用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 揮手,請問小兒較為懶,不自主學習,符碌考到呈級一,平 ...
樓主: BB-Tiger
go

揮手,請問小兒較為懶,不自主學習,符碌考到呈級一,平

7-seven 發表於 22-1-10 23:06
我哋上網搵,又聽人講邊間學校谷,就慫恿佢揀兩間谷嘅佢去完又覺得OK,離家近,最遠一間也20分鐘內 ...
最後讀邊間,讀得開心嗎

BB-Tiger 發表於 22-1-10 23:05
回覆 PTL_L 的帖子

我無記錯的話我話係佢唔溫書唔補習,我地逼唔到佢溫書做題,佢係好聽老師話,好有服務 ...
如想活學,傳統曆史名津會理想啲,如LS,九華,港華或sjc 之類,但要考慮小朋友的自律性,以上男校絕對不是死讀書學校,即學校會提供好多活動或氣氛引導學生如何學習,即教「搵食」非「餵食」,如小朋友自律性高,有自我要求,絕對是非常配合學校方針,相反,小朋友習慣被餵食,呢類學校會令佢無所適從,那會建議地區名津,如曾肇添、林護、鄧顯、迦密等。

PTL_L 發表於 22-1-10 23:49
如想活學,傳統曆史名津會理想啲,如LS,九華,港華或sjc 之類,但要考慮小朋友的自律性,以上男校絕對不是 ...
唉,我哋(主要係大人和小主)最怕遠和男校,船頭驚鬼船尾驚賊,我怕傳統名津free得滯,佢無心讀都無老師跟進呀,曾林鄧都唔會考慮。BTW, 上年尾有WY樂隊老師問過要唔要報WY, 都係基於佢地嘅考慮而婉拒咗佢嘅好意。

回覆 tkhhung 的帖子

多謝分享呀,晚安先啦

BB-Tiger 發表於 22-1-10 23:57
唉,我哋(主要係大人和小主)最怕遠和男校,船頭驚鬼船尾驚賊,我怕傳統名津free得滯,佢無心讀都無老師跟 ...
我自己又鍾情單性學校,簡單啲,由其男仔,真係可以友共情到一世,名津係free 㗎,不過又要睇下佢地Output 成績,又諗下係咪Free得嚟讀唔到書?名津有佢地既傳承,唔衰得既,可能初中會free d,但高中時,大部分名津學生如有前輩所講「會自動埋位」,反而係家長要識放手,當睇佢唔到睇佢唔到先最難。

BB-Tiger 發表於 22-1-10 22:58
回覆 tkhhung 的帖子

太勁太遠又男校,佢仲好幼稚好裙腳仔。佢又無特異功能,成績又唔特別標青,學校仲唔 ...

想請教小朋友學邊樣樂器?幾多級?

睇標題,真以爲係符籙,又或者謙遜.又或者初哥懞查查個隻.

望多幾個post的留言,原來係已有既定立場,又排除男校,及地區名校曾林鄧,似等附和多過聆聽.

用到"符籙",以爲真係未經雕刻.原來已經被某傳統名津招手,即在某方面下過唔少功夫!

JojoDad    發表於 22-1-13 12:49
Zleep    發表於 22-1-11 09:45

回覆 7-seven 的帖子

你應該想想,我覺得非常適合你兒子也讓他開開眼界,可能會令佢更努力

回覆 BB-Tiger 的帖子

同另一個網友,我建議LS見到身邊的同學勁,可能會令佢有動力

PTL_L 發表於 22-1-10 23:49
如想活學,傳統曆史名津會理想啲,如LS,九華,港華或sjc 之類,但要考慮小朋友的自律性,以上男校絕對不是 ...
QES 點呀

medicine 發表於 22-1-11 08:31

望多幾個post的留言,原來係已有既定立場,又排除男 ...
你都有部分啱,我都講明佢地唔會博同揀男校貴族校,唔揀至top區津因為怕谷,死讀又唔夾個仔性格。其實對於所有學校都係道聽途說,對學校就不太了解,尤其想揀的學校想了解多啲。咁我又覺得自己係初哥。

lamlamchu1013 發表於 22-1-11 00:30
想請教小朋友學邊樣樂器?幾多級?

小二開始係學校學敲擊,無考過級,星期六加埋合奏和樂隊訓練都要4個鐘。其他野我地真係無比過咩佢,一切都係學校資源。

BB-Tiger 發表於 22-1-11 09:15
QES 點呀

QES 好喜歡收女生 活動一定無男校多 近旺角東站 有門口仔直入校園

medicine 發表於 22-1-11 08:31

望多幾個post的留言,原來係已有既定立場,又排除男 ...
你睇吓我呢個10年前嘅帳號,昨日先開始開返,發言幾十條就知我係初哥啦。

LS仲係咪好貴族學校?攀比多唔多?

比起其他學校,喇沙當然貴族少少,但其實大部分同學都係平民百姓
有錢果批都唔會好寸,因為佢哋唔覺得錢是件特別的事

Joe8889 發表於 22-1-11 08:49
回覆 7-seven 的帖子

你應該想想,我覺得非常適合你兒子也讓他開開眼界,可能會令佢更努力

睇佢哋學校考大學都可以,我哋屋企人又冇一個可以學習上幫得到手,希望佢能順利升上大學已經阿哩吉地,唔敢太高妄想了,去市中心返學交通也是一大掣肘。

Joe8889 發表於 22-1-11 12:19

比起其他學校,喇沙當然貴族少少,但其實大部分同學都係平民百姓

原來係咁,一路都以為名校非富即貴。

BB-Tiger 發表於 22-1-11 09:15
QES 點呀
QES全港最強男女官校,成績唔駛講,但咪同老師講法背道而馳囉,官校都是讀書氣氛比較強。

BB-Tiger 發表於 22-1-11 09:41
小二開始係學校學敲擊,無考過級,星期六加埋合奏和樂隊訓練都要4個鐘。其他野我地真係無比過咩佢,一切都 ...

一星期只練習四小時,無考音樂級試,你孩子的音樂才華肯定很高(恭喜)!
但,請問華仁怎樣途經邀請你孩子入學?另外,是小學邀請(因為你說是舊年⋯五年級?)還是中學(中學出offer畀五年級生,唔需要自行申請)?