用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC皇仁自行
樓主: WVHX
go

QC皇仁自行  

有冇人知道交QC 自行表時,QC職員會對申請表,係咪吾接受任何冇證明的資料?
如果成績表冇寫任何名次,但老師有講,係咪吾需要填?

rsx 發表於 22-1-11 15:21
另外我覺得真正的級頭三名,通常跟之後的拉開左一些距離的,所以頂級中學收呢啲學生不用顧慮太多,好像樓 ...

灣仔區「算受」歡迎嘅二線學校,級1 都未必有面試機會(前述的同學係有特異功能/奬項才有面試)。觀塘區嘅二線會唔會更加無機會呢?抱歉⋯⋯這個「估算」可能太悲觀。
利申:純粹想知多啲QC收生源,收生要求,為什麼兩軒能成幸運抽獎大戶(5x個都係聯系位?應該唔會係囉),也不是陰謀論叫人唔好申請。

piyohk 發表於 22-1-11 17:24
灣仔區「算受」歡迎嘅二線學校,級1 都未必有面試機會(前述的同學係有特異功能/奬項才有面試)。觀塘區嘅 ...

答你的疑問 官校 (兩邊軒官)

tkhhung 發表於 22-1-11 17:32
答你的疑問 官校 (兩邊軒官)

即係,唔理叻唔叻(如學生都係Band 1仔),見官(校生)即收/優先

piyohk 發表於 22-1-11 17:35
即係,唔理叻唔叻(如學生都係Band 1仔),見官(校生)即收/優先

自行沒必 應該話大抽奬聯繫位給軒官名額多

Dylanli2017 發表於 22-1-11 16:02
回覆 WVHX 的帖子

穩陣起見。自2可以選間穩陣d既保底。二線級一其實都有機會,不過我覺得中文B確實有影響 ...

一搏一守,已遞表,交比個天了

tkhhung 發表於 22-1-11 17:38
自行沒必 應該話大抽奬聯繫位給軒官名額多

QC灣仔區聯繫位總數只有15個,往年又話兩軒無分到自行,其餘3X個位⋯純超級好彩靚no.幸運大抽奬?

cclemon2009 發表於 22-1-11 16:29
有冇人知道交QC 自行表時,QC職員會對申請表,係咪吾接受任何冇證明的資料?
如果成績表冇寫任何名次,但老 ...

係,佢哋非常嚴謹,只要係冇證明嘅項目,一係搵自己學校或有關機構在一個列表上蓋章,一係QC唔承認該项目

piyohk 發表於 22-1-11 17:50
QC灣仔區聯繫位總數只有15個,往年又話兩軒無分到自行,其餘3X個位⋯純超級好彩靚no.幸運大抽奬?
...

No comment

cclemon2009 發表於 22-1-11 16:29
如果成績表冇寫任何名次,但老 ...
如果無官方証明,官校會叫你改番先收表
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-1-11 18:57
如果無官方証明,官校會叫你改番先收表

但佢哋容許人喺二月中前搞掂個官方證明,都算係咁

piyohk 發表於 22-1-11 17:50
...

聽hkpapa說QC自行唔收兩軒,咁有部分叩門入都未定!定係好少人敢同兩軒爭令到佢地好易抽入

rsx 發表於 22-1-11 21:28
聽hkpapa說QC自行唔收兩軒,咁有部分叩門入都未定!定係好少人敢同兩軒爭令到佢地好易抽入

...

點解唔敢同兩軒爭?~~~

mcl203 發表於 22-1-11 21:30
點解唔敢同兩軒爭?~~~

認同這問題「為什麼唔爭」?老師唔encourage?唔想入去墊底?

piyohk 發表於 22-1-11 21:36
認同這問題「為什麼唔爭」?老師唔encourage?唔想入去墊底?

我都只係道聽塗說,有同區家長話老師說兩軒咁多人入你去爭機會相對小。

當然最後都係冇人知道究竟咁多人入係大抽獎、聯繫、自行定叩門,
以我個人認為還掂大抽獎,唔理其他人策略,自己鍾意邊間就揀邊間

rsx 發表於 22-1-12 11:38
我都只係道聽塗說,有同區家長話老師說兩軒咁多人入你去爭機會相對小。

當然最後都係冇人知道究竟咁多人 ...

競爭性,係供求嘅問題,QC求係既定嘅數字,問題就自然出係 供~~~

供 得少,就自然機會大咗~~~

rsx    發表於 22-1-12 11:54

mcl203 發表於 22-1-12 11:49

競爭性,係供求嘅問題,QC求係既定嘅數字,問題就自然出係  ...

這個「供」⋯正是我唔明為什麼其他學校老師唔敢「提議」。
當然,大抽獎講彩數,同學讀邊間同老師無大關係,只要係band 1就交到數畀老闆,無分ABC;如果同學嘅lucky no.唔好,咁就大鑊。

piyohk 發表於 22-1-12 12:17
當然,大抽獎講彩數,同學讀邊間同老師無大關係 ...

所以我話老師明暗示佢地抽同樣b1既例如TSK,機會實在係會大啲!
佢只係跑b1數,精明嘅家長係懂的(唔聽話

最終機會大又唔代表中、機會小又唔代表唔中

piyohk 發表於 22-1-12 12:17
當然,大抽獎講彩數,同學讀邊間同老師無大關係 ...

供,咪解釋咗囉,要考慮本區仲有幾多真B1男生供應市場~~~

現況係,似乎~
1.本區4女校+1男校+1男女校B1率係比其他小學高唔少,佔去非常大比例B1生
2.兩軒和聖雅各有分流式選校,似乎B1率係同入英中率差別唔細
3.去到統一,直屬男校和男女校生係唔易放棄乙1嘅直屬位
4.其他小學看似競爭力唔強。當中好幾間仲係非常弱,甚或去到單位數B1率

rsx 發表於 22-1-12 12:45
所以我話老師明暗示佢地抽同樣b1既例如TSK,機會實在係會大啲!
佢只係跑b1數,精明嘅家長係懂的(唔聽話: ...

TSK係會收似乎唔少嘅本區B2生,部份會係全港B1組別~~~

印象中,我都好似同你講過 我估灣仔升中情況~~~