用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有擔心學校音樂科成績嗎?
go

大家有擔心學校音樂科成績嗎? [複製鏈接]

你們怎樣幫你的小朋友溫習音樂?
   6    0    0    0

唔擔心 初小開始學琴

lflxl 發表於 22-1-9 09:26
唔擔心 初小開始學琴

的確有學樂器好好多

2jkidsfather    發表於 22-11-16 21:05

小朋友有學琴,佢自己溫書,因為我唔識幫唔到佢

初小開始學琴學樂理參加樂團~無見她溫過音樂

擔心來做咩?
順其自然啦
有D人天生音痴,有D一路學開音樂
邊有得比較架...

擔心

無見她溫過音樂 x 2

ipki 發表於 22-1-11 10:23
擔心來做咩?
順其自然啦

但要呈分,又計入名次,擔心都係正常。

如果我小朋友唔係學琴而考埋ABRSM樂理,我都會擔心。

ipki 發表於 22-1-11 10:23
擔心來做咩?
順其自然啦

其實等於我屋企個視藝白痴一樣,視藝weighting好似高過音樂,我當年都擔心

回覆 LeeCC 的帖子

順其自然啦如果自己唔強,不如花時間係其他方面
呢D都無得點溫,我係唔識音槳就唔識架啦
同ART一樣,我都唔叻,咪合格算LOO,吾係可以點?
不如主科拿多幾分
ANYWAY真係唔擔心得咁多架
TAKE IT EASY

主科中、英、數佔的比重為9;常識為6;視覺藝術佔3;音樂佔2
(不一定有)而宗教及普通話分別佔2和1

小一開始如果有錢有意識的話
有意識係指父母知道未來呈分試視覺藝術和音樂同學畫畫和學樂器有關
最好從小就比錢去興趣班去解決呢個問題
所以對父母冇錢或冇意識嘅小朋友來說很吃虧。。
樂理的話,如果冇學樂器的話,根本小一開始就很難答題了,父母唔識更冇可能幫忙理解啊

其實普通話都一樣,假如學校包含普通話在呈分裡面
冇外補普通話的同學根本機會好低。。只靠學校去學普通話不容易

呢個話題簡單來說係錢同意識嘅問題
當然一個月外補四課 1000元左右超過一半家庭都比得起
所以應該話係父母意識嘅問題先對

Azzurro 發表於 22-1-12 01:35
主科中、英、數佔的比重為9;常識為6;視覺藝術佔3;音樂佔2

我小朋友自細都係視藝白痴,K2開始學畫畫,但一直都只係B,C,到呈分試好彩都保住個B,睇返佢系學校派返來的畫,佢有B我覺得老師好仁慈

一上中學就顯形了,次次都係重做才有個D

普通話說話呢方面,基本就算有補習點都唔夠普通話母語的同學來,好在漢語拼音佔分唔少,可以將勤補拙,拉返D分

我由幼稚園開始投資小朋友學畫畫同樂器。自己無天份唯有外判。呢兩科尤其視藝要浸,樂理都仲可以惡補。而家初小暫時視藝音樂A開,認同樓上網友講嘅「意識」好重要不過要玩精藝術真係好燒錢。

而家快要呈分先有意識,所以尋找緊急救方法。

回覆 monkichi402 的帖子

有無學開樂器?如果無,真係唯有找個教樂理的,死背答案LOO
時間有限
我係怕你搞得音樂來又影響其他科
如果你呈分至開始來做野,我覺得不如用D時間係D更有把握科目上

音樂科-集中補樂理知識 大部分學校不會考核大小提琴及鋼琴,因學生家庭背景差異,或造成不公平,精英學生可在表演平台及比賽一展身手。 根據教育局指引,音樂科評核分三方面,包括唱歌、試卷及樂器,當中試卷普遍佔最重分,協和小學(長沙灣)音樂科召集人譚雅文老師指出,試卷考樂理知識及聆聽,較客觀評核,故佔分達50%,內容有聆聽樂曲及節奏、音樂家及粵劇等知識,唱歌、奏樂器較弱的學生,只要讀熟教科書及用心聆聽,足夠取高分。 而樂器部分佔20%,主要吹牧童笛,最多學校採用,譚老師說:「牧童笛最易上手,價錢相宜,音樂天分不高的學生也能掌握,最緊要上堂留心學習。」唱歌部分較難補底,唱歌差的學生要留意拍子、節奏及音準,唱得準已有不錯分數,另有小五六男生開始轉聲,大部分老師會讓其唱低八度,不會影響分數。

2jkidsfather    發表於 22-11-16 21:08

ipki 發表於 22-1-12 16:10
音樂科-集中補樂理知識 大部分學校不會考核大小提琴及鋼琴,因學生家庭背景差異,或造成不公平,精英學生 ...

謝謝你的資訊,你的準備功夫很足夠(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

加油啦,仲有時間

Azzurro 發表於 22-1-12 01:35

音樂視藝本身學來係為興趣,原來而家本地課程已進化到音樂視藝都要比拼,仲有得「補習」

964000 發表於 22-1-13 07:08
音樂視藝本身學來係為興趣,原來而家本地課程已進化到音樂視藝都要比拼,仲有得「補習」

...

因為在呈分試之內,比拼都無可口非

同一時間,我認為教育局加音樂視藝在呈分試之內也是合理的
因為這兩個項目非常重要,不單單係興趣,可有可無
我認為小朋友全面發展是必要的,使之制度化很合理

平衡推移,激進點來說,DSE 要不要都考音樂視藝? 我認為可以考慮。。。
(唔好打我)
‹ 上一主題|下一主題