用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救,自行 沙呂、沙崇、沙培
go

求救,自行 沙呂、沙崇、沙培 [複製鏈接]

各位jm,求救:小女屯門小學屬b1a 學生(呈一級14,呈二級9,平均11。學校50+%屬band 1生)來年搬沙田,已轉校網為沙田。
小女  呈1 中文B,其餘全A,
         呈 2 全A。
         冇特異功能,學校樂團、數學隊成員。最叻只係5級樂理distinction,冇特別野。

小女超鍾意音樂、畫畫、長跑,讀書都自覺,不過唔識時間管理。內向,靜,乖,但係內心希望自己會進步既人,所以老師指導帶領好緊要。

現在自行交表已決定自 1 搏 沙呂。
自2 諗緊沙崇、沙培 ,兩間VA 都勁,又有樂團,入到邊間都開心。大家可比比意見嗎,謝謝大家。
   3    0    0    0

如果1是博沙呂,2就沙培,崇比呂更難入

paprika 發表於 22-1-10 12:21
各位jm,求救:小女屯門小學屬b1a 學生(呈一級14,呈二級9,平均11。學校50+%屬band 1生)來年搬沙田,已轉 ...

老實講 報以上3間都是博如果決定自1 呂中,
自2 填培英算是機會高小小 !
咁填(自2 填培英), 無沙祟咁博 !

睇你喜歡邊間多d  !

各位jm,求救:小女屯門小學屬b1a 學生(呈一級14,呈二級9,平均11。學校50+%屬band 1生)來年搬沙田,已轉 ...

呂/崇/培3間之中培比較大機會入到!

不過你已轉網沙田區, 自一自二可博D, 預咗唔得到時大抽獎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

既然B1A學生,首1沙呂/首2沙崇,沙培好大機會首輪要你囡囡,B1A鬥曾記、沙呂、沙崇,大家都係鬥次第名單,盡地一鋪去馬,有無考慮一間跨區九龍?
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆 ifdbb 的帖子

Oh,我以為沙呂最難入

但入左沙培就冇得再抽,諗清楚入沙培係未都滿意,係就ok。其實抽既位先係最多。

Tst最難入,沙培一樣多人爭,無話易入,我聽返黎話沙崇勁過沙呂,不過兩間都有人話谷,唔知有無用家可以入嚟講下谷唔谷。

BB-Tiger 發表於 22-1-10 23:29
Tst最難入,沙培一樣多人爭,無話易入,我聽返黎話沙崇勁過沙呂,不過兩間都有人話谷,唔知有無用家可以入 ...
前年級頭女學霸入QES, 有男仔入LS, DBS。上年級頭女入左自1入沙培,級二男(不過佢考多次一)自1曾自2呂,入左曾。今年級2報呂,級頭報曾

BB-Tiger 發表於 22-1-10 23:39
前年級頭女學霸入QES, 有男仔入LS, DBS。上年級頭女入左自1入沙培,級二男(不過佢考多次一)自1曾自2呂, ...

女學霸有冇試四大女直?

回覆 BB-Tiger 的帖子

沙崇一定谷,因為校長講到明同沙呂並到沙田第二,佢係好想做真正第二。問過老師、學生,都一致認為功課多,quiz 多,不過阿女見到樂團同VA, 已經❤️❤️眼😣

fatman69 發表於 22-1-10 23:44
女學霸有冇試四大直?
應該無,移/平民家庭,自1入

paprika 發表於 22-1-10 23:58

沙崇一定谷,因為校長講到明同沙呂並到沙田第二,佢係好想做真正第二。問過老師、學 ...
VA我睇完都星星眼,係簡介日問過一位中三學生,佢又話唔覺得多功課,因為唔洗第二日交功課,佢話時間管理要安排得好

沙呂好似得stem同drama 強啲啲

如果係屯門最好果2間小學,老師應該會教路。有冇聽老師點講?

BB-Tiger 發表於 22-1-11 00:02
VA我睇完都星星眼,係簡介日問過一位中三學生,佢又話唔覺得多功課,因為唔洗第二日交功課,佢話時間管理要 ...

是的,仔仔資質應該足夠應付,只要時間管理ok,我相信佢唔會覺得谷。
沙崇係關愛型學校,校長同老師都好著重溝通,我個人覺得會好適合你仔仔。

pinkupinku 發表於 22-1-11 07:26
是的,仔仔資質應該足夠應付,只要時間管理ok,我相信佢唔會覺得谷。
沙崇係關愛型學校,校長同老師都好著 ...

sorry, 回錯,我想回應BB-Tiger

fatman69 發表於 22-1-10 23:44

女學霸有冇試四大女直?

女同學好似一間直資都冇考

回覆 Zleep 的帖子

老師對沙田資訊仲停留緊10年前,佢叫我試TST, 呂中、沙培,唔建議沙崇, St Rose 都話一般。咁我覺得佢資訊唔update, 所以聽完就算。
通常老師都會叫人搏

paprika 發表於 22-1-11 07:53
回覆 Zleep 的帖子

老師對沙田資訊仲停留緊10年前,佢叫我試TST, 呂中、沙培,唔建議沙崇, St Rose 都話 ...

聖羅撒同曾呂崇有距離
近兩年成績回落至B1C
‹ 上一主題|下一主題