中學。 ...
認同網友講,中學唔係小學咁玩,兄弟姐妹冇優先,除非個妹成績仲勁過阿哥,否則女仔升中仲易安排,咁到時咪反而成為阿妹既掣肘。

BB-Tiger 發表於 22-1-10 20:10
但佢都唔會欠交功課。老師讚佢好專心好聽話,比好多活動佢參加。有樂隊,無咩特異功能,無咩學術獎項。話佢 ...

當好多邊緣人、B2B3家長在EK閉翳緊點為小朋友升中打算求指點時,家長你係呢度哂太陽?

車車Wong    發表於 22-1-13 09:30

JojoDad 發表於 22-1-12 19:36
當好多邊緣人、B2B3家長在EK閉翳緊點為小朋友升中打算求指點時,家長你係呢度哂太陽? ...

piyohk 發表於 22-1-12 11:09
原來港島男校(s) 每年都喜歡吸納五年級有樂器表演才能嘅仔仔(對呈分就⋯⋯)
...
5年級太早啦,今年講上年即係21年

JojoDad 發表於 22-1-12 19:36
當好多邊緣人、B2B3家長在EK閉翳緊點為小朋友升中打算求指點時,家長你係呢度哂太陽? ...
B1就唔需要頭痕選校?可能你得我唔得

好多謝比意見嘅各位家長,目前小弟和個仔已經有共識,今日去交表,費事去到最尾交表有咩意外事件發生。提提未交表嘅家長盡快交啦,避免拖到最後。

7-seven 發表於 22-1-10 20:53
我仔同你講嘅情況差唔多,聽老師支笛,返屋企除咗功課也唔會掂書,小4-小6一直級1,鐘意嘅嘢非常投入。上年 ...
好神奇!! 咁佢點溫書??

bananaGi 發表於 22-1-18 16:23
好神奇!! 咁佢點溫書??

係啦,除咗功課也唔會掂書,佢嘅語文能力係點樣建立㗎?數學唔操,天才兒童都攞100分,呢個容易明啲。

小學時通常都係放完大假考試,我諗佢嘅同學也大多都唔會溫習。平時做完功課落樓同人玩、睇下漫畫書、小說書肯定舒服過溫書。坐標大西北:走出去唔夠人砌我又預咗嘅,升本地中學後暫時跟得上進度,會積極參加班校內選舉及課外小組活動,本學期品德、為學態度操行嘉奬Total13次,說明唔係蝦老師憎,作人家長我心足矣!

7-seven 發表於 22-1-18 19:17
小學時通常都係放完大假考試,我諗佢嘅同學也大多都唔會溫習。平時做完功課落樓同人玩、睇下漫畫書、小說書 ...

有睇書,只不過唔係教科書啫,明白的。
大西北B1中學都可以好chur㗎喎,咁佢真係叻仔。到佢肯認真發力時就不得了

喇叭茶 發表於 22-1-18 19:34
有睇書,只不過唔係教科書啫,明白的。
大西北B1中學都可以好chur㗎喎,咁佢真係叻仔。到佢肯認真發力時就 ...

算chur喎,當時一間plk一間順德。作為家長我係奔咗學校夠chur去,諗住將來外補,能慳一年算一年(低收入人士)。佢就未必識得分邊間唔chur,所以最後係雙方滿意嘅結果。另外,我從唔期望佢無發力,中學啦,再唔勤力好快就六年。本人未唸過大學,依家大學普及率越嚟越高,我僅希望自己仔將來嘅文化程度唔好落後於多數。對於我嚟講,唔係要佢入乜科,祇希望佢將來做工有少少選擇嘅權利。

回覆 BB-Tiger 的帖子

請問你最後同仔仔自行申請咗邊間學校?
‹ 上一主題|下一主題