用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC皇仁自行
樓主: WVHX
go

QC皇仁自行   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 22-1-14 11:13
回覆 Band5 的帖子

認同,RO都唔是自己既成績,正因為臥虎藏龍人士,所以每年既狀元並唔是全部來自幾間神 ...

收生有差異

mcl203 發表於 22-1-14 11:17
無乜可能吧,依你說法,應該都係43強內~~~

你以為全校都係機械人?咁使乜讀書考試,用返RO入大學就得

我又唔係編劇又唔係導演,點及得你咁清楚了解!佢亦唔係我個仔,我冇睇佢成績表,真係唔知佢係咪年年考36名內(7個特異功能位)!

Band5 發表於 22-1-14 12:00
你以為全校都係機械人?咁使乜讀書考試,用返RO入大學就得  。

我又唔係編劇又唔係導演,點及 ...

我以為你好暸解,信晒你㗎!見你好堅定咁面試一定係擇最優而取,又忽然見你一直動搖,咁令一衆網友開始迷網就唔太理想,包括我~~~

又好奇問下,咁如果果2個師兄已畢業,又真係n 年前,照正路有師兄做左開荒牛,佢地又有料年年考到前列,咁點解果間2線小學仲係冇人入到qc ?

唔通呢幾年係果間二線小d 男仔考得好差? 前十不入?

Zleep 發表於 22-1-14 12:13
又好奇問下,咁如果果2個師兄已畢業,又真係n 年前,照正路有師兄做左開荒牛,佢地又有料年年考到前列,咁 ...

亦可能係嗰間二線小學喺之後嘅時間,overall preS1考得差,令到校內男生RO唔夠競爭力,入唔到QC二百強

喇叭茶 發表於 22-1-14 12:43
亦可能係嗰間二線小學喺之後嘅時間,overall preS1考得差,令到校內男生RO唔夠競爭力,入唔到QC二百強
...

依你咁講,起碼有2年會如是,PS1係計2次4年,至少一次2年係不變,估計有偏差~~~

Band5 發表於 22-1-13 22:48

RO第一名,都應該唔會係二線小學,一線小學嘅級一,又冇乜理 ...

7位是最多,如果不合適,可以一個都不收。

Band5 發表於 22-1-13 22:28
QC網站DSE成績資料都比好多中學詳多。

https://www.qc.edu.hk/en/site/view?name=Results+of+Public+Ex#2 ...

年刋黃龍報,有齊詳細數據分析,前列同學名單,考科數,成績。
開放日,可在校內買到。

回覆樓主:

印象中,取得一科5** 也會有獎學金,校內有文件看到

Zleep 發表於 22-1-14 12:13
又好奇問下,咁如果果2個師兄已畢業,又真係n 年前,照正路有師兄做左開荒牛,佢地又有料年年考到前列,咁 ...

我唔識佢哋啲師弟妹,冇乜資料,但有幾個可能嘅解釋:

1)佢哋果年唔使考pre-S1,冇幫到師弟妹

2)學校成績持續下跌,RO下跌

3)考級頭嘅係女仔,男仔冇得面試

4)考級頭嘅男仔有得面試但面試唔好,唔收

5)級頭學生對QC冇興趣,揀咗其他中學

6)仲有好多其他可能……

補充:

a)我冇話佢哋考到前列,只係中上同升大學都幾好。

b)話得係2線小學,級一二有得面試都算好彩,級十都想博?會唔會高估咗?

mcl203 發表於 22-1-14 12:05
我以為你好暸解,信晒你㗎!見你好堅定咁面試一定係擇最優而取,又忽然見你一直動搖,咁令一衆網友開始迷 ...

知道你會迷惘,唔識幫你!

但你又知道一眾網友開始迷惘?佩服!都話你樣樣都清楚了解,十足編劇導演!

Band5 發表於 22-1-14 16:23
知道你會迷惘,唔識幫你!

但你又知道一眾網友開始迷惘?佩服!都話你樣樣都清楚了解,十足編劇導演!

咁你又知一眾網友唔迷惘?唔好意思,直接咗啲~~~

mcl203 發表於 22-1-14 16:28
咁你又知一眾網友唔迷惘?唔好意思,直接咗啲~~~

我有講我知一眾網友唔迷惘?

你真係通天曉,仲寫埋我個份劇本,我投降!

Band5 發表於 22-1-14 16:30
我有講我知一眾網友唔迷惘?

你真係通天曉,仲寫埋我個份劇本,我投降!

我以為同理啫,見你左搖右擺,前言不對後,乍?~~~

mcl203 發表於 22-1-14 16:35
我以為同理啫,見你左搖右擺,前言不對後,乍?~~~

我都投降咗喇,仲嚟?我睇唔明你份劇本,唔識跟啦!

唔再回應啦,萬一俾人封咗個帖就唔好了!

Band5 發表於 22-1-14 16:52
我都投降咗喇,仲嚟?我睇唔明你份劇本,唔識跟啦!

唔再回應啦,萬一俾人封咗個帖就唔好了!

對,唔識睇我嘅劇本正路嘅,明嘅~~~

自己劇本識睇啦瓜,你又寫開嘅,有必要咪改改佢囉,唔用大家兩個字啦,我明嘅~~~

回覆樓主:

皇仁 自行面試(原訂12/3)取消
收生準則及比重更新如下

甄選準則 更新前 | 更新後
操行及學業成績 40% | 70%
課外活動及服務 15% | 30%
面試表現 45% | ---

https://www.qc.edu.hk/

取消2022-23「中一自行分配學位」面試

鑑於疫情嚴峻,原訂於二零二二年三月十二日進行之「中一自行分配學位」面試將會取消。(詳情請參閱網頁內中一收生「申請方法詳情」更新版)

Cancellation of 2022-23 Secondary One Discretionary Place Application Interview

In view of the latest situation of COVID-19 pandemic, the 2022-23 Secondary One Discretionary Place Application Interview scheduled on 12 March 2022 will be cancelled.
(For details, please refer to the updated S1 Admission Details at our school website)

S1 Admission
https://www.qc.edu.hk/en/site/view?name=S1+Admission

Admission Details (Revised Version)
https://www.qc.edu.hk/uploads/files/Admission/S1%20admission%202022-2023/S1%20Admission%20Details%202022%20(as%2005-03-2022).pdf

申請方法詳情(修訂版)
https://www.qc.edu.hk/uploads/files/Admission/S1%20admission%202022-2023/%E4%B8%AD%E4%B8%80%E8%87%AA%E8%A1%8C%E5%88%86%E9%85%8D%E5%AD%B8%E4%BD%8D%E7%94%B3%E8%AB%8B%E8%BE%A6%E6%B3%95%20(as%2005-03-2022).pdf

Poyau 發表於 22-3-5 18:09
皇仁 自行面試(原訂12/3)取消
收生準則及比重更新如下

謝謝提醒
‹ 上一主題|下一主題