用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無SC用家分享下
樓主: Goozie
go

請問有無SC用家分享下 [複製鏈接]

我見其他Post 有關於SC嘅問題,主要是雙職家長參與不到活動云云。其實我自己都要返工的,但不覺得有很多野要家長參與。家長義工,睇個人時間,有就去無就算。去同唔去也不影響小朋友。親子功課是有的,但不算多,你可以用心認真大製作,輕鬆親子Hea整也無不可。絕不影響成績表。我工作比較Seasonal; 有時會忙到死,有時又好得閒;我有參加一兩個家長義工服務;但都是為了滿足小朋友要求為主。雙職家長讀SC, 也可以很輕鬆。

坊間有不同的「傳說」;問吓用家或舊生用家來得更實際。

我身邊有朋友讀SC 放學仲要去ABC外補英文,不過每人選擇唔同,有人覺得足夠又會有人覺得唔夠

maggie196 發表於 22-1-11 13:09
我身邊有朋友讀SC 放學仲要去ABC外補英文,不過每人選擇唔同,有人覺得足夠又會有人覺得唔夠
...

我地當時都有同學會咁做。但好老實,又唔覺得呢幾位同學英文特別好,考小特別勁。LoL

身邊曬有咩都補嘅同學;但不外補嘅同學也不少。睇自己需要。

我仔讀K1(nursery ) 覺得比我想像中無特別好嘅英文語境,我諗好多有net做班主任嘅學校都差唔多

相薄見上兩個月K2 (lower) 個班房仲學緊letter sounds M D G +basic CVC, 我諗心急嘅父母會出去學左先,學校當溫書吧⋯

而今個月見upper 個project d 小朋友係寫中文⋯
係咪呢家轉左重視中文?

kidscostume 發表於 22-1-11 13:44
我仔讀K1(nursery ) 覺得比我想像中無特別好嘅英文語境,我諗好多有net做班主任嘅學校都差唔多

相薄見上兩 ...

我理解,一向Lower 同Upper的Project也是中文的。起碼畢業兩年的舊生如是。

回覆 lambeanmama 的帖子

請問識唔識d SC 同學仔入IS?好多人都話想去IS就揀Victoria
但好老實講,我真係仲未摸清阿仔應該行邊一邊。
佢在家好活躍,好精靈,但返playgroup見d野開始重覆就坐喺度齋睇。
佢記性真心好好,自己會主動去睇好多書同認字卡,講緊係1歲左右已經係咁,仲要真係認到同講到。
本身真係想佢入硬IS, 但見佢好似好鍾意chur自己,就唔知將來係咪去返直資名小好d (當然係幻想左入到先啦,哈哈哈)

EasyTrendyMum 發表於 22-1-12 12:31

請問識唔識d SC 同學仔入IS?好多人都話想去IS就揀Victoria

我眼見都有同學會唔升K3去國際學校讀書。易唔易多唔多我答唔到你。但年年都有。

lambeanmama 發表於 22-1-12 12:56
我眼見都有同學會唔升K3去國際學校讀書。易唔易多唔多我答唔到你。但年年都有。
...

多謝你
我個腦真係塞塞地,又真係無諗過K3可以跳返去國際學校嗰邊。

EasyTrendyMum 發表於 22-1-12 12:31

我小朋友上年讀SC PN而家轉左ESF K1。由於本人同先生太懶,同埋覺得小朋友考小學好辛苦,所以幫佢揀咗ESF。我而家都有諗住會照考一線學校,所以又幫佢keep住補中文。如果好彩考到就再揀,考唔到都有個後備方案(ESF一路升上去都唔差)

enna_tm 發表於 22-1-12 16:28
我小朋友上年讀SC PN而家轉左ESF K1。由於本人同先生太懶,同埋覺得小朋友考小學好辛苦,所以幫佢揀咗ESF ...

多謝你
咁你覺得SC PN駁去ESF 難唔難?

EasyTrendyMum 發表於 22-1-12 17:39
多謝你
咁你覺得SC PN駁去ESF 難唔難?

好輕鬆,小朋友好鍾意返ESF.
每日都返黎同我講學校今日玩咗啲乜嘢。其實睇吓家長介唔介意冇功課/ 測驗,同埋返學淨係玩 仲有最終諗住讀咩小學,有啲媽媽以神校為目標,咁ESF就未必啱佢哋。

enna_tm 發表於 22-1-13 19:02

好輕鬆,小朋友好鍾意返ESF.

如果轉得去ESF都應該一路讀上去算lu,唔洗煩

EasyTrendyMum 發表於 22-1-13 20:03
如果轉得去ESF都應該一路讀上去算lu,唔洗煩

係嘅,但係佢阿媽我又好想過試吓個仔程度去到邊度

回覆 EasyTrendyMum 的帖子

小朋友學習能力高,加上家庭上資源唔係問題,可以考慮下粵英以外,發展多一個語言,對曰后發展其他語言、理解能力、綜合學習能力都有幫助!亦可為入國際學校鋪定路!亦提升國家/世界層面的視野及日后社會競爭力!不過語言屬於長線投資,一定要開好個「頭」,keep到個「興趣」,幫到佢「制造」語境應用係生活之中,先會容易啲堅持落去!

evitasing 發表於 22-1-14 23:34
回覆 EasyTrendyMum 的帖子

小朋友學習能力高,加上家庭上資源唔係問題,可以考慮下粵英以外,發展多一個 ...

多謝你的建議!
哈哈,唔知點解覺得你係一位老師

enna_tm 發表於 22-1-14 20:17
係嘅,但係佢阿媽我又好想過試吓個仔程度去到邊度

考小中文好深,ESF一定唔夠。

happymeme 發表於 22-1-15 12:55
考小中文好深,ESF一定唔夠。

我知啊,所以我又幫小朋友安排中文同埋普通話補習

enna_tm 發表於 22-1-16 11:33
我知啊,所以我又幫小朋友安排中文同埋普通話補習

咁樣一開始就唔應該讀ESF

Jean1769 發表於 22-1-16 12:51
咁樣一開始就唔應該讀ESF

咁我又唔同意喎,ESF嘅好處係進可攻退可守,佢嘅缺點係冇中文。補習就可以俾小朋友中文語景。就算我繼續讀升ESF, 小朋友都唔會完全唔識中文.
另外,ESF行嘅係IB 活動教學模式, 同 local 比,好似係日日返去玩,冇嘢學到,但經過三個月,我小朋友組織力同埋創造能力係強左,呢啲係intangible skills.

(好似同樓主問嘅嘢越嚟越遠,我講到呢度算啦)

回覆樓主:

請問有無SC家長本身都有報埋LH?什麼原因最後都係揀返SC?
‹ 上一主題|下一主題