用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC皇仁自行
樓主: WVHX
go

QC皇仁自行  

mcl203 發表於 22-1-9 20:17

咁咪即係只睇成績囉,無論用乜途徑測試~~~
级50沒有机会去面试吧! 当然,入得面试,成绩都是優秀的了。

TLHE 發表於 22-1-9 20:25
级50沒有机会去面试吧! 当然,入得面试,成绩都是優秀的了。

咁仲唔歸類係睇成績?~~~

mcl203 發表於 22-1-9 20:29
咁仲唔歸類係睇成績?~~~

喺眾多有份面試嘅級一中,三綫級一都可以憑面試表現逆戰成功,一綫随時墮馬,咁都算唔完全睇戍績嘅

喇叭茶 發表於 22-1-9 20:55
喺眾多有份面試嘅級一中,三綫級一都可以憑面試表現逆戰成功,一綫随時墮馬,咁都算唔完全睇戍績嘅
...

一綫級一成績一定好過三綫級一?唔太明喎!可否解釋下~

mcl203 發表於 22-1-9 21:01
一綫級一成績一定好過三綫級一?唔太明喎!可否解釋下~

起碼RO就應該已經贏咗先啦

回覆 喇叭茶 的帖子

你講緊qc定spcc既例子? 覺得qc大部分都按收開既學校來收人,反而spcc唔是,有d學校,隔幾年先有1個入spcc.  spcc d面試題好刁鑽,可以考到學生真實力。

又吹下水,如果我係qc lsc 負責收生果個,我真係好難放棄一個一線級一而去收一個面試感覺好一點的三線級一仔

我指2 揀1 黎計

喇叭茶 發表於 22-1-9 21:08
起碼RO就應該已經贏咗先啦

點知呢?我直覺唔一定㗎喎~~~

個人單項,所謂弱隊一樣有強手,隊際就可能岩嘅~~~

Zleep 發表於 22-1-9 21:10
又吹下水,如果我係qc lsc 負責收生果個,我真係好難放棄一個一線級一而去收一個面試感覺好一點的三線級一 ...

咁點解QC/BPS唔會係所謂一線校大大手入貨呢,又似乎,所謂高幾班嘅小學,又唔係好多現身其中㗎喎~~~

WVHX 發表於 22-1-9 17:57
謝謝你的認真回答!如果我仔有幸入到,我相信佢唔會怕受打擊嘅,比較厚面皮呢個問題我都同佢傾過, ...
咁真係值得QC LS go go go

醒目開學勳章

b3410 發表於 22-1-9 21:14
咁真係值得QC LS go go go
級1真係唔駛諗,一定去馬qc同lsc

全港500小學.以一綫級一二三名,二三綫級一計算,亦好幾百人.男女四六分,LSQC在扣除關聯/特異人士外,真係未必收得曬級一.
穩陣少少,LSQC博一間,英皇,聖若瑟,九華其中選一間應該係一個方案.

考慮埋交通校園等,應該不難做出選擇.

老周    發表於 22-1-14 14:13

mcl203 發表於 22-1-9 21:13
咁點解QC/BPS唔會係所謂一線校大大手入貨呢,又似乎,所謂高幾班嘅小學,又唔係好多現身其中㗎喎~~~
...
官津的自行名額有限,基本上就靠尼班友來交頂尖的業績.

直資另一番景象,至於係乜,各自參詳.

未升中學前嘅認為,入咗中學嘅認為,認證咗成績嘅認為,係完全唔同嘅。路途中,不少以往堅信嘅信徒,係隨時間變得沉默寡言。以往都有好幾位嘅高幾班家長,似乎已經上咗中學後,已經好少見到身影去分享了~~~

medicine 發表於 22-1-9 21:39
官津的自行名額有限,基本上就靠尼班友來交頂尖的業績.

直資另一番景象,至於係乜,各自參詳.

高幾班,以前咪有啲級100後㩒住dup一線津小級前嘅分享,要交業績,穩陣當然係收,況且50仔應該更強~~~

mcl203 發表於 22-1-9 21:13
...
記得当年QC校長提过,他們想不同学校的学生都有机会入读,所以收生考慮会盡量將自行收生学位平均分配不同学校,所以学生來自五湖四海,天水圍,大埔,將军澳,那些邨校都有机会。

樓主同仔仔中意 QC 同聖言, 請問有沒有去過九華校園??  真的不喜歡九華嗎??
另外如不介意讀男女校的話, 可自一QC / LSC, 自二 QES。聖言的成績不俗, 是穩定的 1B 校, 但個人認為樓主仔仔是級頭, 自行應有更佳選擇。

TLHE 發表於 22-1-9 22:04
記得当年QC校長提过,他們想不同学校的学生都有机会入读,所以收生考慮会盡量將自行收生学位平均分配不同学 ...
門面野當然要甘講啦!唔通話過往某些熱門小學收返來不外如是,所以現在寧願四圍收高潛質?

IYY 發表於 22-1-9 22:08
樓主同仔仔中意 QC 同聖言, 請問有沒有去過九華校園??  真的不喜歡九華嗎??
另外如不介意讀男女校的話, 可 ...

聽好多家長講,九華港華太過自由,我都驚小朋友唔夠自律

我覺得又唔可以話3私1直 好少人入qc黎比較,因為我相信讀得私校都唔會target 番官中吧