用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 高中選科
go

高中選科

請問到中四時,同班同學會全部都讀同一課程(好似中一至中三咁),定係同班同學會根據自己選讀的科目,而到唔同的課室去上堂(好似美加的學校咁)

回覆樓主:

我女係後者

YolandaTam 發表於 22-1-10 10:11
我女係後者

請問咁有分理科班,文科班嗎,因為大家都會去唔同班房上

回覆樓主:

以阿女學校為例,學校會盡量夾埋揀相同科目一班至兩班,
通常 chem/phy bio m數, 主分揀 理科同 有揀 m數,文科班又会多夾埋一班。上到高中,上堂多会後者。
主力理科同有m數,通常成績最好,阿女兩班主修 phy chem 都係成績最好同學,佢地自己都知道係公認精英班
妹妹豬 齊來做個好朋友)

yanyan0218 發表於 22-1-10 10:36
請問咁有分理科班,文科班嗎,因為大家都會去唔同班房上

無呀。只有兩班精英班三班普通班,照中三排名分班。
咁就造成一個問題:好似我女咁,中三名次其實爭兩名入精英班(班上佢考三,第一二係佢死黨,三人交換成績表睇,佢中文 LS 同另兩位差不多,英數比佢哋好,輸科 Bio, 兩個死黨入咗精英班),後來升中五主科再分過組,佢四個主科都係精英組,跟住佢讀嘅 Chem phy M2 極多精英班同學讀,佢自己班同學讀 IS, BAFS, Geog, Tourism 嗰類多。
終於同精英班同學好熟,熟到人哋以為佢同班,但同自己班嘅同學完全無交流,遑論感情同歸屬感

zitaeric 發表於 22-1-10 10:46
以阿女學校為例,學校會盡量夾埋揀相同科目一班至兩班,
通常 chem/phy bio m數, 主分揀 理科同 有揀 m數, ...

原來係咁,請問高中仲需唔需要讀體育,音樂,視藝?(好似初中咁一定要讀)

yanyan0218 發表於 22-1-10 11:15
原來係咁,請問高中仲需唔需要讀體育,音樂,視藝?(好似初中咁一定要讀)
...

普通平時 P.E. 係每個學生都有,但 嗰幾科亦可以係選修科,視乎學校有冇開或者有冇足夠學生報才開班
妹妹豬 齊來做個好朋友)

YolandaTam 發表於 22-1-10 11:08

無呀。只有兩班精英班三班普通班,照中三排名分班。

想問下F1分咗班,通常F2-F3有冇機會再分班。(知道F4會分班)

7-seven 發表於 22-1-10 12:21
想問下F1分咗班,通常F2-F3有冇機會再分班。(知道F4會分班)

中一至中四每年都重新分班及主科小組。
中四升中五只重新分主科小組(修 M 科同學除外)
中五升中六不會重新分班分組 (drop M 科同學除外)。

YolandaTam 發表於 22-1-10 13:05
中一至中四每年都重新分班及主科小組。
中四升中五只重新分主科小組(修 M 科同學除外)
中五升中六不會重新 ...

Thanks for reply!

yanyan0218 發表於 22-1-10 08:23
請問到中四時,同班同學會全部都讀同一課程(好似中一至中三咁),定係同班同學會根據自己選讀的科目,而到 ...

我哋後者, 3X同2X咁分班, 3X又分咗精英班!

7-seven 發表於 22-1-10 12:21

間間中學唔同, 我哋一個有精英班, 年年都有人出出入入, 另一個冇精英班, 中一中二同一班, 中三先再大兜亂。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-1-10 16:31
間間中學唔同, 我哋一個有精英班, 年年都有人出出入入, 另一個冇精英班, 中一中二同一班, 中三先再大兜亂 ...

不確定有冇分精英班,班老師私下講UT總成績級10有6個,級40有19個,佢個班又唯一係西人教ENG,我就希望個衰仔唔係年年群埋同一堆人。

7-seven 發表於 22-1-10 16:50
不確定有冇分精英班,班老師私下講UT總成績級10有6個,級40有19個,佢個班又唯一係西人教ENG,我就希望個 ...

到時家長會可以問下老師!

gracelam 發表於 22-1-10 17:13
到時家長會可以問下老師!

見學校update 高中4x/3x,想問2023年後M2第時又會唔會計一科呢?(學校冇M1)

7-seven 發表於 22-1-13 19:32
見學校update 高中4x/3x,想問2023年後M2第時又會唔會計一科呢?(學校冇M1)

宜家大學好多已經計一科了! 而且某D學科仲有得加權!

gracelam 發表於 22-1-13 20:23
宜家大學好多已經計一科了! 而且某D學科仲有得加權!

非常感謝(emoji)加權係指5分當大於5分計?邊啲科目啊?定係報讀大學特定科目時先計?唔好意思,問題有啲多(emoji)

7-seven 發表於 22-1-13 20:43
非常感謝(emoji)加權係指5分當大於5分計?邊啲科目啊?定係報讀大學特定科目時先計?唔好意思,問題有啲多 ...

好多呀! 商科/醫療科/工程科都有

gracelam 發表於 22-1-13 20:47
好多呀! 商科/醫療科/工程科都有

明白,我再研究下唔該你

7-seven 發表於 22-1-13 20:49
明白,我再研究下唔該你

之前開過嘅post:

選科 M1/M2
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3739749

冇讀M1 or M2的影響
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3668564