用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無SC用家分享下
go

請問有無SC用家分享下

聽到有人話SC而家有名無實,英文語境唔係想像中咁多,因為普通話同廣東話老師做主班主任。請問有冇SC用家分享下英文係咪真係咁好呀?

SC 係行雙班主任制(其實係3個老師), 長時間都有中文+ 英文老師, 每次放學都見到中文英文NET 都係課室

ms.melon 發表於 22-1-10 11:24
SC 係行雙班主任制(其實係3個老師), 長時間都有中文+ 英文老師, 每次放學都見到中文英文NET 都係課室

...

明白,因為有用家媽媽分享話小朋友會同中文班主任親啲,溝通多啲所以就算有NET都唔係真係用咁多英文溝通。請問係用家嗎?可唔可以分享多少少小朋友情況(emoji)(emoji)

咁有冇學校係只有net做班主任架!你個女應該讀只有net 的學校!唔好讀SC啦

Goozie 發表於 22-1-10 09:28
聽到有人話SC而家有名無實,英文語境唔係想像中咁多,因為普通話同廣東話老師做主班主任。請問有冇SC用家分 ...

絕大部份讀過SC嘅家長就會明白,最擔心的從來也不會是小朋友的英語能力和興趣,反而是中文;不過也聽說這一兩年加強了中文課程了。

直接回覆樓主,小兒兩年前SC畢業,我基本上每星期都會接送一兩次;見到課室內總會有NET teacher 在入面;不覺得時間少。

K2/K3是華人做班主任;但也沒有減少到Net的時間。我家只說粵語,但小朋友也學到流利英文。幼稚園階段,我哋無外補英文。考直私時多間坊間視為一線的英小也有取錄孩子。

我的結論是,不知多定少,總之夠用有餘。

Goozie 發表於 22-1-10 11:39
明白,因為有用家媽媽分享話小朋友會同中文班主任親啲,溝通多啲所以就算有NET都唔係真係用咁多英文溝通。 ...

我小朋友本身係講英文, 加上佢個班入面有幾個外籍同學, 基本上佢地返學溝通係講英文多過中文

我有另一個朋友的小朋友係讀普通話班, 佢仔未返學前係完全唔講英文, 因為返左學之後佢身邊d 同學都以英文溝通為主, 而家佢小朋友要求我朋友同佢用英文溝通

同埋sc d 英文係活動教學, 每一個月都有一個4 WEEKS PLAN, 每個月都唔同主題, 佢地學D 野係一D 都唔簡單, 即使我小朋友平時都用慣英文, 但我覺得佢返左學之後D 英文係更進步同更識得表達自己

lambeanmama 發表於 22-1-10 11:53
絕大部份讀過SC嘅家長就會明白,最擔心的從來也不會是小朋友的英語能力和興趣,反而是中文;不過也聽說這 ...

你覺得好岩, 讀SC 係完全唔需要擔心英文

而且而家SC 中文都唔容易, 佢K1 派D 中文字卡d 字都幾難

有傳sc上年走了很多老師,不知真假

快樂火雞 發表於 22-1-10 12:42
有傳sc上年走了很多老師,不知真假

Source?

絕大部份讀過SC嘅家長就會明白,最擔心的從來也不會是小朋友的英語能力和興趣,反而是中文;不過也聽說這 ...

感謝妳的分享和資訊(emoji)(emoji)

ms.melon 發表於 22-1-10 11:55
我小朋友本身係講英文, 加上佢個班入面有幾個外籍同學, 基本上佢地返學溝通係講英文多過中文

我有另一個 ...

明白,請問可否分享多少少中英文課堂比例?你覺得中文足夠應付小一直資面試嗎?
請問家長同老師溝通多嗎?

來緊細B都讀K1 英粵AM,請問你當時K1/2/3有無外補或JOIN興趣班?  我地無工人,粵語家庭,怕跟唔上,可否分享下經驗?,同埋入面多唔多比較?我地唔係有$人最後讀左咩小學?

