用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文科爭少少合格
go

英文科爭少少合格 [複製鏈接]

觀塘區津小,呈一英文C,呈二D。但其他科top, 拉勻老師講有b1c。
自行選b1b有機會嗎?還是英文不合格所有英中唔使諗?
謝謝
   1    0    0    0

siufung 發表於 22-1-9 18:27
觀塘區津小,呈一英文C,呈二D。但其他科top, 拉勻老師講有b1c。
自行選b1b有機會嗎?還是英文不合格所有英 ...
英文C / D 自行機會不大, 可以抽獎

sviolent 發表於 22-1-9 18:32
英文C / D 自行機會不大, 可以抽獎

謝謝意見。
既然咁,自行搏一搏。之後再抽獎

你反而要諗下抽獎入咗英中的反續,小學階段英文都CD,中學真的好難搞

PTL_L 發表於 22-1-9 18:39
你反而要諗下抽獎入咗英中的反續,小學階段英文都CD,中學真的好難搞

有道理。
這case是親友兒子,我亦有講類同分析。但媽媽還是希望可入b1, 希望到時有進步。(大概是b1 資格不甘心降低去b2 )

siufung 發表於 22-1-9 18:42
有道理。
這case是親友兒子,我亦有講類同分析。但媽媽還是希望可入b1, 希望到時有進步。(大概是b1 資格不 ...

上到band1中但科科英文讀最後總分可能不如理想,想轉band2也不易
是一場大賭博

調轉諗入間band2中中,各科成績肯定名列前茅,如果到時覺得英文都適應考返好,要插班入band1學校相信都唔難

相反英文如果都係麻麻,但各科考得好仍然會係級前列,讀得有信心,可能中學生涯會更順利

請問自1/2心儀什麼中學

siufung 發表於 22-1-9 18:42
有道理。
這case是親友兒子,我亦有講類同分析。但媽媽還是希望可入b1, 希望到時有進步。(大概是b1 資格不 ...
理解的,但要同親友說聲,要打定最壞主意,升上中學後,除適應學術、環境處變外,仲有青春期的轉變,年青人自我形象好重要,如果因成績而引致自我形象低落,失去自信時,有感比追成績更難解決此問題,相信,親人最後都是會試抽band 1中學的。

觀塘區係相對弱區,如果係區內既B1C,其實係有可能只係全港B2A。如果係全港B2A,其實諗下東區金文泰之類既中文學校,可能更適合。

Poyau 發表於 22-1-9 19:05
請問自1/2心儀什麼中學

心儀觀瑪和順天。
感謝您幫忙

不如擔心升上英中後, 科科英文, 讀唔讀得嚟?

呈三努力外, 之後直到暑假真係要搞搞科英文, 睇書睇戲睇utube, 提高英文興趣先!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

同意樓上所講,應該擔心英中適應問題.

PS:舊年元朗B3亦有高分考生.即係講,面對現實,去中文中學,優先不需擔心非英文科的適應問題,再揾辦法解決英文的落後或者才是最佳辦法.(個人理解)

報有B2A開英文班嘅中學,進可攻退可守,留俾學校決定適合英文班與否。一般中文津小已經比英小弱,仲要炒炒地英文,宜小心選擇,B1生與否似乎已經係其次~~~

英文唔合格,應該所有band 1自行都唔使諗,中學有大把其他學生選擇,努力惡補英文,等待大抽獎再算

siufung 發表於 22-1-9 19:20
心儀觀瑪和順天。
感謝您幫忙

不用客氣
呂郭/梁式芝今年(2022/23學年)落車
觀塘本區英中自行競爭應更大
相反落車英中競爭可能減少
而且俱彈性有中/英文班 會否考慮?

Poyau 發表於 22-1-9 20:01
不用客氣

首選應該係彈性D嘅比較可取,又唔係中書中教就一定入唔到U,係咪丫(emoji)

Poyau 發表於 22-1-9 20:01
不用客氣

謝謝。
我都覺一些落車中學爲某組別學生提供多左一個選擇。喜歡呂郭又英文唔夠好的實在可考慮。
多謝您
大前提家長要清醒,願意放低名份的包袱。例如:要B1或要英中

如果英文長期只有CD 當升到英中 跟不上可能轉中中更好
‹ 上一主題|下一主題