用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC皇仁自行
樓主: WVHX
go

QC皇仁自行   [複製鏈接]

medicine 發表於 22-1-9 14:06
尼次真係笑左

即刻笑埋右

港華都應該入硬
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

medicine 發表於 22-1-9 14:06
尼次真係笑左

即刻笑埋右

之前聽過有家長講有同學仔自行聖言唔收入左九華,唔係咩原因

當年喺QC, hkcee年代拿6條A的同學考級40幾,考27分的同學係考級70幾,考20分留下已經留唔返QC,入面猛人奇人異士太多,不過入去識的同學,將會是將來的重要網絡。

tpmon 發表於 22-1-9 13:46
想問樓主有冇報直資男校 SPC?

SPC交通唔方便,太遠了無考慮過,上屆有同學仔入左,應該唔係級頭

WVHX 發表於 22-1-9 10:25
請教大家:小兒二線頭小學,小五上學期級一,下學期第一次呈分試級一,小六呈分試級二,兩次呈分總分級一, ...

連級一都唔敢搏,考後面個D點算?!QC + LS啦。

kirstyau 發表於 22-1-9 15:30

連級一都唔敢搏,考後面個D點算?!QC + LS啦。

咪係囉!

講多一次比樓主, 自二放聖言真係入硬, 浪費咗自行嘅機會! 仲要係男校, 少咗女仔爭, 1A男校好多間都有機!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

WVHX 發表於 22-1-9 14:24
聖言自行偏向收外區,我聽2個cases都係咁。

WVHX 發表於 22-1-9 14:24
前幾年無提早通知,如果自一九華,自二聖言,係咪可以講聖言不收而入九華(乙部不需考慮)

gracelam 發表於 22-1-9 15:38
咪係囉!  

講多一次比樓主, 自二放聖言真係入硬, 浪費咗自行嘅機會! 仲要係男校, 少咗女仔爭, 1 ...
非常同意聖言幾乎必入(99.9%入).外區(黃大仙可能有)甚少寧揀聖言而放棄九華,掉轉過來的就好多.即樓主考慮的僅僅觀塘本區數十間小學而已.最重要,一綫個批級頭個個望住外區,餘下二三綫無力外求才主力聖言觀瑪.級一又未必個個男仔,又未必鍾意男校,7除8扣,樓主真係99.99%入自行二.在尼個預期下,點解要放自行二而不去博博九華大草地靚校園?帶仔仔去行一趟,雖未能仔細參觀,借交表去望望(實在唔滿意就不交表走人)再考慮啦

medicine 發表於 22-1-9 16:20
非常同意聖言幾乎必入(99.9%入).外區(黃大仙可能有)甚少寧揀聖言而放棄九華,掉轉過來的就好多.即樓主考慮的 ...

謝謝你嘅寶貴意見,我再同小朋友傾下先

WVHX 發表於 22-1-9 12:42
咁就唔敢諗了,入到中學只期望可以保持係中上已經滿意
QC 偏向喜歡取錄不同小学的学生,但通常都1个,既然孩子是级一,机会應該是有的。面试看全港排名RO, 不是看成绩表各科分數的。
估计贵校学生以往既然有能力入LS, SPCC, 那么级一的RO 能達面试要求是机会很高的。既然心儀,又有能力,自然值得一试。

不過,家長最好有心理準備,入到QC, 很多小学级頭的,也只是中间,甚至下游位置,这也是常態,因為入去的同學基本上都是相近成绩,保持中上,並不容易。所以,小朋友性格最好能經歷挫折,平常心,必能越來越進步的。

TLHE 發表於 22-1-9 16:37
QC 偏向喜歡取錄不同小学的学生,但通常都1个,既然孩子是级一,机会應該是有的。面试看全港排名RO, 不是看 ...
我覺得最唔能夠接受挫敗係各級頭之家長有唔少post都會講小朋友小學科科9x,上到中學又緊緊合格,一話得7x8x⋯⋯

PTL_L 發表於 22-1-9 16:49
我覺得最唔能夠接受挫敗係各級頭之家長有唔少post都會講小朋友小學科科9x,上到中學又緊緊合格,一話 ...
老老实实,在QC 有7X, 8X 已經好好的了。。家長切忌要求太高,把尺要適当地調節一下,否則六年中学,只会屢創新低,心臟好易吃不消的。。😉
雖然,都有好多狀元之材,可以保持到9X, 正如六合彩梗有人中咁解😅

TLHE 發表於 22-1-9 16:58
老老实实,在QC 有7X, 8X 已經好好的了。。家長切忌要求太高,把尺要適当地調節一下,否則六年中学,只会屢 ...

我反而想知道,有冇啲case係3c1d中游學生入QC, 之後勁過其他學校級一?因為3c1d經常給EK印象係勁過其他學校幾班

TLHE 發表於 22-1-9 16:58
老老实实,在QC 有7X, 8X 已經好好的了。。家長切忌要求太高,把尺要適当地調節一下,否則六年中学,只会屢 ...
其實唔只qc 既,大大大部分band 1 中學都係咁,只是好多家長仍然唔接受現實啫

回覆 喇叭茶 的帖子

中遊分子應該入唔到qc,反而是入dbs多d. 我覺得3c1直其實是英文水平高d,中文科其實津小都拍得住3c1直,佢地應該讀IB叻過DSE,當然3C1直頭幾名除外。我特登去睇過SFA既高年班試卷

TLHE 發表於 22-1-9 16:37
QC 偏向喜歡取錄不同小学的学生,但通常都1个,既然孩子是级一,机会應該是有的。面试看全港排名RO, 不是看 ...

謝謝你的認真回答!如果我仔有幸入到,我相信佢唔會怕受打擊嘅,比較厚面皮呢個問題我都同佢傾過,佢話有人勁過佢,佢先更加有動力向前衝,有努力嘅目標,遇強越強,希望佢都真係可以做到啦

b3410    發表於 22-1-9 21:14

Dylanli2017 發表於 22-1-9 17:51
回覆 喇叭茶 的帖子

中遊分子應該入唔到qc,反而是入dbs多d. 我覺得3c1直其實是英文水平高d,中文科其實津小 ...

咁都有啲中文唔差嘅

WVHX 發表於 22-1-9 11:38
LS、SPCC往年都有,QC好似無。佢中文弱,不過閱卷睇佢錯嘅都係粗心大意,錯別字扣分比較大,否則都有A,佢 ...

平均已經係學校級一,可以試吓QC啦。QC呢啲只睇成績,理得你邊間吖,只要你係申請者中排前列,就機會存在~~~

喇叭茶 發表於 22-1-9 17:18
我反而想知道,有冇啲case係3c1d中游學生入QC, 之後勁過其他學校級一?因為3c1d經常給EK印象係勁過其他學 ...

高幾班咁利害?~~~
‹ 上一主題|下一主題