用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC皇仁自行
樓主: WVHX
go

QC皇仁自行  

WVHX 發表於 22-1-9 22:39
聽好多家長講,九華港華太過自由,我都驚小朋友唔夠自律
係EK浦耐少少,勁多家長話XCYD好勁添~~

亦有話官校不教書~~

人云亦云,笑笑即可

好奇一問: 曾聽不只一次軒小家長每年都說有15-16小朋友QC ? 難度全部級一成績?  

iammiss 發表於 22-1-9 23:13
好奇一問: 曾聽不只一次軒小家長每年都說有15-16小朋友QC ? 難度全部級一成績?   ...
入官津中一,可分爲自行,大抽獎,叩門.而大抽獎又有直屬,聯係公海之分.

兩軒之一,所講的是以上全部,尤其大抽獎,特別是聯係位.

Zleep 發表於 22-1-9 22:50
我覺得又唔可以話3私1直 好少人入qc黎比較,因為我相信讀得私校都唔會target 番官中吧 ...

用家解釋下啫,唔使太認真看待嘅~~~

行動最實際,去各校網頁睇吓有冇學生目標官中,咪知答案囉~~~

iammiss 發表於 22-1-9 23:13
好奇一問: 曾聽不只一次軒小家長每年都說有15-16小朋友QC ? 難度全部級一成績?   ...

軒灣軒銅及愛官有皇仁聯繫位
三官小學生基本上大抽獎抽入

mcl203 發表於 22-1-9 18:43
點解咁睇少港華?港華今年已經話俾大家知,佢哋前列生都好硬淨,真係可以保證入梗?尤其是傳統中學嘅收生取 ...

十分同意!成績是重要標準,但一定不是唯一標準。均衡發展和面試也很重要。

WVHX 發表於 22-1-9 22:39
聽好多家長講,九華港華太過自由,我都驚小朋友唔夠自律

港華是自由的,學校主張給空間給學生發展,但不會放任。中學如果能學好自律,難道不比大學或者工作時才學更好?

我主張樓主報小朋友喜歡的學校QC。不要留下遺憾。

Jacba 發表於 22-1-9 23:55
港華是自由的,學校主張給空間給學生發展,但不會放任。中學如果能學好自律,難道不比大學或者工作時才學 ...

你講得好啱,謝謝你的意見,我再認真考慮下先,QC就一定報了,唔想比自己同小朋友留低遺憾

TLHE 發表於 22-1-9 22:04
記得当年QC校長提过,他們想不同学校的学生都有机会入读,所以收生考慮会盡量將自行收生学位平均分配不同学 ...
QC新校長安排似乎有變,近手2/3年QC中一第三大戶,係SJPS,攪到今年人地中學部都開口叫學生唔好揀QC
中西區同東區亦有幾䦐小學係有多於一人入到QC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

如果是咁,其實簡qc,風險都有d大,如果佢集中收幾間學校學生。SJPS D數是幾好,係比較出名既華羅庚杯數學比賽見到佢地拎冠亞軍,明顯QC中意數強既學生。唔知SJPS既學生入左QC後是咪都保持上遊?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 22-1-10 08:14
QC新校長安排似乎有變,近手2/3年QC中一第三大戶,係SJPS,攪到今年人地中學部都開口叫學生唔好揀QC
中西區 ...
sjps係灣仔網可能係派位入,知唔知幾多係自行入?

WVHX 發表於 22-1-9 19:04
臨場發揮都好重要,45%面試分

皇仁自行收生看似成績比重唔高
留意面試係個別考學術 - 中英數理常
無特異功能要學術強才能面試突圍

Revised on 2022-01-06
https://www.qc.edu.hk/en/site/view?name=S1+Admission

自行
學額43個 (音樂/運動不超逾7個)
面試200人 (音樂/運動約20人)

甄選準則 如面試* | 如無面試
操行、學業成績 40% | 70%
課外活動及服務 15% | 30%
面試表現 45%
---------------------------------------------------------
總數: 100% | 100%

* 個別面試將考核申請者的中英文語文能力、數理知識、常識及溝通技巧。

Poyau 發表於 22-1-10 09:48

坊間D面試補習班唔知會唔會有幫助呢?

回覆 WVHX 的帖子

自行分配學位數目:43 。扣除特異功能不超逾7個,餘下36個位。全港一線小學級一都唔止36個,競爭非常激烈。

334455 發表於 22-1-10 10:33
回覆 WVHX 的帖子

自行分配學位數目:43 。扣除特異功能不超逾7個,餘下36個位。全港一線小學級一都唔止36 ...

明白,點都要試一試,免得以後後悔

回覆 WVHX 的帖子

大家加油,祝好運

Poyau 發表於 22-1-10 09:48

依家好多學校嘅面試變zoom interview, 但QC講明如果不能face to face interview就直接取消面試而改為成績佔70%, 所以仍有變數

334455    發表於 22-1-10 12:44

bobbob 發表於 22-1-10 09:13
sjps係灣仔網可能係派位入,知唔知幾多係自行入?

有「雙位」數字既人數入,點都有幾個係自行入

而且當中已搶咗人地級頭10近半學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

喇叭茶 發表於 22-1-10 11:37
依家好多學校嘅面試變zoom interview, 但QC講明如果不能face to face interview就直接取消面試而改為成績 ...

QC考既嘢,有D唔係用視像就做到