用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真
go

沙田崇真 [複製鏈接]

聽講呢間學校升咗好多 變咗做band 1A 仲話佢而家嘅成績係逼近曾肇添
但係以前我哋嘅年代 沙崇 只係band2
想請問沙田崇真, 佢嘅入三大嘅percentage是多少
真心 求教
   1    0    0    0

hunterhk 發表於 22-1-9 12:10
聽講呢間學校升咗好多 變咗做band 1A 仲話佢而家嘅成績係逼近曾肇添
想 ...

1A咗好多年, 沙田三大: 曾/呂/崇
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

爬文,待大神們提供沙崇DSE入大成績
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

hunterhk 發表於 22-1-9 12:10
想 ...

先睇沙崇校務報告

https://sttss.edu.hk/en/school/plans-reports

報告寫46.7%

冇聽崇真出過醫生, 畢業生通常去 讀咩科

回覆樓主:

其實好奇怪,香港好似讀到醫科先算叻仔叻女,结果狀元們差不多年年個個都話想讀醫(重有晒故事因為我细過時,婆婆乜乜乜,所以立志做醫生...),好似搞到唔讀醫,自己就唔係叻人咁,話讀law都好似低级過讀醫咁。

難為了孝順的孩子們了...

後記,有時去睇街症,d門診醫生態度唔係咁好,心諗,有能力讀醫真係唔代表適唔2適合做醫生。

PingWu_FB    發表於 22-1-9 21:34

回覆 twhkleung 的帖子

醫科只係舉個例子嶺南都可以有degree
Open u又可以有degree
我只係想知道啲人讀咩科  degree 分佈嗻

回覆樓主:

沙崇2021年學位/副學位取錄數字

取錄 2021年
三大 46.7% (63/135)
其他 33.3% (45/135)
----------------------------------------------------------
八大 80.0% (108/135)
自資 10.4% (14/135)
----------------------------------------------------------
聯招學位 90.4% (122/135)
海外學位 1.5% (2/135)
學位 [90.4-91.9%]^ [(122-124)]^
副學位 7.4% (10/135)
總數 [97.8-99.3%]^ [(132-134)]^

33222 91.9% (124/135)

^ 聯招/海外學位可能有重叠

Plans & Reports
https://sttss.edu.hk/en/school/plans-reports

Annual Report 2020-2021 (p.3)
https://sttss.edu.hk/our_school/Plans_and_Reports/School%20Annual%20Report2021_Eng(final).pdf

hunterhk 發表於 22-1-9 19:02

我覺得入U選科係個人意願,校方只會比意見,但最後決定仍在自己。
STTSS長期7x%4率,3x%5率,每年都有人入到好科神科。

hunterhk 發表於 22-1-9 19:02

我有留意自己心儀中學既維百,有部份有傑出校友、著名人仕資料,你可以參考,信不信自己判定。

再者讀唔讀醫呢類例子,個人意願,升大選系就如升小一、升中一、升中四選科情況一樣,你喜歡沙崇,我喜歡QES,他喜歡協和,純粹各人心儀所屬,是否成功受多方面影響,唔代表是好是壞,拎住35分都唔一定讀醫,可以讀科大電子及計算機工程學、理大物理治療,各人所好,最重要出到社會做個有品有禮之人,對眼不是生在額頭上,狗眼看人低。

mrs.so 發表於 22-1-9 21:17
我有留意自己心儀中學既維百,有部份有傑出校友、著名人仕資料,你可以參考,信不信自己判定。

再者讀唔 ...

選科真係好個人,前幾年就有個考3x分同學,中大收左吾入,去台灣讀追求自己夢想,咁樣校方入三大率又低左!

fatman69 發表於 22-1-9 21:35
選科真係好個人,前幾年就有個考3x分同學,中大收左吾入,去台灣讀追求自己夢想,咁樣校方入三大率又低左 ...

呢個情況多的是,追求夢與想,就似B1家長唔想仔女辛苦讀英中,寧棄英中揀入中中,當小學公佈升中結果入英中%少就話小學派得差,唔會用腦去諗家長決定影響性大。

mrs.so 發表於 22-1-10 00:34

呢個情況多的是,追求夢與想,就似B1家長唔想仔女辛苦讀英中 ...

好認同最尾一句。
任你有絕頂資質,因由家長選校的關係,家長係絕對左右到子女將來成就。

mrs.so    發表於 22-1-10 06:26

年青既英中,又點可以同年老比呢 !
年資儲落培育出一群有資歷既人
又點同後起比呢!!!

#唔可咁樣就抹殺學校同學生既努力
#我都識個年青人是沙祟出來, 做左視光師 !

subb 發表於 22-1-10 09:20
年青既英中,又點可以同年老比呢 !
年資儲落培育出一群有資歷既人
又點同後起比呢!!!

沙崇由創校初期B3(5Band計),到今日B1a,頭尾只36年,而成績已比好多百年傳統名校佳。當然知名校友,成名高官醫生律師等就肯定比傳統名校少好多。始終第一屆F1生,好多都未到50歲呀!

rsx    發表於 22-1-11 09:11

fatman69 發表於 22-1-10 11:43
沙崇由創校初期B3(5Band計),到今日B1a,頭尾只36年,而成績已比好多百年傳統名校佳。當然知名校友,成名 ...

未計中途插入傳統名校嘅學生

hunterhk 發表於 22-1-9 15:41
冇聽崇真出過醫生, 畢業生通常去 讀咩科

回應你多次,中學有無出到醫生不代表甚麼?!重要是做人行得正企得正。
‹ 上一主題|下一主題