Goozie 發表於 22-1-10 14:43
明白,請問可否分享多少少中英文課堂比例?你覺得中文足夠應付小一直資面試嗎?
請問家長同老師溝通多嗎? ...

冇設定確實比例,大慨各一半比例。考小的中文學術要求視乎邊類型學校,若谷類及神校,的確要求更高。

Goozie 發表於 22-1-10 14:43
請問家長同老師溝通多嗎? ...

中英文比例應該係一半一半, 但我記得上年有人SHARE過SC 的中文同KV 中文K3 功課, SC 的中文絕對唔會比KV 淺

至於中文是足夠應付小一直資面試, 我諗應該夠掛, SC 係出面考直資一向都唔錯, 當然唔排除家長係後面發功, 不過你唔需要咁擔心中文, 如果小朋友唔識, 你都仲可以教, SC 係好幾著重家校合作, 佢每個學期都會派中文字卡叫家長同小朋友溫習 (咁你唔溫都無野既, 學校唔會強迫你), 仲有每2星期有圖書帶返屋企, 佢有指引俾家長點教你小朋友去睇果本書  

至於家長同老師溝通, 基本上你接放學, 老師就會同你傾下小朋友表現 , 如果我小朋友坐校車既, 我小朋友班主任會每個月打黎同我傾下我小朋友的情況

r777777 發表於 22-1-10 15:15
來緊細B都讀K1 英粵AM,請問你當時K1/2/3有無外補或JOIN興趣班?  我地無工人,粵語家庭,怕跟唔上,可否分享 ...
入面係無人會比較架, 小朋友咁細唔會識比較
大人(至少我小朋友班的家長) 都無人比較, 大家都係普通人一個

回覆 ms.melon 的帖子

謝謝分享,下午會讀K1!

r777777 發表於 22-1-10 15:15
來緊細B都讀K1 英粵AM,請問你當時K1/2/3有無外補或JOIN興趣班?  我地無工人,粵語家庭,怕跟唔上,可否分享 ...

讀sc; 你總會見到咩都話要補嘅家長;補定唔補,好個人;三年SC; 我無補過英文同數學;但有在K1補過中文一個學期;之後就全靠學校同自己伴讀。我覺得最好嘅補習是媽媽自己教。

興趣班有join; 有踢波、游水、音樂啟蒙、畫畫;但全部無證書無獎的。

入面絕大部份是粵語家庭,不用擔心。學校是社會縮影,總有好人壞人nice嘅人同mean嘅人;但全校咁多人,仲會搵到一啲同自己啱channel嘅人。我自己在SC也結識到成為真正朋友嘅家長朋友。呢啲有時講緣份。

身邊玩開個班,都係讀直私為主。坊間一線、神校也有;也有同學為弟妹去叩入地區一線。我覺得叩門時,SC個名都有少少「唔打得都睇得」嘅作用。

別想太多太複雜。不忘初心便可。

考小最重要一定是小朋友會坐定愛閱讀。加油。

ac1212 發表於 22-1-10 15:17
冇設定確實比例,大慨各一半比例。考小的中文學術要求視乎邊類型學校,若谷類及神校,的確要求更高。
...

感謝妳的資訊(emoji)(emoji)

ms.melon 發表於 22-1-10 16:49
中英文比例應該係一半一半, 但我記得上年有人SHARE過SC 的中文同KV 中文K3 功課, SC 的中文絕對唔會比KV  ...

多謝妳,因為我都好看重學校同家長既溝通。如果學校有資源俾家長教小朋友就好了

lambeanmama 發表於 22-1-10 18:56
讀sc; 你總會見到咩都話要補嘅家長;補定唔補,好個人;三年SC; 我無補過英文同數學;但有在K1補過中文一 ...

感謝妳既經驗分享。妳說得對,SC個名唔打得都睇得(emoji)