用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有擔心學校音樂科成績嗎?
樓主: monkichi402
go

大家有擔心學校音樂科成績嗎?

Azzurro 發表於 22-1-17 12:47
因為在呈分試之內,比拼都無可口非

同一時間,我認為教育局加音樂視藝在呈分試之內也是合理的

唔會打你,其實在國際學校IB都要一定要考視藝,有得揀dance, film, music, theatre, visual arts等,佢地自細學校都會教得幾深入,但不用咁早「考」,所以隨興趣發展,點都搵到一樣有興趣的。

monkichi402 發表於 22-1-9 03:35
你們怎樣幫你的小朋友溫習音樂?
我囝同自己成個家族都冇人識音樂....加上阿囝上堂唔太留心....音樂呈分內容佢都好似唔太百分百掌握...
唯有我自己睇下書加上YOUTUBE自學再教阿仔...結果呈一呈二音樂都可以攞A,所以冇學開樂器都唔需要太擔心。有D內容學樂器都唔一定識,不過學開就音樂SENSE會好D。

ipki 發表於 22-1-12 16:10
音樂科-集中補樂理知識 大部分學校不會考核大小提琴及鋼琴,因學生家庭背景差異,或造成不公平,精英學生 ...

可能你囡囡未到高小,相信傳統女校學生本身水平較高,亦比較認真。想當年,學校有自由亦有指定,係可以帶不同架生返學校考試,有用過牧童笛,亦自己帶過小提琴,亦有獨唱或合唱。至於唱歌,走粒音都會聽得出去扣分,亦多同學留心其他同學考試,要取高分係唔易嘅,未學樂理亦會有影響,就係試過一次因考卷有啲因未學樂理而低咗啲分。傳統女校音樂要求係唔低嘅,尤其是積極參與學界嘅小學,前列生係鬥到VA和Music呢啲科目~~~

2jkidsfather    發表於 22-11-16 21:07

回覆 mcl203 的帖子

咁我又唔覺得佢學校好重視音槳 HAHA雖然有D咩樂團,但好似都唔太覺佢地有咩獎
學校都係好自由,又唔會迫你學音樂
ANYWAY,我囡音樂都有D底
佢又中意,咪由得佢自由發展LOO

ipki 發表於 22-1-24 09:40

咁我又唔覺得佢學校好重視音槳 HAHA雖然有D咩樂團,但好似都唔太覺佢地有咩獎

未必間間如是既,係相對嘅比較,亦我估你囡未去到高小,要求可能已經不一樣,SFCS亦似乎唔算積極參與嘅小學~~~

係架咁我本身都有唔小高小的家長朋友
所以我至話SFCS唔算太重視音樂
有咁的野提供,但係唔會好主動去參加
OK啦,我又未聽過佢地話SFCS計到MUSIC分
可能大部份好個D又會走
我心態係直升就得,hAHA